Το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron 2024 στον Earl of Lytton

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, η τελετή απονομής του διεθνούς Βραβείου Lord Byron 2024. Ο βραβευόμενος, Earl of Lytton, είναι ο μοναδικός απευθείας απόγονος του Λόρδου Βύρωνα, από την κόρη του Ada Byron Lovelace, και μέλος της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, απονέμουν κάθε χρόνο το διεθνές Βραβείο Lord Byron σε διακεκριμένες προσωπικότητες των οποίων οι σταδιοδρομίες στηρίζονται στις αξίες του φιλελληνισμού.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Σταμάτιο Κριμιζή, τον Γενικό Γραμματέα της, κ. Χρήστο Ζερεφό, και από τον κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα, πρόεδρο της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα.

Ο κ. Κριμιζής εστίασε στην εξέχουσα προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και στη συμβολή του στην ανάπτυξη του κινήματος του Φιλελληνισμού, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις τιμητικές εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Ακαδημία Αθηνών τόσο στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα το τρέχον έτος όσο και για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και τα 200 έτη από την ηρωική έξοδο, το 2026. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Λόρδο Lytton και στο σημαντικό έργο του.

Ο κ. Βελέντζας, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Λόρδος Βύρων για την απελευθέρωση της Ελλάδος, και τον φιλελληνισμό που άλλαξε τις διεθνείς σχέσεις, εισάγοντας τον θεσμό της διεθνούς αλληλεγγύης και των στρατιωτικών επεμβάσεων υπέρ εθνών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Ο Λόρδος Lytton ευχαρίστησε την Ακαδημία Αθηνών και την ΕΕΦ για τη βράβευσή του, και μίλησε για τον πρόγονό του Λόρδο Βύρωνα και το έργο του στη Βουλή των Λόρδων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο σημερινός 13ος Λόρδος Byron.

Με το πέρας της τελετής απονομής, ο Λόρδος Lytton και ο 13ος Λόρδος Byron εγκαινίασαν την έκθεση Ο Λόρδος Βύρων και η φιλελληνική αύρα.

Η έκθεση αναπτύσσεται στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνος και των συντρόφων του εθελοντών στην Ελλάδα, ιστορικά τεκμήρια και εκδόσεις, καθώς και σπάνια έργα τέχνης με Βυρωνικούς ήρωες από τις συλλογές του Μουσείου Φιλελληνισμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2024 και είναι επισκέψιμη καθημερινά 10.00-14.00 (Πανεπιστημίου 28) με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: Ακαδημία Αθηνών