ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 14:00 - 16:00
Λαϊκοί Δρόμοι
Έλενα Φαληρέα
ΕΠΟΜΕΝΟ 16:00 - 16:05
Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
Γιάννα Τριανταφύλλη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ημερολόγιο Γέφυρας 28/03/24: Ο Υδραίος πλοίαρχος που η Αργεντινή ανέδειξε σε εθνικό ήρωα

Ο Νικόλαος Χόρχε Κολμανιάτης γεννήθηκε στο νησί της Ύδρας το έτος 1786. Υπάρχουν στοιχεία για την παρουσία του στην Αργεντινή από το 1810, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία της άφιξής του στη χώρα.

Πριν από την θεμελίωση της ‘Αργεντίνικης Αρμάδας’, ενεργούσε ως κουρσάρος από το Río de la Plata.
Το 1814 εντάχθηκε στην αγώνα εθνικής απελευθέρωσης κατά των Ισπανών με τον Ναύαρχο Guillermo Brown, τον επονομαζόμενο και ‘Πατέρα του Έθνους στη θάλασσα’.
Υπήρξε κυβερνήτης διαφορετικών σκαφών και η ζωή του κινδύνεψε σοβαρά σε δυο ναυάγια και σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Πολέμησε κατά των ‘caudillos’ στο εσωτερικό της χώρας και κατά της Βραζιλίας, όταν αυτή κήρυξε τον πόλεμο στην Αργεντινή.

Πέθανε σε ηλικία 80 χρονών στην πόλη Morón, στις 24 Αυγούστου 1866, συμπληρώνοντας 50 χρόνια στην υπηρεσία της δεύτερης πατρίδας του, της Αργεντινής, όντας ένας από τους μακροβιότερους αξιωματικούς της εποχής του.

Ο Ναύαρχος Guillermo Brown εξιστορεί πώς γνώρισε τον Jorge, που ποτέ δεν χρησιμοποίησε το ελληνικό του όνομα, και αναφέρει πως ήταν ένας άνθρωπος τρομερά γενναίος αλλά και σεμνός.

Το 1937 η Αργεντινή έστειλε με το πολεμικό πλοίο «Σαρμιέντο» μια ορειχάλκινη πλάκα
στην οποία εικονίζονται δύο γυναίκες, η Αργεντινή και η Ελλάδα, να στεφανώνουν τον Κολμανιάτη.
Η πλάκα ενοιχίστηκε στο μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ύδρας, δίπλα στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων.

Τον Νοέμβριο του 1949, η Εβίτα Περόν δώρισε μια χάλκινη προτομή του
στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο της Ύδρας, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα.


César Villamayor Revythis, δημιουργός του ερευνητικού πρότζεκτ ‘Ελληνική Φωτιά στα Nερά της Νότιας Αμερικής’ , Πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής τιμής για τους Έλληνες Ναυτικούς της Αργεντινής, Μέλος του Instituto Nacional Browniano



Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται ο César Villamayor Revythis με τον Ναύαρχο εν αποστρατεία και πρόεδρο του Instituto Nacional Browniano, Daniel Alberto Enrique Martin. Πίσω τους διακρίνονται τα πορτρέτα των Αργεντινών Ηρώων, ανάμεσά τους και ο Νικόλα Χόρχε Κολμανιάτης.