Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των Ελλήνων ναυτικών στην Αμβέρσα και σχεδιάστηκε από το καλλιτεχνικό δίδυμο Κρις Καρτς (Kris Kaerts) και Πόλυ Ρουμελιώτη (Poli Roumeliotis).
Η ομογενής ιστορικός Πόλυ Ρουμελιώτη μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας“, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για την εκδήλωση αλλά και για την περίφημη “Συνοικία των Καπεταναίων” στην Αμβέρσα, την οποία επισκεπτόντουσαν οι Έλληνες ναυτικοί όταν τα ελληνικά καράβια αγκυροβολούσαν στο βελγικό λιμάνι.
Όπως ανάφερε “περίπου 30 μουσικοί, μοιρασμένοι σε δύο ημέρες, θα δώσουν μουσικές παραστάσεις από το ευρύ φάσμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Με τον τρόπο αυτό θα αναβιώσει η μνήμη της άλλοτε ζωντανής ελληνικής νυχτερινής συνοικίας, όπου οι ναυτικοί ένιωθαν σαν στο σπίτι τους. Η μουσική του μπουζουκιού αντηχούσε στους δρόμους εδώ για δεκαετίες. Είχε γίνει ένα με την πόλη“.
Κορυφαίο γκρουπ του Σαββατοκύριακου θα είναι αναμφίβολα οι Koumioti Tribute Band, στην οποία θα συμμετάσχουν διάφοροι καλλιτέχνες που ξεκίνησαν την καριέρα τους τη δεκαετία του 1960 στη συνοικία των Καπεταναίων (Schipperskwartier). “Ειδικά στο Sint-Paulusplaats και στο Koolkaai, υπήρχαν περίπου επτά μπουζουξιδικα στις δεκαετίες του ’60 και του ’70: Παρθενών, CanCan, Olympik, Η Σπηλιά, Thessalonikia (Θεσσαλονικιά), The Greek Corner και το Rotterdam. Το τελευταίο μαγαζί το έλεγαν οι Έλληνες «Κουμιώτη», επειδή ο ιδιοκτήτης του καταγόταν από την Κύμη, Εύβοιας. Σαν ναυτικός, έμεινε στην Αμβέρσα ήδη από τη δεκαετία του 1920 και δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία με τη Φλαμανδή σύζυγό του ξεκινώντας με ένα ναυτικό μπαρ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήταν ο πρώτος που μετέτρεψε το καφενείο του σε ένα μέρος όπου η ζωντανή μουσική θα έπαιζε κεντρικό ρόλο. Έτσι καλούσε Έλληνες καλλιτέχνες με συμβόλαια να παίξουν στο μαγαζί. Ως πόλη-λιμάνι, οι πρώτοι πελάτες ήταν προφανώς οι ναυτικοί. Μέχρι και ο Βέλγος μουσικός Wannes Van de Velde εμπνεύστηκε από τη μουσική που έπαιζαν στο μαγαζί του Κουμιώτη” .
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, μετά τις δημοφιλείς ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη και «Ζορμπάς» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, άρχισαν να επισκέπτονται τα νυχτερινά ελληνικά μαγαζιά της Αμβέρσας, Φλαμανδοί αλλά και Ολλανδοί και Γερμανοί. Η Συνοικία των Καπεταναίων άρχισε να φθίνει στις αρχές της δεκαετία του 1980 όπου άρχισαν να κλείνουν και τα συγκεκριμένα μαγαζιά. Εξαίρεση αποτέλεσε το Rodos Palace που δημιούργησε ο μουσικός Σταύρος Ταρλίζος, το οποίο έκλεισε το 1997. Ο Σταύρος Ταρλίζος θα συμμετέχει την Κυριακή στην εκδήλωση.
Μαζί του θα είναι και ο Πόλις Ευθυμιάδης, ο οποίος φιλοξενήθηκε επίσης τηλεφωνικά στη “Φωνή της Ελλάδας” και μίλησε για τη λαμπρή μουσική πορεία του από την Αθήνα και το περίφημο Trio Tempo, με το οποίο συμμετείχαν και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, τη μετανάστευση στο Παρίσι όπου πήραν το όνομα Trio Hellenique και στη συνέχεια την επαγγελματική τους πορεία στο Βέλγιο από το 1960. Μια πορεία που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες χώρες (Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία) και με πωλήσεις χιλιάδων δίσκων. Το τελευταίο του συγκρότημα ήταν το Polis et les Helleniques.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σάββατο 5 Οκτωβρίου
13:45 Έναρξη
14:00 Μουσικό Συγκρότημα Smyrnability
16:00 Μουσικό Συγκρότημα ΤΟ ΣΧΗΜΑ
18:00 Μουσικό Συγκρότημα Τρίο Κάρμα
20:00 Μουσικό Συγκρότημα Γεωργία & Ιωάννης
22:00 Τέλος
Κυριακή 6 Οκτωβρίου
12:15 Έναρξη
12:30 Μουσικό Συγκρότημα Κοσμοκράτορες
14:15 Μουσικό Συγκρότημα «The Koumioti Tribute Band”
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη της Πόλυς Ρουμελιώτη και του Πόλυ Ευθυμιάδη στη “Φωνή της Ελλάδας” εδώ
Πηγές: Inskipperstreet – Φωνή της Ελλάδας