Κάποια στιγμή διαλύονται όλα. Και τώρα, τι κάνουμε; Φεύγουμε; Μένουμε; Και αν φύγουμε, πού θα πάμε;
Στην καινούργια του παραγωγή, το Terrasse Ensemble παρουσιάζει το «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, ένα θεατρικό έργο που μας βυθίζει στα αγωνιώδη ερωτήματα που ακολουθούν μια κρίση.
Χάρη στην μινιμαλιστική δομή του, χωρίς χαρακτήρες και σκηνές, το «Θέλω Μια Χώρα» προσκαλεί ένα μεγάλο φάσμα δραματουργικών και σκηνοθετικών προσεγγίσεων. Στην παράσταση μας, οχτώ χαρακτήρες διαφόρων ηλικιών, ιδιοσυγκρασιών, κοινωνικών υποβάθρων και ιδεολογικών πεποιθήσεων συναντιούνται επί σκηνής. Παγιδευμένοι σε ένα αφιλόξενο χώρο και μια αναμονή χωρίς διακριτό τέλος, οι χαρακτήρες μας αναζητούν διεξόδους, συζητούν, ονειρεύονται, διαπληκτίζονται, συμπονούν, επιχειρηματολογούν, ελπίζουν, απομονώνονται, ξεσπούν… Τελικά, θα καταφέρουν να βρουν τη χώρα που θέλουν;
Το θεατρικό έργο «Θέλω μια Χώρα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal Court Theatre του Λονδίνου (2013) και στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2015). Εμπνευσμένο από την οικονομική κρίση τη Ελλάδας που ξεκίνησε το 2009 και τις συνέπειές της σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, το «Θέλω Μια Χώρα» έχει ωστόσο έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Οι επιθυμίες για ασφάλεια, οικονομική ευημερία, υγιές περιβάλλον, πολιτικά δικαιώματα, είναι διαχρονικές και αναδύονται σε κάθε μεγάλη κρίση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή του Terrasse Ensemble να παρουσιάσει αυτό το έργο εν έτει 2021, τη χρονιά που η Ελλάδα γιορτάζει την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους. Οι επιθυμίες που οι χαρακτήρες του έργου εκφράζουν για μια νέα ή διαφορετική χώρα αντηχούν διαχρονικές επιθυμίες, που και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του 1821 είχαν για το νεο-ιδρυθέν κράτος. Αυτές οι επιθυμίες άλλοτε συναντήθηκαν και άλλοτε συγκρούστηκαν, προκαλώντας κοινωνικές ζυμώσεις, πολιτικές αναταράξεις, και μεταναστευτικά κύματα. Στη σημερινή, πλουραλιστική εποχή της πανδημίας του κορονοϊού και των πολλαπλών κρίσεων, τέτοιες συναντήσεις και συγκρούσεις αποκτούν νέα σημασία.
Κατά την παρατεταμένη – λόγω lockdown – προετοιμασία του «Θέλω Μια Χώρα», οι συμμετέχοντες ηθοποιοί είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα ερωτήματα του έργου σε βάθος και να πειραματιστούν πάνω στους χαρακτήρες που τα εκφράζουν. Αναρωτήθηκαν πού ανήκουν, τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει στον τόπο που ζουν, πώς φαντάζονται μια ιδανική χώρα, πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν, και ποιοι είναι οι μετανάστες του 21ου αιώνα. Από αυτήν τη διερεύνηση προέκυψε η ταινία “Traumland”, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2021 στο Theater Stok. Στο “Traumland”, οι οκτώ χαρακτήρες του «Θέλω Μια Χώρα» βρίσκονται στους προσωπικούς τους χώρους, πριν συμβεί το γεγονός που θα τους
αναγκάσει να συναντηθούν. Θραύσματα της ταινίας έχουν ενταχθεί στην παράσταση «Θέλω Μια Χώρα».
Η παράσταση παρουσιάζεται στα ελληνικά με γερμανικούς υπέρτιτλους.
Πληροφορίες παράστασης
Πότε: 24, 25, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2021, 20:00
Που: Bühne S, Galerie über Gleis 3, Bahnhof Stadelhofen, 8001 Zürich
Διάρκεια: 75 λεπτά
Είσοδος: CHF 35.- / 25.- (Legi)
Εισιτήρια: eventfrog.ch/IchWillEinLand
Σκηνοθεσία: Άννα Τσίχλη Boissonnas
Δραματουργία: Ειρήνη Κασιούμη, Ελένη Παπαδάκη
Video και φωτισμοί: Lorenzo Demenga
Σκηνικά, κοστούμια και γραφιστικά: Terrasse Ensemble
Μετάφραση: Esther Menet
Υπέρτιτλοι: Esther Menet, Anastasia Tombros
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Κασιούμη
Παίζουν οι: Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Ειρήνη Κασιούμη, Πένυ Μιχαηλίδου, Λιλίκα Μυλωνά, Ελένη
Παπαδάκη, Σοφία Συμεωνίδου, Δημήτρης Τόμπρος, Αποστόλης Τσίκας
Ομάδα παραγωγής: Βασιλική Βασιλοπούλου, Ζωή Σεγκάι
Ομάδα υποστήριξης: Ειρήνη Αλτουβά, Γεωργία Βλάσση, Δάφνη Κοκκίνη, Μαρία Σκιαδά
Λίγα λόγια για το Terrasse Ensemble
Το Terrasse Ensemble δημιουργήθηκε σε μια όμορφη ταράτσα με θέα την Ζυρίχη τον Αύγουστο του 2017 από μια ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών. Τα μέλη του Terrasse Ensemble είναι ελληνικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης και φιλοδοξούν στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων στο πεδίο των παραστατικών τεχνών. Επίσης έχουν ως στόχο την μελέτη και προώθηση ατομικών και συλλογικών ιστοριών και καλλιτεχνικών πρακτικών που συνδέονται με τις κοινές καταβολές και ανοίγονται προς τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και πρακτικές.
Μέχρι τώρα το Terrasse Ensemble έχει παρουσιάσει παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια στην Ελβετία και στην Ελλάδα, έχει οργανώσει σεμινάρια και εργαστήρια με Έλληνες και Ελβετούς καλλιτέχνες και έχει συνεργαστεί με φορείς για την δημιουργία κοινών καλλιτεχνικών πρότζεκτ.