Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

«Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού» – Ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες Ελλήνων της Βηρυτού από την φονική έκρηξη

Ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας όπου καταγράφονται οι προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων της Βηρυτού που βίωσαν τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, γυρίζει ο ελληνικής καταγωγής Λιβανέζος δημοσιογράφος, Τζορτζ Ιντ.

Στο ντοκιμαντέρ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ο Τζορτζ Ιντ έδωσε (προσωρινά) τον τίτλο «Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού» καθώς, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζεϊμπέκικο κρύβει συχνά πόνο, είναι η σωματική έκφραση της ήττας μέσα από τον χορό και πολλά άλλα που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον Λίβανο και τους Έλληνες που ζουν εκεί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος «γέφυρας».

Μέσα από το ντοκιμαντέρ «περνούν» ιστορίες Ελλήνων που ζουν στη Βηρυτό, μία εκ των οποίων αφορά μια οικογενειακή φίλη του Τζορτζ Ιντ, την Αννούλα Αρμάου, που έχει απομείνει μόνη απ’ όλη την οικογένειά της και την οποία η μοίρα «χτύπησε» βαριά, καθώς έχασε το μάτι της στην έκρηξη.

«Στόχος είναι να διατηρήσω ζωντανή τη μνήμη της άλλοτε κραταιάς ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου και να στείλω ίσως κι ένα μήνυμα ελπίδας. Είναι ένας τρόπος να κρατήσω ζωντανή την ταυτότητά μου παρά το γεγονός ότι μόνο το DNA μου είναι αυτό που με συνδέει με την Ελλάδα. Μπορεί να μην έχω ελληνική υπηκοότητα, κληρονόμησα ωστόσο πολλές από τις ελληνικές αξίες και έχω σκοπό να τις παραδώσω στις επόμενες γενιές», υπογραμμίζει ο Τζορτζ Ιντ, ο οποίος έγινε πατέρας πριν από λίγους μήνες και έδωσε, μαζί με τη σύζυγό του Ράνα, στην κόρη τους το ελληνικό όνομα Ελένη.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Τζορτζ Ιντ είναι γυρισμένο στα ελληνικά, ενώ θα μεταφραστεί με υπότιτλους στα αραβικά και στα αγγλικά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί ένα είδος συνέχειας του «Kalimera Men Beirut/Καλημέρα από τη Βηρυτό», όπου ο γνωστός δημοσιογράφος κατέγραψε τη ζωή των Ελλήνων στον Λίβανο, τον πόνο και τη χαρά τους. Ακόμη και η μουσική επένδυση του πρώτου ντοκιμαντέρ «δένει» με «Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού», αφού ακούγονται σ’ αυτό τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου αλλά και πολλά άλλα ρεμπέτικα.

«Τρία χρόνια μετά, σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει απ’ όσα απεικονίζονται σ’ εκείνο το ντοκιμαντέρ», σημειώνει ο Λιβανέζος δημοσιογράφος, ο οποίος φαίνεται να τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει με αφορμή το πρώτο ντοκιμαντέρ, ότι «…θα συνεχίσω, με όλες μου τις δυνάμεις, να προσπαθώ να κρατήσω ζωντανή τη “φλόγα” του ελληνισμού στον Λίβανο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λιβανέζος δημοσιογράφος ήταν αυτός που είχε την πρωτοβουλία και για τη διοργάνωση του 1ου Ελληνικού Φεστιβάλ Λιβάνου, τον Ιούνιο του 2019, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και το «αγκάλιασαν» όχι μόνο οι Έλληνες που ζουν στην αραβική αυτή χώρα αλλά και πολλοί Λιβανέζοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι περιπέτειες των Ελληνικών συνόρων 1830-1947 | 07.09.2024, 13:00
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, γεωγραφικά όπως την ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε πολύ σταδιακά: Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1830 μέχρι και το 1947 που έγινε η τελευταία προσάρτηση εδάφους στην Ελλάδα με τα Δωδεκάνησα, διαμορφώνοντας έτσι τα σύγχρονα σύνορα της χώρας
Τζαζ διαδρομές με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο | 07.09.2024, 12:00
Ο σημαντικός τρομπετίστας με τη διεθνή δράση, που αποτελεί έναν από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς της τζαζ, θα αναφερθεί στις συνεργασίες του με κορυφαίους μουσικούς του χώρου, καθώς και σε ξεχωριστές στιγμές στην πετυχημένη πορεία του των 20 χρόνων