Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Μελβούρνη, στην αίθουσα του Συλλόγου Ιθακησίων «Οδυσσέας», η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου “Σάρκα και Οστά της Μακρινής Πατρίδας”, της Γεωργίας Χαρπαντίδου. Το βιβλίο, “ξεδιπλώνει” την ιστορία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, από την ίδρυσή της μέχρι το 1972.
Η πρόεδρος του «Οδυσσέα», Σπυριδούλα Διγαλέτου-Κουτσουβέλη, τόνισε ότι έκριναν κατάλληλο να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση αυτού του βιβλίου στο σπίτι των Ιθακησίων, δεδομένης της σημαντικής τους συμμετοχής τις πρώτες δεκαετίες της πορείας της Κοινότητας.
Διακεκριμένοι Ιθακήσιοι όπως οι Λεκάτσας, Ραυτόπουλος, Βλασσόπουλος και Μαυροκέφαλος (Μαύρος), έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως Πρόεδροι τόσο στον «Οδυσσέα», όσο και στην ΕOΚΜΒ κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αγγλικής έκδοσης, η οποία καθιστά την ιστορία της Κοινότητας προσβάσιμη όχι μόνο στις μελλοντικές γενιές, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα των μελετητών της Διασποράς. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του προς τους Ιθακήσιους για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.
Το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Δρ. Νίκος Ντάλλας, ο οποίος επιμελήθηκε τη μετάφραση και την έκδοση του βιβλίου, περιέγραψε την άψογη συνεργασία με τις Εκδόσεις Θεμέλιο στην Αθήνα, οι οποίοι υπήρξαν εξαιρετικοί συνεργάτες.
Από την πλευρά της, η συγγραφέας του βιβλίου, Γεωργία Χαρπαντίδου, ανέφερε ότι η αγγλική έκδοση είναι πιο ολοκληρωμένη, μιας και περιέχει ευρετήριο και αλλαγές που πρότεινε ο μεταφραστής Πέτρος Αλεξίου. Ενθάρρυνε επίσης την καταγραφή της ιστορικής έρευνας και άλλων διασπορικών κοινοτήτων, τονίζοντας ότι καμία ιστορία δεν είναι ποτέ πραγματικά ολοκληρωμένη, καθώς κάθε έργο έχει κενά και αντανακλά την οπτική του συγγραφέα. Η ποικιλία στις απόψεις, πρόσθεσε, συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση των γεγονότων.
Το κοινό εξέφρασε ενδιαφέρον και για τους επόμενους τόμους, και η συγγραφέας ανέφερε ότι ερευνά την περίοδο μετά το 1972, με στόχο να φέρει την ιστορία της ΕΚΜ έως τις αρχές του 21ου αιώνα.
Πηγή: Νέος Κόσμος