ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ vs’ ΑΙΟΛΙΚΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Μια συνέχεια στη συζήτηση όσον αφορά τις ΑΠΕ στη Δυτική Ελλάδα, την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά με τον Δημήτρη Σκέντζο, μαθηματικό και μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών ”Πελοπόννησος εκμπέμπει SOS”.
1. Αιολικοί σταθμοί σε Ερύμανθο και Παναχαϊκο
2. ΜΥΗΕ σε όλα τα ποτάμια της Αχαίας.
3.Προσφυγές πολιτών, Συλλόγων και φορέων στο ΣτΕ κατά αποφάσεων
4. Προσφυγές πολιτών, συλλόγων και φορέων κατά παράτυπων- παράνομων αποφάσεων στον υπουργό ΥΠΕΝ – όλες σιωπηρώς απορριφθείσες.
5. Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδειοδοτεί με μεθοδεύσεις αγνοώντας αρνητικές γνωμοδοτήσεις.
6. Δασικές υπηρεσίες που γνωμοδοτούν μόνιμα θετικά.
7. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία βαρύτητα κ λόγο στην αδειοδότηση…δίνει απλή γνώμη.
8. Η αγωνιστική κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά συμμετέχει σε δημόσιες διαβουλεύσεις, δημιουργεί επιτροπές πολιτών κ φορέων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ΑΠΕ, ενημερώνει την τοπική κοινωνία, αρθρογραφεί, στέλνει επιστολές στις υπηρεσίες που γνωμοδοτούν, συμμετέχει σε προσφυγές κ.α.
ΧΛΩΡΙΔΑ: Ο Ερύμανθος είναι όρος με πολλές αντιθέσεις κατά τόπους ενώ το ίδιο ισχύει και για την χλωρίδα του, ωστόσο, κατά κύρια βάση, στο βουνό ευδοκιμούν δάση από έλατα, δρύες, κέδρους, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα, φιλίκια, μελιούς καθώς και πλατάνια και Λεύκες στις παρόχθιες περιοχές. Κάποιες πλαγιές, μεταξύ των 1.400-1.700 μέτρων περίπου, καλύπτονται από αραιές συστάδες βουνοκυπάρισσου, ενώ μεταξύ 1.300-1.700 μέτρων και σε συμπαγή ασβεστολιθικά και αβαθή εδάφη συναντώνται θαμνώνες αρκεύθου που αναπτύσσονται σε αραιές κυρίως συστάδες και πάνω από τα όρια των ελατόδασων. Ακόμα, οι ασφάκες είναι πολύ διαδεδομένες σχεδόν σε όλο τον όγκο του όρους, αφού ευδοκιμούν σε πετρώδη και βραχώδη μέρη, όπως επίσης και τα σπάρτα. Στον Ερύμανθο φύεται επίσης και ο Αμανίτης ο μυγοκτόνος, το μανιτάρι με το κόκκινο “καπέλο” και τις άσπρες βούλες, το οποίο κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης, αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες.
ΠΑΝΙΔΑ: Ο Ερύμανθος έχει πλούσια πανίδα με πλήθος διάφορων άγριων και σπάνιων ζώων.
Η πανίδα από θηλαστικά περιλαμβάνει κυρίως ασβούς, λαγούς, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, αγριογούρουνα, κουνάβια, ποντίκια, ενώ σχετικά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και βίδρες. Τα σημαντικότερα πτηνά είναι ο χρυσαετός, το γεράκι, ο καρβουνιάρης, ο δρυοκολάπτης, η τσίχλα, ο χιονοψάλτης, το κοτσύφι, ο σταχτοπετροκλής, η πέρδικα, η μπεκάτσα, το σπουργίτι, καθώς και κορακοειδή, όπως το κοράκι, η κουρούνα, η καρακάξα, η καλιακούδα και η κίσσα. Στην έκταση του Ερυμάνθου ζουν και πολλά ερπετά, όπως χελώνες, βατράχια και φίδια. Στον Ερύμανθο ζει, επίσης, και το σπάνιο είδος πεταλούδας Ρarnassius Apollo.
Η ιχθυοπανίδα των ποταμών που ρέουν στην έκταση του Ερυμάνθου περιλαμβάνει χέλια, πελοποννησιακές μπριάνες, αγριοχρυσόψαρα, λακωνικούς πελασγούς, ποταμοσαλιάρες, πέστροφες, λιάρες και πελοποννησιακούς ποταμοκέφαλους[7]. Επίσης, στα αμφίβια συμπεριλαμβάνονται κοινοί φρύνοι, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι[7].
Παλαιότερα στον Ερύμανθο, είτε κάποιες δεκαετίες πριν είτε και πριν πολύ περισσότερα χρόνια, υπήρχαν επίσης όρνια, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι κ.α.
ΛΙΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1) Περσεφόνη δίχως μύθο – Πάνος Μπούσαλης, 2) Η μόνη γη – Δημήτρης Βουτσάς, 3) Νεοφιλεύθερος προφήτης – Γιάννης Αγγελάκας, 4) Φονιάδες στο όνομα των Θεών – Γιάννης Ιωάννου Κ., 5) Παγκόσμιος δαίμονας – Γιώργος Χατζής, 6) Διαγραφείτε – Υπόγεια Ρεύματα
Η Μικρή Θαλασσινή
Νικόλ Λιακοσταύρου
0:00
0:00
LIVE