Πρωτόκολλο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και την από κοινού προσέγγιση της ελληνικής Διασποράς, με έμφαση στη νέα γενιά, υπέγραψαν χθες Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γεράσιμος Σιάσος.
«Μέσω της συνεργασίας μας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έναν κορυφαίο εκπαιδευτικό φορέα, και αξιοποιώντας το δίκτυο των διπλωματικών και προξενικών μας αρχών ανά τον κόσμο, επεκτείνουμε τις δράσεις μας για την προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στο εξωτερικό και για την προσέλκυση των νέων της Διασποράς και των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται εκτός συνόρων», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί συνέχεια σειράς δράσεων για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών, την προσέγγιση της νέας γενιάς και της ελληνικής διασποράς. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, στηρίζουμε ενεργά την ελληνομάθεια και φέρνουμε πιο κοντά στην Ελλάδα τους νέους και τους επιστήμονες της Διασποράς. Κάνουμε ένα σημαντικό θεσμικό βήμα, προκειμένου να αναπτύξουμε μια συνεργασία η οποία θα είναι επ’ ωφελείας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος της χώρας μας, της ελληνικής Διασποράς και της πατρίδας μας συνολικά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Σιάσος δήλωσε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα προωθήσει από κοινού δράσεις της Πολιτείας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες της διασποράς όσο και σε φιλέλληνες. Επιπλέον θα συμβάλει στη διασύνδεση των Εδρών και των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού με το Πανεπιστήμιο για την προώθηση συνεργιών στον τομέα των Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών».
«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών», προσέθεσε ο κ. Σιάσος, «το πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, έχει εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους, οι οποίοι διαμένουν και διακρίνονται σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνδράμει στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει το Πανεπιστήμιό μας να επανασυνδεθεί με τους αποφοίτους του και παράλληλα να ενισχύσει τη δικτύωσή του με την επιστημονική διασπορά».
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών και καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και τον υφυπουργό, διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιώργο Κώτσηρα για την εξαιρετική συνεργασία που επιβεβαιώνεται με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. «Το Πανεπιστήμιο και η Πολιτεία ενώνουν της δυνάμεις τους για την εκπαίδευση και τη διασύνδεση με την ελληνική Διασπορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάσος.
Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προτίθενται να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνομάθειας, μέσω της προώθησης προγραμμάτων και δράσεων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού από Έλληνες της Διασποράς και φιλέλληνες. Επίσης, προωθούνται συνέργειες στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών μέσω της διασύνδεσης του ΕΚΠΑ με τις έδρες και τα κέντρα Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού. Τέλος, επιδιώκεται η ενδυνάμωση της σχέσης της επιστημονικής Διασποράς με την Ελλάδα μέσω της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των αποφοίτων του ΕΚΠΑ που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, τη δικτύωση Ελλήνων επιστημόνων εκτός Ελλάδας με την επιστημονική κοινότητα του ΕΚΠΑ και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των δεξιοτήτων τους.
Από την πλευρά του Υπουργείου παρέστησαν η γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, και η γενική διευθύντρια Δημόσιας Διπλωματίας, Αικατερίνη Κόικα.
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέστησαν η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου και ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