Ο Αιγυπτιώτης θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Οικονομίδης μάς προσκαλεί στον πλούσιο εσωτερικό κόσμο που δημιούργησε το βιβλίο “Τα αερόφυτα και πέντε θεατρικά ταχυδράματα“, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Οικονομίδης, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεγάλωσε στην Αίγυπτο, ως Έλληνας μετανάστης τρίτης γενιάς και μετανάστευσε στις Βρυξέλλες του Βελγίου, όπου συνεχίζει να μένει.
Σε συζήτηση στις “Κουβέντες μακρινές”, στη “Φωνή Της Ελλάδας” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ο συγγραφέας τονίζει πως η μετανάστευση είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Το βραβευμένο μονόπρακτό του «Τα αερόφυτα», είναι εμπνευσμένο όχι μόνο από την προσωπική του σχέση με την μετανάστευση, αλλά και από την Μικρασιατική Καταστροφή και άλλα σημαντικά μεταναστευτικά κύματα των Ελλήνων, καθώς κι από το τωρινό παγκόσμιο προσφυγικό ζήτημα.
Ο Γιάννης Οικονομίδης αναφέρθηκε πρώτα στην λαμπρή ιστορία του Ελληνισμού της Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας πως «ακόμη και στην παρακμή της η ελληνική παροικία της Αιγύπτου ήταν στην ακμή της». Κατόπιν μίλησε για τα μεταναστευτικά κύματα του Βελγίου, μια χώρα με πηγές πλούτου, που βίωσε σημαντική αύξηση των μεταναστών τη δεκαετία του 1980, με τον ίδιο να αποτελεί μέρος του Ελληνικού κύματος. «Όλοι μας εν δυνάμει είμαστε αερόφυτα, είμαστε μετανάστες» μας λέει, εξηγώντας πως μπορεί να συμβεί ο,τιδήποτε, από κοινωνικές κρίσεις μέχρι κλιματικές καταστροφές.
«Τα αερόφυτα μας θυμίζουν ότι αν έχεις βαθιές ακλόνητες ρίζες που δεν θέλεις να τις κουνήσεις και αν για κάποιο λόγο σε διώξει η πατρίδα σου, τότε θα σπάσεις. Ο κόσμος δεν είναι φιλόξενος, ο κόσμος είναι σκληρός. Πολλές φορές προσπαθώ να βάλω τον επιστημονικό μου φακό για να δω πόσα ελαττώματα έχει ο σάπιενς. Έχει μια αφιλοξενία, μια βία. Είναι δύσκολο να μοιραστούν. Κι αν κάτι τους χωρίζει, μπορεί να σε απομονώσει. Το θέμα είναι αν μπορεί κάποιος να ζήσει σε έναν κόσμο που δεν δημιουργεί αυτές τις ανισότητες, αυτή την αφιλοξενία.» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη: «ήταν ένα μάθημα ζωής και μετριοφροσύνης, και η πιο σημαντική συνάντηση της ζωής μου, διότι ήταν ένας άνθρωπος που είδε κατάματα τον θάνατο. Μου έδωσε κάποιες συμβουλές και έτσι έκανα την πρώτη μου σκηνοθεσία.»
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Επιμέλεια: Ελιάνα Νιουνς