ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 01:00 - 03:00
Η Δική μας Πόλη
Θέμης Ροδαμίτης
ΕΠΟΜΕΝΟ 03:00 - 04:00
Πού Πάει η Μουσική Όταν δεν την Ακούμε Πια;
Μενέλαος Καραμαγγιώλης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Πρόσκληση σε γεύμα» – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία | 16.12.2023, 13:00

Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023, 13:00-14:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα» της Φωνής της Ελλάδας με την Ελένη Καραλή είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1992. Γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής και ψυχίατρος, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της πρώτης ελληνικής αποστολής στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση “Freedom Drive”, που έγινε εφαλτήριο για να δημιουργηθεί ο πρώτος Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, “I’Living”, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία.

Ο Θεόδωρος Χήρας, νεφρολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής βιβλίων στη γλώσσα Braille είναι ο δεύτερος καλεσμένος της εκπομπής. Ο κος Χήρας εμπνεύστηκε το βιβλίο του, που προωθεί τη μετάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, από αληθινές ιστορίες ασθενών του και έχει τίτλο «της δωρεάς τα μυστήρια». Όλα τα έσοδα διατίθενται σε συλλόγους. Ο κος Χήρας μεταφέρει τα βιβλία του στη γλώσσα Braille με τη βοήθεια του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.

Ο Σπύρος Νταντανίδης, ανάπηρος κινηματογραφιστής, αντιπρόεδρος του συλλόγου “Περπατάω” της Κομοτηνής και συνιδρυτής της σελίδας “COOL CRIPS” εξηγεί τον τρόπο με τον

οποίο κατάφερε να μετατρέψει την Κομοτηνή σε μια προσβάσιμη Πόλη, η οποία και τιμήθηκε με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ελένη Καραλή

Μετάδοση: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 13:00-14:00 ώρα Ελλάδας