Ο Ελληνο-Αυστραλός πανεπιστημιακός και ποιητής, δρ Νίκος Τρακάκης μετάφρασε στην αγγλική γλώσσα την ποιητική συλλογή «Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου» (Autumn Manuscripts) του Έλληνα ποιητή Τάσου Λειβαδίτη. Πρόκειται για την δεύτερη μεταφραστική εργασία ποιητικής συλλογής του Τ. Λειβαδίτη απ΄τον Νίκο Τρακάκη καθώς έχει ήδη εκδοθεί η μετάφραση της ποιητικής συλλογής «Ο Τυφλός με το λύχνο» (The blind man with the lamp) το 2014. Αναμένεται να εκδοθούν τρεις ακόμη μεταφράσεις το 2021.
Ο δρ Νίκος Τρακάκης, με καταγωγή απ΄τη Κρήτη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη. Εργάζεται στο πανεπιστήμιο Australian Catholic University και ειδικεύεται στη φιλοσοφία της θρησκείας. Έχει στο ενεργητικό του σειρά βιβλίων για τη φιλοσοφία, τη θρησκεία καθώς και μεταφράσεις. Επίσης γράφει ποίηση με πιο πρόσφατη την ποιητική συλλογή “From Dusk to Dawn” (2012. ‘Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση “Southern Sun, Aegean Light: Poetry of Second-Generation Greek-Australians”.
Ο Τάσος Λειβαδίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Tο 1940 εγγράφεται στη Nομική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Aθήνας. Δεν θα τελειώσει όμως ποτέ, καθώς τον κερδίζει η Aντίσταση, οργανώνεται στην EΠON. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της Αριστεράς με συνέπεια να εξοριστεί από το 1945 έως το 1951.
Στο ελληνικό κοινό ο Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα. Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας.
Το λογοτεχνικό του έργο μπορεί να διαιρεθεί σε 3 φάσεις: την «επαναστατική», την «συμβολική-αλληγορική» και την υπαρξιακή και έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Λοΐζο. Ο Τάσος Λειβαδίτης πέθανε στην Αθήνα 30 Οκτωβρίου 1988. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν τα χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».
«Και μια μέρα θέλω να γράψουν στον τάφο μου: Έζησε στα σύνορα μιας ακαθόριστης ηλικίας και πέθανε για πράγματα μακρινά που είδε κάποτε σε ένα αβέβαιο όνειρο» (Εξομολόγηση, Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου).
Πηγές΅: sbsgreek, tleivaditis.weebly.com
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου