Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Μαριούπολη, η οποία τελεί υπό στενό πολιορκητικό ρωσικό κλοιό και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Κίεβο από δυνάμεις του ρωσικού στρατού, περιέγραψαν αντίστοιχα η κα Ελένη Ντόμπρα αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και κάτοικος Κιέβου, μιλώντας στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Διονυσόπουλο και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Ονισένκο, γύρω από το Κιέβο έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των Ρώσων, τονίζοντας πως οι κάτοικοι προετοιμάζονται εδώ και μέρες για να αντιμετωπίσουν μια πολιορκία.
«Έχουν φτιάξει οδοφράγματα, ενώ υπάρχουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα τα οποία είναι σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε κρατώντας όπλα, είτε κρατώντας βόμβες μολότοφ. Υπάρχουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες άτομα τα οποία συμμετέχουν σε όλον τον μηχανισμό, συντονίζοντας την εύρεση πόρων, εύρεση φαρμακευτικού υλικού, ειδών πρώτης ανάγκης και σάκων για οδοφράγματα», επεσήμανε ο κ Ονισένκο.
Αναφορικά με διόδους εισόδου ή εξόδου από την πόλη, ο κ. Ονισένκο σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει επιχειρήσει να βγει από την πόλη, όμως, «υπάρχουν διάδρομοι ανοιχτοί για όποιον θέλει». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν παραμείνει στο Κίεβο.
«Στην Ελλάδα βλέπετε εικόνες από τα σύνορα, που όντως φεύγουν πάρα πολλοί στο εξωτερικό, αλλά αν σκεφτούμε ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα 40 εκατομμυρίων κατοίκων, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που φεύγουν», συμπλήρωσε ο κ Ονισένκο.
Παράλληλα, ανέφερε, πως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές λειτουργούν κανονικά. «Μπορεί κάποιος σε ένα κατάστημα να πληρώσει με κάρτα, κάτι που είχε κοπεί την πρώτη μέρα της επίθεσης. Οι συναλλαγές τώρα έχουν επανέλθει. Τα καταστήματα ανοίγουν όχι όλα μαζί αλλά ένα σε κάθε γειτονιά και οι κάτοικοι το μαθαίνουν αυτό μέσα από τα ηλεκτρονικά chat που έχουν στις γειτονιές. Ελλείψεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο σε κάποια φρέσκα προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και κρέατα», σημείωσε ο κ. Ονισένκο, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, και στο τεράστιο δίκτυο αλληλοσυμπαράστασης το οποίο έχει δημιουργηθεί.
«Οι άνθρωποι μαζεύονται σε ομάδες για να μπορούν να έχουν μια αλληλοστήριξη. Εθελοντές μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, πάνες. «Ξέρετε», τόνισε ο δημοσιογράφος, «από τη στιγμή της εισβολής, πριν από επτά ημέρες, πολλά παιδάκια έχουν γεννηθεί μέσα στα υπόγεια καταφύγια, στο μετρό ή μέσα στα νοσοκομεία τα οποία όμως έχουν μεταφερθεί στα υπόγεια πάρκινγκ των ίδιων των νοσοκομείων», τόνισε ο κ Ονισένκο, προσθέτοντας πως ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που έχουν μείνει στο Κιέβο, έχουν κάνει τις επιλογές τους.
«Πάρα πολλοί έχουν κατέβει για να υπερασπιστούν όχι μόνο το Κίεβο αλλά και άλλες πόλεις. Ο Πούτιν κατάφερε τις πρώτες επτά ημέρες ένα απίστευτο πράγμα το οποίο δεν έχει καταφέρει κανένας τους τελευταίους τρεις αιώνες. Κατάφερε να συσπειρώσει τον ουκρανικό λαό», κατέλξηξε ο κ. Ονισένκο.
Τις δραματικές ώρες που ζουν οι κάτοικοι στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, περιέγραψε, και η κα Ελένη Ντόμπρα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Όπως είπε η κ. Ντόμπρα, από την πόλη δεν μπορεί να φύγει κανείς, συμπληρώνοντας πως καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούγονται συνεχώς και από παντού πυροβολισμοί». Σημείωσε, επίσης, ότι η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και έχει κοπεί και η παροχή νερού ,καθώς και ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. «Όσοι έχουν μετρητά μπορούν να κάνουν κάποιες αγορές», ανέφερε η κ. Ντόμπρα, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι ανοιχτό μόνο ένα super market στην πόλη.