Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Κατέβασε την εφαρμογή για κινητές συσκευές
Λήψη Όχι, ευχαριστώ

Το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron 2024 στον Earl of Lytton

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, η τελετή απονομής του διεθνούς Βραβείου Lord Byron 2024. Ο βραβευόμενος, Earl of Lytton, είναι ο μοναδικός απευθείας απόγονος του Λόρδου Βύρωνα, από την κόρη του Ada Byron Lovelace, και μέλος της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, απονέμουν κάθε χρόνο το διεθνές Βραβείο Lord Byron σε διακεκριμένες προσωπικότητες των οποίων οι σταδιοδρομίες στηρίζονται στις αξίες του φιλελληνισμού.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Σταμάτιο Κριμιζή, τον Γενικό Γραμματέα της, κ. Χρήστο Ζερεφό, και από τον κ. Κωνσταντίνο Βελέντζα, πρόεδρο της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα.

Ο κ. Κριμιζής εστίασε στην εξέχουσα προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και στη συμβολή του στην ανάπτυξη του κινήματος του Φιλελληνισμού, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις τιμητικές εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Ακαδημία Αθηνών τόσο στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα το τρέχον έτος όσο και για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και τα 200 έτη από την ηρωική έξοδο, το 2026. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Λόρδο Lytton και στο σημαντικό έργο του.

Ο κ. Βελέντζας, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Λόρδος Βύρων για την απελευθέρωση της Ελλάδος, και τον φιλελληνισμό που άλλαξε τις διεθνείς σχέσεις, εισάγοντας τον θεσμό της διεθνούς αλληλεγγύης και των στρατιωτικών επεμβάσεων υπέρ εθνών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Ο Λόρδος Lytton ευχαρίστησε την Ακαδημία Αθηνών και την ΕΕΦ για τη βράβευσή του, και μίλησε για τον πρόγονό του Λόρδο Βύρωνα και το έργο του στη Βουλή των Λόρδων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο σημερινός 13ος Λόρδος Byron.

Με το πέρας της τελετής απονομής, ο Λόρδος Lytton και ο 13ος Λόρδος Byron εγκαινίασαν την έκθεση Ο Λόρδος Βύρων και η φιλελληνική αύρα.

Η έκθεση αναπτύσσεται στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνος και των συντρόφων του εθελοντών στην Ελλάδα, ιστορικά τεκμήρια και εκδόσεις, καθώς και σπάνια έργα τέχνης με Βυρωνικούς ήρωες από τις συλλογές του Μουσείου Φιλελληνισμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2024 και είναι επισκέψιμη καθημερινά 10.00-14.00 (Πανεπιστημίου 28) με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: Ακαδημία Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στη Σόφια και συναντήσεις με ομογενειακούς κι εκπαιδευτικούς φορείς
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ομογενειακών και εκπαιδευτικών φορέων της Βουλγαρίας, από τη Σόφια και άλλες περιοχές της χώρας.  Συγκεκριμένα, η κα Γενική...
Στις 26 Ιανουαρίου η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη
Γιορτή για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, διοργανώνει η Μητρόπολη Βοστώνης, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 3 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης (162 Goddard Avenue), στο Μπρούκλαϊν Μασαχουσέτης. Στη γιορτή θα συμμετάσχουν πλειάδα σχ...
«Μια Μεσογειακή συμφωνία» – Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Ευ. Ρεμπούτσικα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της UNESCO, στο Παρίσι, η συναυλία-οδοιπορικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία». Με οδηγό την μουσική της, αλλά και ως «άτυπη πρέσβειρα για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογ...
Επετειακή συναυλία για τα 50 χρόνια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης
Μεγάλη επετειακή συναυλία, για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης. Η συναυλία, η οποία περιελάμβανε έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος ...
Μελβούρνη: Συνεχίζονται τα Διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών
Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) ανακοινώνουν τη συνέχιση του επιτυχημένου διαδικτυακού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας «Ελληνικά για Αρχάριους» και για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της πανδημίας, απευθύνεται σε παι...
Αιγυπτιώτισσα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε στον κλασικό Μαραθώνιο
Του Νίκου Νικηταρίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Η Ζωζώ Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε στο Κάιρο το 1951 και επαναπατρίστηκε το 1967, οπότε και άρχισε να προπονείται στον ¨Αθλητικό Όμιλο Φιλοθέης¨ στα 200 και 400 μέτρα. Την επόμενη χρονιά συνάντησε τον προπονη...