ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 06:00 - 07:05
Τα Τραγούδια της Παρέας
ΕΠΟΜΕΝΟ 07:05 - 08:00
Στους Oρίζοντες των Tραγουδιών
Μαρία Ρεμπούτσικα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

H Φωνή της Ελλάδας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τις Ελληνίδες του κόσμου

Η “Φωνή της Ελλάδας” γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας από την Πέμπτη 7 Μαρτίου, όπου στην εκπομπή «Αποτύπωμα» η Φούλη Ζαβιτσάνου, συναντά στο στούντιο τη δικηγόρο και συγγραφέα, Ροζίτα Σπινάσα, μέλος του Δικτύου Γυναικών Συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας «Η Φωνή Της» που θα μιλήσει για τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του δικτύου, και την ανθολογία «Η Φωνή Της» όπου 53 Ελληνίδες συγγραφείς καταγράφουν με το δικό τους τρόπο το βίωμα της έμφυλης βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, το πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» αρχίζει με ένα δίωρο αφιέρωμα στις μεγάλες ελληνικές γυναικείες φωνές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Από τις άριες της Μαρίας Κάλλας, στη Ρόζα Εσκενάζυ και τη Ρίτα Αμπατζή, στη λυρικότητα της Νάνας Μούσχουρη και της Φλέρυς Νταντωνάκη, στην εμβληματική φωνή της Σοφίας Βέμπο και στις χαρακτηριστικές σύγχρονες ερμηνεύτριες Βίκυ Μοσχολιού, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη κ.λ.π. (06:00 – 08:00 ώρα Ελλάδας)

Στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» ο Πέτρος Δίπλας συνομιλεί με τον καθηγητή Αναστάσιο Τάμη από τη Μελβούρνη για τις Ελληνίδες μετανάστριες, τις «Νύφες» και τη συμβολή τους στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας (08:00 – 09:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Νίκος Αγγελίδης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» έχει καλεσμένη στο στούντιο την Εύη Κοντόρα, από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας που θα μιλήσει για τις δράσεις της Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των γυναικών (09:00 – 10:00 ώρα Ελλάδας).

Στις 10 το πρωί, ο Προκόπης Αγγελόπουλος αφιερώνει την εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” στις γυναίκες όλου του κόσμου και φιλοξενεί την ομογενή συγγραφέα από την Αυστραλία, Βαρβάρα Αθανασίου- Ιωάννου, για μια συζήτηση για τις Ελληνίδες του Κόσμου που έχουν πετύχει πολλά, η κάθε μία στον τομέα της. Επίσης, τη Μαριλένα Μελά, γενετίστρια που ζει και δραστηριοποιείται στη Βοστώνη και τέλος, στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας, τη μαραθωνοδρόμο-δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Παναγιώτα Βλαχάκη.

Η φιλόλογος και μεταφράστρια της ρωσικής ποίησης Ντιάνα Καλαϊτζίδη, από την Τσάλκα Γεωργίας, θα μιλήσει με τη Γιάννα Τριανταφύλλη στην εκπομπή «Η φωνή που μας ενώνει» για το Ανθολόγιο Ρωσικής Γυναικείας Ποίησης, σε δική της μετάφραση, με τίτλο: «Το όνομά μου είναι» (14:00 – 15:00 ώρα Ελλάδας).

Η Μαρία Κουτσιμπύρη στην εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης» έχει ετοιμάσει ένα ωριαίο αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές της δημοτικής μας παράδοσης (15:00 – 16:00 ώρα Ελλάδας).

Στην εκπομπή «Γλυκιά ζωή» με τους Νατάσα Βησσαρίωνος και Νίκο Ιωαννίδη (σε απευθείας σύνδεση με το Πρώτο πρόγραμμα) είναι καλεσμένες δύο γυναίκες από τον χώρο της γαστρονομίας: η Ελένη Μπλούχου, εκδότρια του The Wine Lovers, κριτής οίνου σε διεθνείς διαγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η Αννίτα Ζάχου, επαγγελματίας γευσιγνώστρια ελαιόλαδου (17:00 – 19:00 ώρα Ελλάδας).

Ακόμη, το Σάββατο 9 Μαρτίου, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής σειράς “Έλα απόψε στου Θωμά”, με τον Θωμά Σίδερη, θα μεταδοθεί ένα δίωρο αφιέρωμα για το πώς αποτυπώνεται η γυναίκα στα ρεμπέτικα τραγούδια του Μεσοπολέμου, σε μία περίοδο δεκαοχτώ χρόνων, από τον ερχομό των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και μέχρι τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (06:00 – 08:00 ώρα Ελλάδας).

Τέλος, το Σάββατο 9 Μαρτίου, η εκπομπή ‘’Περιπλανώμενη και Ευτυχισμένη’’ με την Άννα Προκόβα, θα κάνει ένα μουσικό αφιέρωμα με θέμα ‘’Τραγούδια για γυναίκες, από γυναίκες’’. Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, με συνθέσεις και ερμηνείες από γυναίκες δυναμικές, προοδευτικές, ειλικρινείς, ξεχωριστές, που όλες έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν για τη ‘γυναικεία υπόθεση’ (18:00 – 19:00 ώρα Ελλάδας).