Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: “Στόχος σε κάθε ναό και κάθε κοινότητα και ένα σχολείο”

“Στόχος σε κάθε ναό και κάθε κοινότητα και ένα σχολείο” υποσχέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο 1ο Συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία που πραγματοποιήθηκε στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης.
Με στόχο την δυναμική επανεκκίνηση του τομέα της Ελληνικής Παιδείας η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής διοργάνωσε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στη Σαραντάκειο αίθουσα της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, το πρώτο συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία και τα Ελληνικά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τις 10 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι και τις 5 το απόγευμα, οι 78 σύνεδροι απ’ όλη την Αμερική – (εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Βοστώνης, Ντένβερ, Ατλάντας, Ντητρόιτ, Φραγκίσκου, Νέας Ιερσέης και Πιτσβούργου – απουσίαζε εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σικάγο), άκουσαν εισηγήσεις σχετικά με τον ρόλο του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, τα Ημερήσια, Απογευματινά και Τσάρτερ σχολεία και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, συμμετέχοντας σε έναν γόνιμο διάλογο με την συντονιστική επιτροπή του συνεδρίου και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε στο τέλος τα πορίσματα του συνεδρίου, προαναγγέλλοντας τις πρώτες δράσεις του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας.
Σε δηλώσεις του στα ομογενειακά ΜΜΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής “να εξετάσουμε ένα θέμα το οποίο έχει παραμεληθεί, είναι όμως ζωτικό για την επιβίωσή μας ως Ελλήνων και Ορθοδόξων στις Ηνωμένες Πολιτείες”, λέγοντας πως η αθρόα συμμετοχή “μου δίνει ελπίδες ότι υπάρχει ενδιαφέρον”.
“Έχω ευθύνες ως Αρχιεπίσκοπος και η ευθύνη μου συνίσταται στο γεγονός ότι στο εξής δεν θα βγαίνουν ιερείς από την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης που δεν θα ξέρουν Ελληνικά”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση συνέδρου. “Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα και που είμαστε Αμερικανοί και όλη αυτή τη θεωρία την ξέρω, αλλά η Θεολογική μας Σχολή είναι Ελληνορθόδοξη, είναι Θεολογική Σχολή που έχει απέξω και την Ελληνική Σημαία και όποιος δεν αισθάνεται άνετα με αυτό το χαρακτήρα και την ταυτότητα αυτής της Σχολής, απλά δε χρειάζεται να έρθει να σπουδάσει σε μας”, συνέχισε, λέγοντας ότι εξαιτίας του φόβου μη μειωθεί ο αριθμός των μαθητών, έπεσε το επίπεδο της Σχολής.

“Όταν ρίχνεις το επίπεδο, μειώνεται και ο αριθμός. Εμείς αντέξαμε σε πιέσεις επί Τουρκοκρατίας και ένας, ένας ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός και έφτασε. Και ένας να μείνει, είναι ικανός, αν φλέγεται από την αγάπη για την Παιδεία και για τον Πολιτισμό μας και για την Ορθοδοξία μας, να ανατρέψει όλη την κατάσταση όταν χρειαστεί να την ανατρέψει”, ανέφερε ο Σεβασμιότατος και πρόσθεσε:
“Έχω την ευθύνη και μάλιστα να σας πω ότι προτιμώ στις εκκλησίες να μαζεύουμε λιγότερα λεφτά για να κάνουμε αγιογραφίες και περισσότερα για να στηρίξουμε το σχολείο”.

