Η Μεγάλη Εβδομάδα στη «Φωνή της Ελλάδας»

Η «Φωνή της Ελλάδας» τροποποιεί το πρόγραμμά της από το Σάββατο του Λαζάρου και όλη τη Μ. Εβδομάδα, με ειδικές εκπομπές που συνάδουν με το κατανυκτικό κλίμα της Εβδομάδας των Παθών. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αναφέρεται στους Έλληνες της Διασποράς, στους πατέρες της Χριστιανοσύνης, που στις μακρινές χώρες που ζουν και εργάζονται διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα των Αγίων Ημερών.

Το Σάββατο του Λαζάρου, στην εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» καλεσμένη του Θέμη Ροδαμίτη είναι η ταλαντούχα μουσικός Εύη Μάζη (12:00 ώρα Ελλάδας), ενώ την Κυριακή των Βαΐων, θα ακούσουμε ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων (12:00 ώρα Ελλάδας) και τη Μ. Δευτέρα τη σκυτάλη παίρνει ο ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής Παναγιώτης Σδούκος με τον σολίστα στο ούτι Γιώργο Παππά (19:00 ώρα Ελλάδας).

Από Μ. Δευτέρα έως Μ. Παρασκευή, η αγγλόφωνη εκπομπή «Greek music express» (14:00 15:00 ώρα Ελλάδας), με τον Ηρακλή Οικονόμου, είναι γεμάτη ορατόρια και άλλα έργα Ελλήνων συνθετών που παραπέμπουν στο αίσθημα της θρησκευτικής κατάνυξης. Ειδικότερα: τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη ακούμε τη «Σκοτεινή πράξη» του Μιχάλη Γρηγορίου βασισμένη στην ποίηση του Τ. Λειβαδίτη, τη Μ. Τετάρτη το ορατόριο του Μίμη Πλέσσα «Κοσμάς ο Αιτωλός» με τον Γρ. Βαλτινό, τη Μ. Πέμπτη τη θρησκευτική μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη «Κεχαριτωμένη» και τη Μ. Παρασκευή, το συγκλονιστικό έργο «Ηλιοσκόπιο» του Σταύρου Κουγιουμτζή σε ποίηση Γ. Θέμελη.

Ξεχωριστά μοιρολόγια συνοδεύουν ήθη και έθιμα από διάφορους τόπους της πατρίδας στην εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης», με τη Μαρία Κουτσιμπύρη όλη τη Μ. Εβδομάδα (15:00 – 16:00 ώρα Ελλάδας).

Πως βιώνουν οι Έλληνες την Εβδομάδα των Παθών σε διάφορα σημεία της γης; Ο Πέτρος Δίπλας και ο Δημήτρης Κοντογιάννης ταξιδεύουν νοερά από το Κονγκό και τη Χιλή, μέχρι το Περού και τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Αργεντινή και συνομιλούν με τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας», όλη τη Μ. Εβδομάδα (16:00 – 17:00 ώρα Ελλάδας)

Τη Μ. Δευτέρα ο Γιάννης Παπουτσάκης επιμελείται ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη (ημέρα γέννησης και θανάτου του αλεξανδρινού ποιητή). Από τη Μ. Τρίτη έως και τη Μ. Πέμπτη, ακούμε ποιήματα για τη Μ. Εβδομάδα με τη συνοδεία κλασικής και κινηματογραφικής μουσικής από ταινίες με θέμα τα Πάθη του Κυρίου (17:00 – 18:00 ώρα Ελλάδας).

Όλη τη Μ. Εβδομάδα, μεταδίδεται η ειδική εκπομπή «Κάθε τραγούδι κι ένα ταξίδι» με επιλογές από την ελληνική μουσική σκηνή, όπου κάθε τραγούδι είναι και σημείο αναφοράς του χρόνου και των γεγονότων. Μοναδικά είναι επίσης τα αφιερώματα που έχει επιμεληθεί η Γιάννα Τριανταφύλλη στη μουσική εκπομπή «Ο Δημιουργός της Εβδομάδας».

Ειδικότερα, τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη ακούμε συνθέσεις του Γιώργου Σταυριανού (02:00 ώρα Ελλάδας), τη Μ. Τετάρτη της Ελένης Καραΐνδρου (00.00 ώρα Ελλάδας), τη Μ. Πέμπτη του Σταμάτη Σπανουδάκη (00:00 ώρα Ελλάδας) και τη Μ. Παρασκευή του Μάνου Χατζιδάκι (01:00 ώρα Ελλάδας) και ένα ειδικό αφιέρωμα στο λυρικό, νοσταλγικό και μελαγχολικό μουσικό έργο «Οι φόβοι του μεσημεριού» του Γιώργου Σταυριανού (02:00 ώρα Ελλάδας).