“Η Δική μας Πόλη”: Η Αθήνα μέσα από τα μάτια της Άρτεμης Σκουμπουρδή | 17.12.2023, 12:00

Την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, 12:00-14:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 01:00-03:00) η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» θα κάνει ένα ιστορικό αφιέρωμα στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Στο στούντιο, η ξεναγός και ιστορικός τέχνης Άρτεμις Σκουμπουρδή θα μας αποκαλύψει όμορφες ιστορίες, παραδόσεις και μνημεία, θα μιλήσει για τους δρόμους, για τα κτίρια, τις πλατείες αλλά και για αξίες και δρώμενα, έρωτες, σε μία ραδιοφωνική βόλτα στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή. Στην εκπομπή θα γίνουν ιδιαίτερες αναφορές που θα «φωτίσουν» σημαντικές πτυχές της ιστορίας αλλά και της κοινωνικής ζωής των πολιτών.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στον Byron, σε κάποιους από τους ήρωες του ΄21 που έζησαν εδώ, στους κουτσαβάκηδες. Στην εκπομπή θα ακουστούν στοιχεία για τον κήπο του Επίκουρου, το Λύκειο του Αριστοτέλη, τα μεγάλα έργα του Αδριανού και ιδιαίτερα για τη βιβλιοθήκη του που έσφυζε από ζωή και ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο, για το θέατρο του Διονύσου, τους Αέρηδες και την Αρχαία Αγορά, που υπήρξε λίκνο της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα θα επισημανθούν θέματα παιδείας, καθημερινότητας καθώς και επιστημονικά επιτεύγματα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Στην εκπομπή θα ακουστούν μουσικές που παίζουν σημαντικοί σολίστες στο κανονάκι, από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

Μετάδοση: Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, 12.00-14.00 ώρα Ελλάδας

Επανάληψη : Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ώρα: 01.00-03.00