Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Ομογενείς επιστήμονες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την μελλοντική εξέλιξη της

Tο Δίκτυο Ελληνικής Καινοτομίας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη διοργάνωσαν από κοινού διαδικτυακή εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Φωτεινή Χρηστιά, καθηγητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ως ΜΙΤ.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης και των συζητήσεων ήταν η επανάσταση που έχει πυροδοτήσει η τεχνητή νοημοσύνη με τις εντυπωσιακές προβλέψεις της και τα σημαντικά οφέλη των εφαρμογών της, αλλά ταυτοχρόνως και το σύνολο των σοβαρών ερωτημάτων με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις που εγείρονται από τη χρήση της.

Ο Καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αφού ανέλυσε τα καινούργια δεδομένα τα οποία έχουν επιφέρει οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις σύγχρονες συσκευές, επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση της. Ερωτώμενος για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια σωστή αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης ο Δρ Δασκαλάκης αποσαφήνισε ότι «σημαντικό είναι πρώτα να καταλάβει κάποιος πού βασίζεται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και από πού προέρχονται τα δεδομένα. Ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό –τόνισε- είναι να ασχοληθεί κάποιος με τη στατιστική, τις πιθανότητες και το machinelearning». Προκειμένου να γίνει σωστά κάτι τέτοιο, υποστήριξε ότι σ ́ ένα πρώτο επίπεδο τα ακαδημαϊκά προγράμματα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα πρέπει να φροντίσουν να ενσωματώσουν τη στατιστική και τον προγραμματισμό.

Επίσης, ο Δρ Δασκαλάκης επικεντρώθηκε στο μεγάλο του όραμα για τη δημιουργία μέσα στο 2021 στην Ελλάδα ενός παγκοσμίου βεληνεκούς κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Κέντρο αυτό «φιλοδοξεί να είναι άρτια συνδεδεμένο με την οικονομία και να αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα για την έρευνα και μεταφορά τεχνολογίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, το εξαιρετικό αυτό περιβάλλον επιδιώκει να προσελκύσει την ονειρική ομάδα (dreamteam) των Ελλήνων ερευνητών και ακαδημαϊκών οι οποίοι σταδιοδρομούν στο εξωτερικό».

Οι φόβοι και οι ανησυχίες γύρω από τον εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και τον έλεγχό της επισημάνθηκαν από την καθηγήτρια του MIT Φωτεινή Χρηστιά. «Οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν την υποχρέωση -τόνισε η Δρ Χρηστιά- να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να προωθεί το κοινωνικό καλό και την επιστημονική και κοινωνική έρευνα. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το τεράστιο αυτό επίτευγμα, να το κατανοήσει και με μεγάλη υπευθυνότητα να εξετάσει όλες τις πτυχές του».

Ακόμα, αναφέρθηκε «στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει στο περιβάλλον της ελληνικής πραγματικότητας και υπεραμύνθηκε της ανάγκης δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου.

Με τις παρεμβάσεις τα μέλη του οργανισμού Hellenic Innovation Network, το οποίο έχει συσταθεί με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου Βοστώνης, εξέφρασαν και αυτά τους προβληματισμούς τους και αναφέρθηκαν στην ανάγκη της ορθής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο επικεφαλής του MITMediaLab Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος συντόνισε το τελευταίο μέρος της συζήτησης, επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη της αναβάθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και δεδομένων στο πεδίο της.

Την εκδήλωση που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» χαιρέτισαν η πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας, Μαρίνα Χατζοπούλου και ο αντιπρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum of Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι είναι μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη ιδρυτικά στελέχη του Hellenic Innovation Network.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

 

 

RELATIVE ARTICLES

“Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης”- Παρουσίαση συλλογικού τόμου στη Βοστώνη
Στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης Museum of Fine Arts, Boston και συγκεκριμένα στην εμβληματική Πτέρυγα Μπεχράκη, πρόκειται να παρουσιαστεί ο τόμος "Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης" (Κάπα Εκδοτική / Kapa Publishing House), την Τετάρτη 28 Μαΐου. Η συλλογι...
«Όπου σηκώσεις μια πέτρα, θα βρεις κι έναν Κύπριο» – Η ιστορία του Κώστα Κωνσταντίνου από τη Ν. Αφρική (audio)
της Ελένης Κωστάκη Ο Κώστας Κωνσταντίνου, δεύτερης γενιάς ομογενής και ιδρυτής πολιτιστικού συνδέσμου μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» για την ιστορία των Ελληνοκυπρίων στη Νότια Αφρική, την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και το μεγάλο του όραμα για τη δημιουργία ενός Μουσείου στην Κύπρο. Ο Κώστας Κωνσταντίνο...
Η ΓΥΑΛΑ – Θεατρική παράσταση και παρουσίαση βιβλίου στο Βερολίνο
Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου στηρίζει με χαρά πρωτοβουλίες που προβάλλουν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα και ευαισθητοποιούν μέσα από την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Η Γυάλα», σε συγγραφή της Τζένης Δάγλα και σκηνοθεσία-ερμηνεία της Ζωής Ξανθοπούλου, στο Theater Forum K...
Μελβούρνη: Εκδηλώσεις μνήμης για την 84η επέτειο της Μάχης της Κρήτης
Σειρά εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 84 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, διοργανώνουν παροικιακοί φορείς και οργανισμοί της Ομογένειας στην Αυστραλία και τη Διασπορά, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Μαΐου του 1941 που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και...
150 χρόνια Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης – Εκδήλωση παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Τα εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης, με μία λαμπρή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαϊου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό σχολείο μας, ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο της Πόλης,...
«Περιπέτεια της Τέχνης» – Εγκαινιάζεται στη Βιέννη η έκθεση του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου
Εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή, 23 Μαϊου και ώρα 19.30, στη Βιέννη, στην Contemplor Galerie Wien (Kalvarienberggasse 46,1170 Wien), η ατομική έκθεση με τίτλο «Περιπέτεια της Τέχνης», του καθηγητή με την διεθνή αναγνώριση, Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την...