Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Ενας 26χρονος Έλληνας ανάμεσα στους 7 νέους που βραβεύει ο ΟΗΕ για το περιβάλλον

Στους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βραβεύει ετησίως ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, συγκαταλέγεται ο 26χρονος, Λευτέρης Αραπάκης.

Το εν λόγω βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP). O 26χρονος Έλληνας, ο μοναδικός Ευρωπαίος που βραβεύεται, τιμήθηκε από τον ΟΗΕ για τη νεοφυή επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στο οικοσύστημα να ανακάμψουν.

Σήμερα η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας, σε συνεργασία με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή. Η συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται στους 12 τόνους μηνιαίως.

Ο Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Για πέντε γενιές η οικογένεια του δραστηριοποιείται στα πλούσια νερά της Νοτίου Ελλάδος, αλιεύοντας βακαλάο και μπαρμπούνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πλαστικά, έχουν πλήξει την ελληνική αλιεία, με αποτέλεσμα τη μείωση των αλιευμάτων σε ποσοστό που ανέρχεται στο 34% τα τελευταία 50 έτη.

Παράλληλα, ο Λευτέρης παρατήρησε ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην πόλη του, τον Πειραιά, επέστρεφαν με δίχτυα γεμάτα από πλαστικά αντί για ψάρια. Εν συνεχεία, τα πλαστικά αυτά πετάγονταν εκ νέου στη θάλασσα.

«Γινόμουν όλο και πιο ανήσυχος για τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση των πλαστικών», σημειώνει ο Λευτέρης. Η κατάσταση αυτή, τον ώθησε να ιδρύσει την πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ το 2016 με διπλό στόχο. Πρώτον να διδάξει τους αλιείς πώς να εξασκήσουν το επάγγελμά τους με έναν πιο οικολογικό τρόπο και δεύτερον να τους συμπεριλάβει στην προσπάθεια να καθαριστεί η Μεσόγειος από τα πλαστικά μέσω της πρωτοβουλίας Mediterranean Cleanup. Από την αρχή της δράσης, η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει απομακρύνει περισσότερους από 80 τόνους πλαστικών από τη θάλασσα.

Τα πεταμένα πλαστικά μίας χρήσης έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές και κοινωνικοικονομικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης υγείας, ανέφερε ο Γκαϊτάνο Λεόνε, ειδικός στη μόλυνση των πλαστικών.

Η εμπνευσμένη δουλειά του Λευτέρη Αραπάκη με την ΕΝΑΛΕΙΑ καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των ατομικών και τοπικών πρωτοβουλιών που οδηγούνται από το πάθος και τις κοινές προτεραιότητες για τη συμπλήρωση των δράσεων που λαμβάνονται σε περιφερειακό επίπεδο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ. Επιπλέον, σημειώνεται: Σχεδόν 13 εκατ. τόνοι πλαστικών πετάγονται στους ωκεανούς κάθε μέρα, ισότιμο του να ξεφορτώνει ένα φορτηγό σκουπίδια κάθε λεπτό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια.

Αρχικά, ο Λευτέρης Αραπάκης και η ομάδα του αποθήκευαν το πλαστικό σε μονάδες ανακύκλωσης στο λιμάνι. Η αύξηση ωστόσο του όγκου τούς ενθάρρυνε να δημιουργήσουν μια πρωτοποριακή συνέργεια με την Healthy Seas, οργάνωση που εδρεύει στην Ολλανδία και ανακυκλώνει τα δίχτυα που βγαίνουν από τη θάλασσα, με χαλιά, κάλτσες, μάσκες και άλλα χρηστικά προϊόντα. Επιπρόσθετα, η ΕΝΑΛΕΙΑ μετατρέπει τα πλαστικά PET που συλλέγονται από τη θάλασσα (πλαστικά μπουκάλια κυρίως) σε προϊόντα ρουχισμού, μέσω εταιρείας μόδας στη Μαδρίτη.

Ο Λευτέρης, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθήνας, λέει ότι η ρύπανση από τα πλαστικά στις αλιευτικές περιοχές του Αργοσαρωνικού Κόλπου έχει μειωθεί κατά πολύ. Οι ψαράδες σώζουν τις θάλασσες από τα πλαστικά, προσθέτει.

Εκτός από τον Λευτέρη Αραπάκη βραβεύτηκαν επίσης οι:

Niria Alicia Garcia από τις ΗΠΑ
Xiaoyuan Ren από την Κίνα
Vidyut Mohan από την Ινδία
Nzambi Matee από την Κένυα
Max Hidalgo Quinto από το Περού
Fatemah Alzelzela από το Κουβέιτ

Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

RELATIVE ARTICLES

Αρχίζει το 16ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών στον Δήμο Τεμπών
Η καρδιά της παγκόσμιας θεσσαλικής διασποράς θα χτυπήσει φέτος στον ιστορικό και καταπράσινο Δήμο Τεμπών, όπου θα φιλοξενηθεί το 16ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών, που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών και με τη στήριξη της Περιφέρειας Θε...
Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Να εκδοθεί άμεσα προκήρυξη κάλυψης κενών διδασκάλων
Με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των ελληνικών σχολείων της γερμανικής πόλης ζητούν από την Υπουργό Παιδείας να προκηρύξει άμεσα προκήρυξη για την κάλυψη κενών των διδασκάλων....
Ο Δήμος Αθηναίων θα αδελφοποιηθεί με την Αδελαΐδα
Η προώθηση της αδελφοποίησης Αθήνας και Αδελαΐδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν προ ημερών, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Αυστραλίας, Steve Georganas, με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Georganas μετέφερε τους ...
Ο Δήμος Αθηναίων θα αδελφοποιηθεί με την Αδελαΐδα (audio) – Ο Steve Georganas στη “Φωνή της Ελλάδας”
Η προώθηση της αδελφοποίησης Αθήνας και Αδελαΐδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν προ ημερών, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Αυστραλίας, Steve Georganas, με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Georganas μετέφερε τους ...
Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με την ΠΑΔΕΕ- Ο Φ. Φόρτωμας στη “Φωνή της Ελλάδας” (audio)
Σε κλίμα συνεργασίας και ενότητας πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη, 22 Ιουλίου, η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Ελληνισμό της Διασποράς με τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), στο πλαίσιο της 15ης Γενικής Συνέλευσης του οργα...
Τα Ελληνόπουλα του Ψυχρού Πολέμου που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ επανασυνδέονται με τις χαμένες τους οικογένειες
Η Ρόμπιν Μπεντέλ Ζαλέβα μεγάλωσε και πέρασε όλη την ενήλικη ζωή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι μέρος ενός ελάχιστα γνωστού κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας - της υιοθεσίας περίπου 4.000 βρεφών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Γνωρίζοντας πάντα ότι κατάγεται από την Ελλάδα, ανακάλυψε εκ...