Η μοντέζ Αγγέλα Δεσποτίδου, παραχώρησε συνέντευξη στη συνεργάτιδα της “Φωνής της Ελλάδας” Eliana Nunes. Κινούμενη μεταξύ Ελλάδας κι Αγγλίας, έκανε το μοντάζ τριών ταινιών το 2023: «Woaca», «Τhe After» που είναι υποψήφια για βραβείο Όσκαρ και «Φόνισσα» που της απονεμήθηκαν 6 βραβεία στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κέρδισε το ελληνικό κοινό ξεπερνώντας 430.000 εισιτήρια.
Mας δίνει μια εικόνα της «αόρατης» τέχνης που κρύβεται πίσω από τις ταινίες και τις σειρές που τόσο απολαμβάνουμε. “Δεν έχω παράπονο, αυτή η χρονιά ήταν γεμάτη πραγματικά από πραγματοποιημένα όνειρα. Γιατί όνειρο είναι να μπορεί να διασταυρωθεί ο δρόμος με σημαντικούς δημιουργούς και να παράγεις κάτι για το οποίο θέλεις απλόχερα να μοιραστείς. Κι εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση και να υπενθυμίσω σε όλους και πρώτα απ’ όλα σε μένα ότι κάθε επιτυχία είναι αποτέλεσμα πολύ μεγάλων και περισσότερων αποτυχιών” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη της, η Αγγέλα Δεσποτίδου εξηγεί πως μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου “από αγάπη αλλά κι από τύχη”, αναφέροντας τις σπουδές σκηνοθεσίας που ολοκλήρωσε στη Σχολή Σταυράκου της Αθήνας και την πρώτη της δουλειά που τη σημάδεψε: “Εκεί μαγεύτηκα και γρήγορα κατάλαβα ότι ανήκω σε αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο μπορεί να είναι σκοτεινό, αλλά είναι γεμάτο από ήχους, από εικόνες κι από συναισθήματα. Κι έτσι κάπως ξεκίνησε το ταξίδι μου ως μοντέζ που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια.”
Αναφέρεται ακόμη στις συνεργασίες της με τον Μίσαν Χάριμαν, για την ταινία μικρού μήκους «Τhe After», και με την Εύα Νάθενα για την ταινία «Φόνισσα»: “Η συνεργασία μου με τον Μισάν Χάριμαν και την ομάδα ήταν πραγματικά ονειρεμένη, γιατί από την πρώτη μας γνωριμία και την ανάγνωση του σεναρίου, ήξερα ότι ήθελα πάρα πολύ να συμμετέχω σε αυτή την ταινία. Αισθάνθηκα ότι μοιραζόμαστε τις κοινές ιδέες και αξίες και ήθελα να γίνω μέρος αυτής της δουλειάς. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό, να έχουμε τη δυνατότητα και την ευτυχή συγκυρία να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που σεβόμαστε και που μας εμπνέουν, σε ιστορίες που μπορούν να μιλήσουν σε πολλούς.
Και ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τη συνεργασία μου με την Εύα Νάθενα στη «Φόνισσα». Η Εύα Νάθενα, η σκηνοθέτριά, μου έκανε αυτή την εμπειρία πάρα πολύ ευχάριστη και πάρα πολύ εύκολη. Δεν υπάρχουν εύκολα πρότζεκτς, αλλά όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις σου και να ανοίξεις το μυαλό σου προς διαφορετικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα να κάνεις το ίδιο και εσύ και να επηρεάσεις τους συνεργάτες σου με τον ίδιο τρόπο, αυτό το κάνει μοναδικό. Και γι’ αυτό, η όλη συνεργασία μας ήταν καταπληκτική. Αισθανόμουν ότι όπου άφηνε μισή φράση η μία, την τελείωνε η άλλη και νομίζω ότι και γι’ αυτό είχαμε κι αυτό το καλό αποτέλεσμα.”
Ακόμη, μίλησε για τη συνεργασία της για το “The Crown“: Ήμασταν μια πολυπληθής ομάδα κι ήμασταν πολύ δεμένοι και πολύ αγαπημένοι. Εμείς στο μοντάζ που δεν έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε πολύ μαζί, είμαστε αρκετά μοναχικοί. Αυτό ήταν μια εξαιρετική εμπειρία το να είμαστε τόσοι πολλοί μαζί και περάσαμε ένα πολύ μεγάλο διάστημα δουλεύοντας στενά και συνδεθήκαμε πάρα πολύ. Γίναμε μια οικογένεια και μοιραστήκαμε πολλές χαρούμενες και δύσκολες στιγμές.”
Επιπλέον, η Αγγέλα Δεσποτίδου δεν δίστασε να σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες γυναίκες στον χώρο του μοντάζ, λέγοντας ότι οφείλεται στην πατριαρχία: “Νομίζω ότι η απάντηση στην ερώτηση γιατί είναι τόσο λίγες γυναίκες στον χώρο του μοντάζ, είναι σχετικά απλή. Όσο κι αν δεν το λέμε, έχει μία λέξη και ονομάζεται πατριαρχία. Αυτό είναι το φαινόμενο. Και δεν είναι μόνο στη δική μας δουλειά. Είναι σε πάρα πολλούς τομείς που λιγότερες γυναίκες έχουν σημαντικές θέσεις. Και φυσικά αγγίζει και τη δική μας δουλειά. Ευτυχώς όμως βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στη Βρετανία, ελπίζω και σύντομα στην Ελλάδα, γίνονται σημαντικά βήματα κατάλληλης υποστήριξης των γυναικών στο χώρο εργασίας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην κλίμακα της ιεραρχίας γιατί εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο να βρεθούν οι γυναίκες σε υψηλότερη κλίμακα από αυτή που βρίσκονται μέχρι τώρα. Και νομίζω ότι μόνο με συνεργασία μεταξύ μας, των γυναικών δηλαδή και φυσικά των ανδρών αναμφίβολα, αλλά και την υποστήριξη των σωματείων μας, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες αλλαγές. Είναι καταρχάς η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει παράλληλα με τις δουλειές αυτές της υποδομής που πρέπει να γίνονται στο χώρο εργασίας μας.”
Τέλος, η Αγγέλα Δεσποτίδου μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως μοντέζ, καθώς και για τη ζωή στο Λονδίνο, οπού ζει από το 2012, και τα επόμενά της σχέδια.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ
Επιμέλεια: Eliana Nunes
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας