Τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Βιέννη ακολουθούν οι σύγχρονοι Κοζανίτες, αποτίοντας φόρο τιμής στις μεγάλες φυσιογνωμίες του Ελληνισμού που έγραψαν την δική τους ιστορία στην πολιτική, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Ένας διαγωνισμός ιστορίας που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης κατά το χρονικό διάστημα 15 Ιουλίου – 15 Αυγούστου είχε ως έπαθλο ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών στη Βιέννη. Οι νικητές ξεκίνησαν ένα οδοιπορικό στη Βιέννη της Χάρτας του Ρήγα. Η διαδρομή στοχεύει στην ανάδειξη του τρόπου που συνδέονται οι δύο πόλεις ιστορικά.
Πρόκειται για μια επιστροφή στο παρελθόν με μια ματιά στο μέλλον, σημειώνει ο ιστορικός Δημήτρης Μυλωνάς, από το κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας, όπου δεσπόζουν κτήρια στα οποία αναβιώνει η μνήμη των Ελλήνων της διασποράς του 18ου και του 19ου αιώνα. Το ταξίδι είναι φόρος τιμής στους διανοούμενους του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Η διαδρομή στην Βιέννη βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μιχάλη Πιτένη, «Με Την Πένα Σπαθί», εξηγεί ο κ. Μυλωνάς.
Πρόκειται για ένα ταξίδι ζωής σημειώνει ο φοιτητής Ιωαννίδης Μανώλης, που βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων.
Στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης η Griechengasse, δηλαδή η Ελληνική οδός, πήρε το όνομά της το 1862 από τους περίπου 4.000 ελληνορθόδοξους εμπόρους που έζησαν στην περιοχή μετά την ειρήνη του Passarowitz το 1718, και στην οποία βρίσκονται οι δύο ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας. Στο κτήριο που βρίσκεται στον αριθμό 5 της Griechengasse, έχει τοποθετηθεί πλάκα με αναθηματική επιγραφή στον Ρήγα Φεραίο.
Διάσημοι Έλληνες αυτής της συνοικίας ήταν για παράδειγμα, ο Νικόλαος Δούμπας (Nikolaus Dumba), από το Λινοτόπι της Καστοριάς, φιλότεχνος, προστάτης των καλλιτεχνών στήριξε τους Klimt, Schubert, Brahms, Makart, Wagner και Richard Strauss, ενώ ίδρυσε και την συλλογή Schubert. Το 1900, η Künstlergasse, δηλαδή η οδός των καλλιτεχνών μετονομάστηκε σε “Dumbastraße”, με ομόφωνη ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου της Βιέννης. Άλλη μια διασημότητα ήταν ο Georg Simon von Sina, δηλαδή ο Σίμωνας Σίνας, Έλληνο – Αυστριακός τραπεζίτης, αριστοκράτης, ευεργέτης και διπλωμάτης, ο οποίος επένδυσε σε αυστριακά έργα και ήταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της οικογένειας Rothschild. Κατά παραγγελία του Σίνα ο Γιόχαν Στράους, ο νεότερος συνέθεσε την Ελληνική πόλκα (έργο 203), δίνοντας ώθηση στον φιλελληνισμό.