Ως μία από τις προτεραιότητες στο πεδίο της αρμοδιότητάς του χαρακτήρισε το ζήτημα της διδασκαλίας και διάδοσης των Αρχαίων Ελληνικών, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής συνάντησης με θέμα «Αρχαία Ελληνικά: Όταν το Παρελθόν συμπορεύεται με το Μέλλον».
Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσουλάκης, «H διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής και η διατήρηση των κατά τόπους εδρών Κλασικών Σπουδών σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς και η διάδοση και διάσωση των δυνατοτήτων εκμάθησης και μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής ανά τον κόσμο, αποτελεί παγίως πρωτεύον ζήτημα όσον αφορά τις πολιτικές τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά, πολύ περισσότερο, αυτές για τη Δημόσια Διπλωματία».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση διεξάγεται με όρους ‘χρησιμότητας’ και εργαλειακής χρήσης’ της Αρχαίας Ελληνικής. Ωστόσο, ο κ. Χρυσουλάκης υπερθεμάτισε την προσπάθεια κατάκτησης της, καθώς “η ορθή χρήση της γλώσσας – της νεοελληνικής αλλά και κάθε γλώσσας – χρειάζεται τα όσα διδάσκει η εξοικείωση με το κειμενικό σύμπαν της Αρχαίας Ελληνικής. Τη βαθιά επίγνωση της ετυμολογικής προέλευσης των λέξεων και του επιδέξιου χειρισμού του νοήματός τους, την ευαισθησία ως προς το ρυθμό και τη μουσικότητα του ρέοντος λόγου, την εύστοχη διαχείριση της ακριβούς και μεταφορικής σημασίας των λεξικών μονάδων, την αριστοτεχνική δόμηση του επιχειρήματος.”
Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου PeopleCert «με στόχο την ανάδειξη της οικουμενικότητας της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και των προκλήσεων της διεθνούς διδασκαλίας της» και με τη συμμετοχή διεθνώς διακεκριμένων καθηγητών, οι οποίοι παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγή: The New Hellenic Times