Η Ντιάνα Καλαϊτζίδη στην εκπομπή «Η Φωνή που μας ενώνει» | 22.12. 2023, 14:00 – 15:00

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στη «Φωνή της Ελλάδας», στην εκπομπή «Η Φωνή που μας ενώνει» είναι καλεσμένη η φιλόλογος και μεταφράστρια Ντιάνα Καλαϊτζίδη.

Με καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, η Νάντια Καλαϊτζίδη θα συνομιλήσει με τη Γιάννα Τριανταφύλλη, για τη ζωή της στην πόλη Ρουστάβι της Γεωργίας και στην Καμπαρντίνκα της Νότιας Ρωσίας και θα μοιραστεί μνήμες από την καθημερινότητα των ομογενών.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με την οποία ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια και αποτελεί άλλωστε πρώτη προτεραιότητα για τον Απόδημο Ελληνισμό, στη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου καθώς και στις δυσκολίες της μετάφρασης ποιητικών έργων.

Η Ντιάνα Καλαϊτζίδη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (ΕΚΠΑ) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο ΕΑΠ. Έχει συνεργαστεί με το Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως διερμηνέας – μεταφράστρια και έχει μεταφράσει ρωσική λογοτεχνία στα ελληνικά με έμφαση στο έργο των μεγάλων Ρωσίδων ποιητριών.

Έχει βραβευτεί στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου Πρωτότυπου Έργου για το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Συμελίτσα» από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος σε σχολείο Μέσης εκπαίδευσης και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Σπουδές στον Σλαβικό Κόσμο – Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιάννα Τριανταφύλλη

Μετάδοση: Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, 14:00 – 15:00 ώρα Ελλάδας

Eπανάληψη το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, 04:00 – 05:00 ώρα Ελλάδας