Τα πορίσματα

“Κάθε ναός, κάθε κοινότητα και ένα σχολείο. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Οι πρόγονοί μας όπου και να μετανάστευαν, πρώτα το σχολείο έχτιζαν και μετά την εκκλησία”, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος και ζήτησε να διοργανώνεται το συνέδριο κάθε χρόνο. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη λειτουργίας ενός σχολείου για δασκάλους. “Δυστυχώς”, είπε, “τον Άγιο Βασίλειο τον κλείσαμε και τον μεταφέραμε στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης για να γίνει το Ελληνικό Κολλέγιο με την προοπτική ότι θα λειτουργούσε και εκεί σχολείο για να βγάζει δασκάλους και δεν το κάναμε. Κλείσαμε κάτι χωρίς να το συνεχίσουμε. Αυτό είναι τραγικό. Θα πρέπει το Hellenic College να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για δασκάλους των Ελληνικών”.

Από τις πρώτες δράσεις του θα είναι η ανασύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Παιδείας με πρόσωπα κύρους και πείρας στα θέματα της Παιδείας το οποίο υπήρχε και έχει καταργηθεί. “Νομίζω ότι σ’ αυτό οφείλεται η έλλειψη συντονισμού και αυτός ο αποσυντονισμός όλων των σχολείων που ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι νομίζει αλλά κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο άλλος. Και αυτό ήταν ατυχές”, είπε.

Προέτρεψε τους συνέδρους να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία πιστοποίησης και καθορισμού των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες θα μπορεί ένας δάσκαλος να διορίζεται σε μια κοινότητα να διδάσκει.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία με τις Μητροπόλεις.

Υπογράμμισε την ανάγκη για προετοιμασία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ώστε να γνωρίζουν τι τους περιμένει στις ΗΠΑ, αλλά και ύπαρξης ενός ενιαίου διδακτικού προγράμματος ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία.

Ανέφερε ότι θα προσεχθούν ιδιαίτερα τα προγράμματα Ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, καθώς και θα εξεταστεί το συνταξιοδοτικό των δασκάλων.

Ανέφερε τέλος, πως “δεν θα ήταν κακή ιδέα να ιδρύσουμε ένα ταμείο στήριξης της Ελληνικής Παιδείας”, στο πρότυπο της Ηγεσίας των 100.

“Η Αρχιεπισκοπή σηκώνει τα μανίκια και μαζί με τα άλλα, θα ασχοληθεί και με το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας. Αλλά το μέλλον αυτό είναι στα χέρια σας. Θα δουλέψουμε μαζί. Σας χρειαζόμαστε όλους. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, έχουμε όλοι την ίδια αγάπη για τον Ελληνισμό μας, την παράδοσή μας, την Ορθοδοξία μας, για τη γλώσσα μας, για την ιστορία μας”, κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ρεπορτάζ: Ρεβέκκα Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Πηγή: greeknewsonline.com

RELATIVE ARTICLES

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...
Ιάσων Αποστολόπουλος: Θα τελειώναμε σε μια μέρα με τους διακινητές αν δημιουργούσαμε ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες (audio)
Για τις πολιτικές που θα χτυπούσαν καίρια τα κυκλώματα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, που ήταν καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. “Θα τελειώναμε με τα κυκλώματα διακίνησης, αν δημι...
Μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο – Τιμώντας τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες
Σημαντικοί καλλιτέχνες τιμούν το «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» μέσα από έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση αγκαλιάζει αισθαντικά απαγγελίες και ερμηνείες μελοποιημένης ποίησης, αναδεικνύοντας έργα κοσμαγάπητων ποιητών όπως οι: Λόρδος Βύρων, Alexander Pushkin, ...
Έκθεση «Κύπρος: Αρχιτεκτονική ταυτότητα και πολιτισμική κληρονομιά» στο Λουβεμβούργο
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή κοινότητα του Λουξεμβούργου παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση για την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της, από σήμερα 4 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα La Chapelle,...
Βοστώνη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Άγιον Όρος & Μετέωρα 1929: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Πανεπιστημίου Princeton»
Πραγματοποιήθηκαν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Βοστώνη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Άγιον Όρος & Μετέωρα 1929: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Πανεπιστημίου Princeton». Πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν για πρώτη φορά δύο σημαντικούς προσκυνηματικούς χώρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησία...