Tο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, με επιστολή του, μετέφερε την πρόταση του για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Ελληνικής Διασποράς, στο “Κυβερνείο”, γνωστό και ως “Παλατάκι”, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, όταν αυτό επαναλειτουργήσει.
Η επιστολή στάλθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας-Θράκης, στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συμμετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, στους Βουλευτές Α και Β εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα και σε παραγωγικούς φορείς της πόλης και στην ΠαΔΕΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Συμπληρώθηκαν είκοσι οκτώ χρόνια από την ιδρυτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και τον καθορισμό της Θεσσαλονίκης, ως «πρωτεύουσας» του Οικουμενικού Ελληνισμού. To Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης-ΗΝΙΟΧΟΣ, μαζί με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού-ΠαΔΕΕ, εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, αποτελούν την θεσμική εκπροσώπηση του Ελληνισμού, που συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά δρώμενα, των χωρών που ζει και δραστηριοποιείται.
Μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επόμενες ευρωεκλογές, θεωρούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η πόλη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ομογένεια και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ίδρυση και λειτουργία «Μουσείου Ελληνικής Διασποράς» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο συμβολικά θα μπορούσε να είναι και η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, όταν επαναλειτουργήσει με την εφαρμογή του ν. 4781/2021. Χώρες με ιδιαίτερη διασπορά, όπως η Ιταλία, το Ισραήλ κ.α., για να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με την ομογένειά τους, αλλά και με τις χώρες ένταξής τους, λειτουργούν ήδη «Μουσεία Διασποράς», ενώ πρόσφατα στην εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την ίδρυση ανάλογου Μουσείου.
Η Ελληνική Διασπορά έχει ιστορικές ρίζες που βρίσκονται πολύ πίσω στο χρόνο, ξεκινά από την αρχαιότητα φτάνει έως τις μέρες μας και έχει την παρουσία της, σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Η ίδρυση ενός Μουσείου Διασποράς, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη διατήρηση και προβολή της ελληνικής ιστορίας και κληρονομιάς του εκτός των συνόρων Ελληνισμού, συμβάλει στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων, προωθώντας την αλληλοκατανόηση και την αναγνώριση της πολυμορφίας και της πολυπολιτισµικότητας.
Το «Μουσείο Ελληνικής Διασποράς», θα μπορούσε να στεγασθεί στο «Κυβερνείο», γνωστό και ως «Παλατάκι» στη Θεσσαλονίκη, μια ιδέα που έχει προταθεί και από φορείς και πολιτικά πρόσωπα της πόλης, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, με θέα σε όλη την πόλη και στο Θερμαϊκό κόλπο. Το «παλατάκι» έχει εγκαταλειφθεί από το 2006. Τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στην ΕΤΑΔ και στον υπαίθριο χώρο του, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις. Πολίτες και προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλία σύστασης σωματείου με την επωνυμία «Σώστε το παλατάκι», προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί προσδίδοντας του έναν δημόσιο υπεροπτικό χαρακτήρα.
Το κτιριακό συγκρότημα, με την μετατροπή του σε ανοιχτό Μουσείο του Ελληνισμού της Διασποράς, με την αξιοποίηση και των ψηφιακών εφαρμογών, θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς του απανταχού Ελληνισμού και όχι μόνο, τοπόσημο της πόλης, μνημείο πολιτισμού και ιστορίας, να φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις/συλλογές με αναφορά στον ελληνισμό της διασποράς, ερευνητικά/ εκπαιδευτικά προγράμματα, συνδέοντας τον και με την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού, δεδομένου ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο χώρος όπου είχαν λειτουργήσει τα «απολυμαντήρια», ο πρώτος χώρος υποδοχής μόλις κατέβαιναν οι πρόσφυγες από τα καράβια.
Έχοντας την πεποίθηση ότι η παραπάνω πρόταση, εκφράζει την Ελληνική Ομογένεια, επιθυμούμε η Ελληνική Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της Θεσσαλονίκης, να προχωρήσουν στην υλοποίηση της, λαμβάνοντας τις σχετικές θεσμικές πρωτοβουλίες.
Με τις ευχές μας για μια καλύτερη, ειρηνική και δημιουργική νέα Χρονιά, είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργασθούμε, για να γίνει πραγματικότητα ένα Μουσείο για των «Ελλήνων τις Κοινότητες» στη Θεσσαλονίκη, την έδρα του Οικουμενικού Ελληνισμού.»