«Πρόσκληση σε γεύμα»: Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Νότιας Αφρικής | 25.11.2023, 13.00

Το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023, στις 13.00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα» της Φωνής της Ελλάδας με την Ελένη Καραλή κάνει ένα αφιέρωμα στον ελληνισμό της Νότιας Αφρικής.

Ο Σταύρος Νικολάου ελληνοκυπριακής καταγωγής ακτιβιστής στον τομέα της Υγείας και στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στη Νότια Αφρική, μιλά στην Ελένη Καραλή για το Βραβείο ΑΡΓΩ προσφοράς στα κοινά, που του απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συγκίνηση που αισθάνθηκε. Μιλά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τα οποία όμως ήταν γεμάτα αγάπη, τη συμβουλή των γονιών του, που ακολουθεί μέχρι και σήμερα στη ζωή του, και την κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην Αφρική.

Ο Γιάννης Μπαλαδάκης, Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πρόεδρος των Οφφικιάλων Ν.Αφρικής και επικεφαλής του Ελληνισμού της ελληνο-ιταλικής-πορτογαλικής συμμαχίας παρουσιάζει την τρέχουσα συνολική κατάσταση στη Νότια Αφρική, κάνοντας μια αναδρομή στη συναρπαστική ιστορία των Ελλήνων της Νοτίου Αφρικής. Εξηγεί γιατί έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των Ελλήνων της Νοτίου Αφρικής και αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς.

Ο Γεώργιος Βλάχος, συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, αναλύει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αφρική. Μιλά αναλυτικά για τους τύπους των σχολείων, τους στόχους του Γραφείου Εκπαίδευσης

Γιοχάνεσμπουργκ, τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον τρόπο που προσπερνιούνται.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ελένη Καραλή

Μετάδοση: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας