Το βιβλίο «Τα Παιδιά του Πανός: Αρκάδες στην Αυστραλία» του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 8 Απριλίου στο Σίδνεϋ, σε διοργάνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϋ της Ελληνικής Κοινότητας του ΝΝΟ.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας το 2020 και 2021.
Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», στο βιβλίο του ο καθηγητής Α. Μ. Τάμης αναφέρεται διεξοδικά στο ιστορικό της εγκατάστασης των πρωτοπόρων Αρκάδων από το 1907 στο Σύδνεϋ και στην Μελβούρνη από το 1927. Αναλύει το οδοιπορικό της εξόδου χιλιάδων Αρκάδων μεταναστών από τις πατρογονικές τους εστίες από το 1953, στον τρόπο που περιέγραφαν τα αρκαδικά φύλλα της εποχής την έξοδο των Αρκάδων προς την Αυστραλία, τα πρώτα δύσκολα χρόνια του εποικισμού στις πρωτεύουσες των πολιτειών της Κοινοπολιτείας, τα χρόνια της επιβίωσης, τα επαγγέλματα που άσκησαν, τις δυσκολίες που γνώρισαν, την περιπετειώδης και σημαντικότατη για την ιστορία τους κοινωνική και σωματειακή τους οργάνωση, τα χρόνια της έντασης και του ανταγωνισμού, τα χρόνια της συμφιλίωσης και του συναγωνισμού, τα επιτεύγματα και τα παθήματά τους.
Σταδιακά, η διήγηση περνάει την καταξίωση των παιδιών τους, τις σχέσεις τους με το γενέθλιο τόπο και την Ελλάδα, οι σχέσεις τους με τα υπόλοιπα σωματεία του Ελληνισμού, τους αγώνες τους για τα εθνικά μας θέματα, τις προσδοκίες τους για τους γεννημένους στην Αυστραλία διαδόχους τους, την ιστορία των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους. Ακόμα, κάνει αναφορά στις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, την αγάπη τους για τον γενέθλιο τόπο, τους Αρκάδες, που με το έργο τους, την επιστήμη, τις τέχνες συνέβαλαν στην πολιτιστική ανέλιξη του Ελληνισμού της Αυστραλίας, την τεράστια προσφορά της Αρκάδισσας γυναίκας που εργαζόμενη μέσα από τα συλλογικά όργανα μπόρεσαν να αναδείξουν οικονομικά και φιλανθρωπικά τα σωματεία των Αρκάδων.
Επιπλέον το κύριο σώμα της ιστορίας περιγράφονται επίσης τα πρόσωπα εκείνα που με τη δράση και την προσφορά τους, και άλλα άτομα που με τη γενναιοδωρία και τη στοργή τους ανάδειξαν το αρκαδικό στοιχείο. Το κύριο σώμα της ιστορίας περιλαμβάνει και 425 ανέκδοτες, πρωτότυπες φωτογραφίες της μεταναστευτικής εμπειρίας τους, προσωπικά στιγμιότυπα, οικογενειακά, επαγγελματικά, σωματειακά.
Την πολιτιστική και φιλολογική εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ν.Ν.Ουαλίας (ΕΚΝΝΟ), Χάρης Δανάλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρκαδικών Σωματείων Αυστραλίας, Δημήτριος Αλεξόπουλος, ΟΑΜ, ο πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου ΝΝΟ, Φίλιππος Κοΐνης και ο πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας, Ιωάννης Δημητρόπουλος.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης της Μελβούρνης» κι ένα επιτελείο στελεχών του Συλλόγου των Αρκάδων της Μελβούρνης.
Σημειώνεται ότι ο μεγάλος Ευεργέτης του Ελληνισμού της Μελβούρνης, επιχειρηματίας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος προσέφερε το ποσό των $100.000 για την έκδοση του βιβλίου, ενώ μεγάλες δωρεές είχαν προσφέρει αρκαδικοί σύλλογοι της Μελβούρνης και επιχειρηματίες Αρκάδες.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS, Θέμης Καλλός, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσει ο διαπρεπής καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και διευθυντής του Department of Modern Greek Studies, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Δρ. Βρασίδας Καραλής.
Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Νέος Κόσμος