Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Οι χώροι του Αεροδρομίου κατακλύστηκαν από νωρίς, από Ορθοδόξους Χριστιανούς αλλά και Αυστραλούς πολίτες, όλων των ηλικιών, που έσπευσαν να προϋπαντήσουν τον Παναγιώτατο.
Επικεφαλής του ιερού Κλήρου ήταν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ανάμεσά στους επισήμους οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγαλειώδη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Αεροδρόμιο, ήταν ο Υπουργός Μεταναστεύσεως της Αυστραλίας κ. Matt Thistlethwaite, ως εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού της χώρας κ. Anthony Albanese, και η Υπουργός Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία ΝΝΟ κ. Σοφία Κώτση, ως εκπρόσωπος του Πολιτειακού Πρωθυπουργού κ. Chris Minns.
Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Αυστραλία θεωρείται ιστορική και για αυτόν τον λόγο ήταν έντονη η παρουσία εκπροσώπων των ομογενειακών, αλλά και των αυστραλιανών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως.
Τη στιγμή της άφιξης του Παναγιώτατου οι συγκεντρωμένοι πιστοί εκδήλωσαν συναισθήματα ενθουσιασμού ενώ νεαρά Ελληνόπουλα του προσέφεραν λουλούδια.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο «στο σπίτι του», εστιάζοντας καταρχάς στην ιστορικότητα των στιγμών αφού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας συνεορτάζει τα εκατό έτη από την ίδρυση της με «έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους, παγκοσμίως, και χαρισματικούς θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής μας». «Είναι δύσκολο να σκιαγραφήσει κανείς το πρόσωπο ενός ηγέτη, ιδιαίτερα σήμερα πού υπάρχει σύγχυση μεταξύ του ηγέτη και του διοικητή. Στο πρόσωπο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, όμως, ο ρόλος του ηγέτη αποκτά νόημα και ενσαρκώνεται στην πιο υψηλή και θεάρεστη μορφή του», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος.
«Εκ μέρους όλων, Σάς καλωσορίζω στην όμορφη Αυστραλία, τη χώρα των αντιθέσεων αλλά και των συνθέσεων, τη χώρα με τις περισσότερες διαφορές αλλά και τις περισσότερες ομοιότητες με τους λοιπούς λαούς», ανέφερε σε άλλο σημείο της προσφωνήσεώς του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, και συνέχισε: «Καλώς ορίσατε σε έναν τόπο, ο οποίος δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μωσαϊκό πολιτισμών, γλωσσών και πεποιθήσεων. Καλώς ήλθατε στην πέμπτη ήπειρο, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί η ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση, που άνθισε και αποδίδει πνευματικούς καρπούς, τους οποίους, είμαι σίγουρος, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κατά τη διάρκεια της παρούσας ευλογητής αποστολικής επισκέψεώς Σας. Σας καλωσορίζω και εύχομαι όσα θα δείτε και θα βιώσετε κατά την παραμονή σας στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, να Σάς χαρίσουν χαρά και ικανοποίηση και να χαραχθούν ανεξίτηλα στη μνήμη Σας και στην καρδιά Σας, όπως ανεξίτηλα, να είστε βέβαιος, θα χαραχθούν στη μνήμη και στην καρδιά του λαού μας, οι ευλογημένες στιγμές της εδώ παρουσίας Σας. Παναγιώτατε, Σάς αγαπούμε πολύ. Καλώς ορίσατε στην Αυστραλία. Καλώς ορίσατε στο σπίτι σας».
«Σήμερα, κάτω από τον Σταυρό του Νότου, εκπληρώθηκε ένας από τους βαθύτερους πόθους μου, ο οποίος γαλουχήθηκε για σχεδόν 30 χρόνια – να δω τους Ορθοδόξους πιστούς της Αυστραλίας, τους οποίους αγαπώ και μου έχουν λείψει πολύ», αποκρίθηκε, εμφανώς συγκινημένος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να προσεύχομαι για την προκοπή και την πνευματική σας ευημερία», προσέθεσε και συμπλήρωσε: «Μπορεί η Αυστραλία να είναι γεωγραφικά η πιο απομακρυσμένη από το Ιερό Κέντρο επαρχία μας, ωστόσο παραμένετε, περισσότερο από ποτέ, πιο κοντά στην καρδιά μου».
Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στην εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μνημονεύοντας με ευγνωμοσύνη τους πρωτοπόρους μετανάστες που έσπειραν στην πέμπτη ήπειρο τους σπόρους του Ιερού Ευαγγελίου, τους οποίους είχαν μεταφέρει από τις πατρίδες τους, ενώ έκανε ειδική μνεία στον οραματιστή προκάτοχό του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ζ΄, ο οποίος, το 1924, «έθεσε τα θεμέλια για την ακμάζουσα Ορθόδοξη κοινότητα που βλέπουμε σήμερα».
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ειρήνη, λέγοντας «Ατενίζοντας το πλήθος των προσώπων που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα, βλέπουμε την αντανάκλαση της αγάπης του Θεού στο θερμό καλωσόρισμά σας. Είναι μια ζωντανή επιβεβαίωση ότι είμαστε όλοι πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού μας, καλούμενοι να ζήσουμε σε αρμονία και ειρήνη. Αυτό είναι κάτι που καλούμαστε όλοι να κάνουμε, αλλά το πιο σημαντικό είναι να το θυμόμαστε ενώ προσευχόμαστε για ειρήνη μεταξύ όλων των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα σε πόλεμο, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Οι ευλαβικές σας ψυχές, η αρμονική και ειρηνική εδώ συμβίωση, είναι χαρακτηριστικά που όλοι θαυμάζουμε από μακριά και είμαστε υπερήφανοι. Συνιστούν ουσιαστική μαρτυρία της αφοσιώσεώς σας στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».
Σημειώνεται ότι την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, οι Πανοσιολ. Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, και Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος, Κωδικογραφεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η Οσιωτ. Μοναχή Ιακώβη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, οι Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, και Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και οι κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, υπάλληλος του Πατριαρχείου, και κ. Χρήστος Αρχοντώνης, ανεψιός του Παναγιώτατου.
Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας – Φωτογραφίες: Μάρκελλος Πετρόπουλος