Με αφορμή την διεξαγωγή του 12ου Διεθνούς Ελληνικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες, μίλησε σήμερα στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον Κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, ο κ. Γεώργιος Βλάχος, συντονιστής εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος θα είναι ένας από τους ομιλητές στη Στρογγυλή Τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με θέμα: “Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά: Προβληματισμοί και διδακτικές προτάσεις”.
Το Συνέδριο, το οποίο ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και θα ξεκινήσει με την ομιλία του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη,ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βλάχος, βρίσκεται κοντά στους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, ο κ. Βλάχος, συνεχάρη όλους τους καταξιωμένους ομιλητές και ιδιαίτερα, για την πολιτιστική της προσφορά, την ιδρύτρια και πρόεδρο του Νόστου, κα Χριστίνα Τσαρδίκου.
Τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, γνωστό σε όσους ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Ένα συνέδριο που ασχολείται με θέματα θεάτρου, Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Ολυμπισμού, καθώς και με θέματα διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
Οι διαφορετικές ονομασίες των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως την Ανεξαρτησία,
Ελληνισμός και Ολυμπισμός, η φλόγα θα παραμείνει αναμμένη για πάντα,
Η τραγική τριλογία του Αισχύλου, η θεία παιδαγωγική της Δικαιοσύνης και του φόβου,
Σαν να είχα πεθάνει… το ποιητικό έργο της Ειρήνης Παπά,
Η Ορεστιάδα και η επιρροή της στην αργεντίνικη λογοτεχνία,
Γιορτές και μεταναστευτική ταυτότητα. Η ελληνική κοινότητα του Μπουένος Άιρες,
Μικροί θεοί και θεές. Αρχέτυπα στην ανατροφή αξιών,
Ελληνικό θέατρο στην Αργεντινή,
Η Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου,
Μαρία Κάλλας, 100 χρόνια μετά,
Καζαντζάκης και Πλάτωνας κ.α.
Σημειώνεται, ότι το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Σούλης Ζάρπα και του Ελόη Δεμερτζή που ήταν επίτιμα μέλη της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης “Νόστος” της Αργεντινής και ακούραστοι συνεργάτες.