ανταπόκριση από την Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος
Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι ομογενείς που υποδέχθηκαν στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως στην Αυστραλία.
Στο Σίδνεϊ το βράδυ της Ανάστασης ο κεντρικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της περιοχής Kogarah, όπου παρά την έντονη βροχή οι πιστοί παρέστησαν με ευλάβεια και έλαβαν το Άγιο Φως.
Προεξέχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, ανάμεσα σε άλλα εξέχουσα στελέχη και μέλη της πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης της Αυστραλίας στην τελετή της Ανάστασης παρευρέθηκε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανίζι, οποίος συναντώντας προσερχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον χαιρέτισε με ιδιαίτερη θέρμη λέγοντας “είναι Τιμή μου που παρεβρίσκομαι εδώ σήμερα αγαπημένε μου φίλε”.
Κατά τον αναστάσιμο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας διεμήνυσε πως μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, τη νίκη δηλαδή της ζωής επί του θανάτου, οι Ορθόδοξοι πιστοί δε φοβούνται πια τον θάνατο. «Ο άνθρωπος που πιστεύει στην Ανάσταση του Χριστού», υπογράμμισε, «βλέπει τον θάνατο να πλησιάζει και διδάσκεται». «Ο θάνατος μάς διδάσκει ότι είναι επείγον να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο», συμπλήρωσε, «και να μη φύγουμε απ᾽ αυτήν τη ζωή πικραμένοι μεταξύ μας». Επιπλέον, τόνισε ότι όποιος πιστεύει στην Ανάσταση του Κυρίου, δε θεωρεί πως με τον θάνατο τελειώνουν όλα και χάνονται, αλλά ότι «φτάνει η γλυκιά αυγή και κάτι όμορφο ξεκινάει».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκάρδια τους πιστούς που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και προσήλθαν μαζικά στην «εορτή των εορτών» της Ορθοδοξίας.
Ανταπαντώντας , ο Αυστραλός Πρωθυπουργός κ. Albanese δήλωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω στον εορτασμό της Αναστάσεως του Χριστού. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί ένα δώρο για όλη την Αυστραλία», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της Εκκλησίας, η οποία ενώνει τους ανθρώπους, προάγει το πνεύμα αγάπης μέσα στην κοινωνία και επιτελεί πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο.
Η Κυριακή του Πάσχα αποτελεί κυρίως οικογενειακή γιορτή στην Αυστραλία, μετά τη μαζική παρουσία στις Ελληνικές έκκλησίες της Αρχιεπισκοπής και των Κοινοτήτων οι χιλιάδες ομογενείς της μακρινής χώρας, έσπευσαν να τιμήσουν τις πατροπαράδοτες παραδόσεις και οι αυλές των σπιτιών γέμισαν από την κυριαρχία του οβελία, τις ελληνικές γεύσεις, τραγούδια, έθιμα και βέβαια τις ευχές για Καλό Πάσχα.