Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Διαδικτυακό σεμινάριο για τις Ελληνο-Αυστραλιανές εμπορικές σχέσεις

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ελληνοαυστραλιανών Εμπορικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων (Hellenic Australian Chambers of Commerce and Industry National Federation – HACCI NF) με θέμα «Γεφυρώνοντας τις Αγορές: Εμπορικές Προοπτικές Ελλάδας-Αυστραλίας» («Bridging Markets: Greece-Australia Trade Insights»).

Η διαδικτυακή εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και εκπροσώπους των κορυφαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου KLEEMANN Hellas SA και ALUMIL, ενώ προσέλκυσε τουλάχιστον 100 συμμετέχοντες από την Αυστραλία και την Ελλάδα.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Ομοσπονδίας HACCI, του ΣΕΒΕ και των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθήνας (ΕΒΕΑ), Πειραιά (ΕΒΕΠ), Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και Ρεθύμνης (ΕΒΕΡ). Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση των συνεργασιών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων πραγματοποίησης εμπορικών αποστολών.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες.

Στην παρουσίασή του, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, εξήρε την Oμοσπονδία HACCI για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και της Ελληνοαυστραλιανής Διασποράς, σχολιάζοντας ότι τέτοιες μορφές ενότητας δεν είναι συνηθισμένες μεταξύ των Ελλήνων.

Ο κ. Χασάπης επισήμανε ότι η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για αυστραλιανές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι το διμερές εμπόριο είναι χαμηλό. Η Αυστραλία είναι ο 45ος εξαγωγικός προορισμός της Ελλάδας και η 67η χώρα εισαγωγής προϊόντων της. Αναλύοντας αυτό το «τεράστιο δυναμικό», ο κ. Χασάπης εντόπισε πρόσφορα πεδία οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι η αγορά ακινήτων, ο βιομηχανικός εξοπλισμός και οι εισαγωγές -εξαγωγές χημικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Δύο από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος ήταν οι εμπειρίες της KLEEMANN Hellas SA, ηγέτιδας εταιρείας στον τομέα των ανελκυστήρων, των κλιμακοστασίων και σχετικών λύσεων κινητικότητας, και της ALUMIL, ηγέτιδας εταιρείας στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αλουμινίου για αρχιτεκτονικές εφαρμογές, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Αυστραλία.

Η πορεία της KLEEMANN αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης διείσδυσης στην αγορά της Αυστραλίας, ξεκινώντας με τη συμμετοχή της εταιρείας σε εμπορικές εκθέσεις και στη συνέχεια αναζητώντας αξιόπιστες συνεργασίες, μεταβαίνοντας τελικά από το B2B (business to business) μοντέλο στο B2C (business to consumer), το οποίο τους επέτρεψε να διεκδικήσουν πλέον το 8 % της αγοράς.

Η εμπειρία της ALUMIL, από την άλλη πλευρά, ήταν διαφορετική: μετά από δύο αποτυχημένα joint ventures, η εταιρεία προσπάθησε να λειτουργήσει στην Αυστραλία μόνη της, για να βρεθεί αντιμέτωπη με λογιστικά προβλήματα, δυσβάσταχτα ενοίκια και υπέρογκα λειτουργικά έξοδα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που δυσκόλεψε την διείσδυση του ελληνικού κολοσσού στην Αυστραλία, ήταν η διαφορά στην επιχειρηματική νοοτροπία. Στο τέλος, η ALUMIL διαπίστωσε ότι η πιο συμφέρουσα λύση είναι η απ’ ευθείας αποστολή των προϊόντων της από την Ελλάδα στην Αυστραλία.

Αυτές οι δύο διαμετρικά αντίθετες εμπειρίες ρίχνουν φως στις προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες για τις αυστραλιανές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αλλά και τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να επεκταθούν στην αυστραλιανή αγορά.

ΙΣΧΥΡΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η εκδήλωση αποτέλεσε επίσης μια πλατφόρμα για συζήτηση πάνω στο περιβάλλον που διαμορφώνεται αυτήν την στιγμή παγκοσμίως, όσον αφορά τις δυνατότητες διεθνούς εμπορικής δραστηριότητας, τους δασμούς, την δυναμική των αγορών και τις στρατηγικές διείσδυσης στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να εξετάσουν στρατηγικές συνεργασίες, κοινοπραξίες, και αναζήτησης λύσεων για την ενίσχυση της διείσδυσης στις αγορές των δύο χωρών.

Την ικανοποίησή της της για την επιτυχία της διαδικτυακής εκδήλωσης εξέφρασε η Πρόεδρος του Εθνικής Ομοσπονδίας HACCI, Δρ. Έλενα Λυμνιού, δηλώνοντας: «Αυτή η εκδήλωση σηματοδότησε μια καθοριστική στιγμή στην ανάπτυξη του δικτύου ελληνοαυστραλιανών επιχειρήσεων. Συγκεντρώνοντας πάνω από 100 συμμετέχοντες από τις δύο χώρες, αποδείξαμε τη κοινή διάθεση για συνεργασία και τη δύναμη αυτού του δικτύου.

«Η Εθνική Ομοσπονδία HACCI, τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Ελλάδας και ο ΣΕΒΕ συνεργάζονται για να θέσουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων,» συμπλήρωσε η Δρ. Λυμνιού. «Έχουμε αναλάβει την δέσμευση να δημιουργήσουμε πραγματικές ευκαιρίες συνδέοντας την καινοτομία και την κληρονομιά της Ελλάδας με τη δυναμική της αυστραλιανής αγοράς».

Πηγή: Νέος Κόσμος

RELATIVE ARTICLES

Στον Καθεδρικό του Μπρούκλιν οι εκδηλώσεις της ομογένειας για την Μαύρη Επέτειο της εισβολής στην Κύπρο
Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας την παράδοση, διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης για την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι ε...
Ένας αιώνας «Απογευματινή» της Πόλης – Βαρθολομαίος: «Σύμβολο ανθεκτικότητας και βεβαιότητας για το αύριο»
Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει στις 12 Ιουλίου η ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης.Με το απόφθεγμα του Βίκτωρος Ουγκώ «Αι νέαι εποχαί επιβάλλουν και νέα καθήκοντα», άοκνη καταγράφει εδώ και εκατό δύσκολα χρόνια ψηφίδα – ψηφίδα την Ιστορία της του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Αν...
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμήθηκαν από το Pace University στη Νέα Υόρκη
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ο Ανδρέας Δρακόπουλος τιμήθηκαν με το βραβείο Impact Award (Βραβείο Αντικτύπου) στην τελετή βράβευσης Spirit of Pace, του Pace University στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της υποστήριξής τους, η οποία συμβάλλει τόσο στην κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών όσο και σ...
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο Tax Webinar για ομογενείς και φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού
Με ιδιαίτερη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Ιουλίου, το πρώτο ενημερωτικό Tax Webinar για φορολογικά θέματα, που αφορούν τους ομογενείς και τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού. Περισσότεροι από 850 Έλληνες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα, πο...
Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Γιάννη Λοβέρδου στον Λίβανο
Στον Λίβανο μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Balamand. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Λοβέρδος θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της λιβανικής Κυβέρνησης και Πρόεδρο του Π...
Project Archipelagos- Residencies για μεταφραστές που μεταφράζουν λογοτεχνία από και προς τα ελληνικά
Το Project Archipelagos γεννήθηκε από την ανάγκη διαφύλαξης, ανάπτυξης και προώθησης της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας στην αγορά της μεταφρασμένης λογοτεχνίας σε όλη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2024 και είναι ένα τριετές έργο. Οι λογοτεχνίες σε ευρωπαϊκές γλώσσες που δεν είναι γραμμένες στην α...