Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

ON AIR 14:05 - 16:00
Folk Paths
Elena Falirea
NEXT 16:00 - 16:05
I Will Sing You Seven Songs
Gianna Triantafylli
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Επίτιμος δημότης Ύδρας ο ελληνιστής Μάριο Βίττι

Στο πλαίσιο των “Κουντουριώτειων 2020” που διοργανώνει ο Δήμος της Ύδρας από τις 23 έως τις 29 Αυγούστου 2020 θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης ο ελληνιστής Μάριο Βίττι.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 26/8 στις 8:30μμ στην ανακαινισμένη αίθουσα τέχνης και πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη»
(παλιό λοιμοκαθαρτήριο), θα φιλοξενηθεί η έκθεση ‘’Γραφείο με θέα ‘’ φωτογραφίες 1948 – 1981 του Μάριο Βίττι, ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει η εκδήλωση για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Ύδρας.

Μέσα από τις φωτογραφίες του Βίττι παρουσιάζονται πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας μας μιας τριακονταετίας, αλλά και του κοσμοπολίτικου λόγιου περιβάλλοντος στο οποίο έζησε και έγραψε ο συγγραφέας-φωτογράφος. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι –ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Τζουζέππε Ουνγκαρέττι, o Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ο Στρατής Τσίρκας, ο Τάκης Σινόπουλος και άλλοι– ζωντανεύουν στον μαυρόασπρο κόσμο του Μάριο Βίττι, στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας ή σε εσωτερικούς χώρους όπου πρόσωπα, βιβλία, λογοτεχνικές συντροφιές και θεατρικές σκηνές έφτιαχναν μια ατμόσφαιρα πολύ μακρινή πια για μας, αλλά και τόσο κοντινή όσο τα έργα και η αύρα όλων αυτών των ανθρώπων.

Για τον μεγάλο ελληνιστή, θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής και διευθυντής του ΜΙΕΤ , η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και ο Ευριπίδης Γαραντούδης καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

O Μάριο Βίττι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη και είναι Ιταλός ερευνητής της νέας ελληνικής φιλολογίας και ομότιμος καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuscia στο Βιτέρμπο της Ιταλίας. Από την πλευρά της μητέρας του ο Βίττι είναι ελληνικής καταγωγής. Μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και μιλάει και γράφει εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά. Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια μετακόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία. Σπούδασε στη Ρώμη όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”. Το 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης. Ο Βίττι ζει στη Ρώμη και είναι ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης των Νέων Ελληνικών Σπουδών (Associazione Nazionale di Studi Neogreci). Είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ιταλίας σχετικά με το πλήρες φάσμα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η Ελληνική λογοτεχνία χρωστά στον Βίττι τη δεύτερη γέννηση του παλαιότερου κειμένου του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου (ο διάλογος του Νικολάου Σοφιανού) του θρησκευτικού δράματος Ευγένα – (Βενετία 1646) του Θεόδωρου Μοντσελέζε από την Ζάκυνθο και 2 τόμων κειμένων του Ανδρέα Κάλβου. Ο Βίττι ανακάλυψε και έκανε γνωστό το βιβλίο ενός ανώνυμου Έλληνα συγγραφέα, που δημοσιεύθηκε στην Βραΐλα της Ρουμανίας το 1870, με τίτλο “Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι”). Ο Βίττι μελέτησε τα έργα των Ελύτη και Σεφέρη. Έχει λάβει τιμητικά διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Κύπρου και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Πηγές: Δήμος Ύδρας, Βικιπαίδεια

RELATIVE ARTICLES

Θεατρική παρουσίαση του βιβλίου “Ερωτήματα” του Νίκου Γραικού στις Βρυξέλλες
Ο Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών την Κυριακή, 6 Απριλίου 2025 στις 18.00, στο ART BASE, 29 rue des Sables, στις Βρυξέλλες, φιλοξενεί το Νίκο Γραικό, σε μια θεατρική παρουσίαση του βιβλίου του «Ερωτήματα – Μια ζωή γεμάτη ερωτηματικά και θαυμαστικά» (το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Συρτά...
Βανκούβερ: Η ομογένεια ζωντανεύει τα έθιμα του Πάσχα
Σεμινάριο για το πώς φτιάχνονται τα πασχαλινά τσουρέκια διοργάνωσαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου του Αγίου Γεωργίου στο Βανκούβερ του Καναδά.«Την πρωταπριλιά συγκεντρωθήκαμε στην κουζίνα του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου καμιά 45αριά γυναίκες κάθε ηλικίας και τρεις νεαροί και περάσαμε τρεις ώρες να μαθαίνομε τη συνταγή,...
Βοστώνη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ελληνική Ομορφιά» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο
Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 30 Μαρτίου, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, παρουσία πλήθους επισκεπτών, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Ομορφιά». Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή 55 παραδοσιακών και σύγχρονων ελληνικών εθνογραφικών κουκλών, ντυμένων με ιστορικά αυθεντικ...