Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών ΙΣΝ σε UCLA και Simon Fraser αναδεικνύουν τη σπουδαία μορφή της Εύας Πάλμερ Σικελιανού

Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού έζησε μια τόσο ξεχωριστή και ασυνήθιστη ζωή στην Ελλάδα που εξακολουθεί να ασκεί γοητεία 100 χρόνια αργότερα.

Σήμερα Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) θα φιλοξενήσει μια ομιλία σχετικά με τη ζωή της αντικομφορμίστριας Αμερικανίδας φιλελληνίδας, από Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Michigan που έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία μελετώντας την. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU).

Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κέντρα φανερώνει την κοινή τους αποστολή να φέρουν σε επαφή κοινότητες της ελληνικής διασποράς από όλο τον κόσμο, με στόχο την ενίσχυση του ακαδημαϊκού τους έργου.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο SFU, το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεά του ΙΣΝ, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Το Κέντρο στο UCLA, το οποίο υποστηρίχθηκε από το ΙΣΝ με ιδρυτική δωρεά ύψους $5 εκατομμυρίων, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Λίγα λόγια για την Εύα Πάλμερ Σικελιανού

Η Εύα Πάλμερ γεννήθηκε στo Gramercy Park στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το 1874 λογοτεχνίας. Σπούδασε λογοτεχνία και θέατρο, εγκατέλειψε ωστόσο τις σπουδές της πριν πάρει πτυχίο, επιλέγοντας να ζήσει με τον αδελφό της στη Ρώμη για ένα χρόνο. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Νεϊγί-σιρ-Σεν, κοντά στο Παρίσι. Εκεί τελειοποίησε τα γαλλικά της, παρακολούθησε θέατρο και συμμετείχε σε αυτοσχέδιες παραστάσεις σε γιορτές στον κήπο της εφηβικής της φίλης και ερωμένης, Νάταλι Μπάρνεϊ.

Κατά τη διαμονή της στο Παρίσι η Πάλμερ γνώρισε την αδερφή του Άγγελου Σικελιανού, Πηνελόπη η οποία την μύησε στην ελληνική παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού με την ελπίδα να μπορέσουν να αναπαραγάγουν την ποιότητα των αυθεντικών αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων. Λίγο καιρό μετά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό. Ο ποιητής ενθουσιάστηκε με αυτή τη γοητευτική εκκεντρική γυναίκα και έφυγε μαζί της για την Αμερική, όπου και παντρεύτηκαν.

Μέσα από τις μεταξύ τους συζητήσεις για τον πολιτισμό και την ειρήνη τέθηκαν και οι βάσεις για την αναβίωση του δελφικού ιδεώδους και των Δελφικών Εορτών.

Οι πρώτες Δελφικές Εορτές, που διοργανώθηκαν από το ζεύγος Σικελιανού στους Δελφούς, άρχισαν στις 9 Μαΐου 1927, με εκδηλώσεις που απλώνονταν σε αρκετές ημέρες και συμπεριελάμβαναν ομιλίες, παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και εκθέσεις λαϊκής τέχνης. Οι δεύτερες Δελφικές Εορτές, πάντα με τη συμμετοχή της, έγιναν το 1930. Όμως οι διάφορες δυσκολίες που ακολούθησαν και τα μεγάλα οικονομικά χρέη που δημιούργησαν, την ανάγκασαν να φύγει από την Ελλάδα.

Επέστρεψε στην Αμερική και συνέχισε εκεί τη δράση της ως σκηνοθέτρια, χορογράφος, δασκάλα θεάτρου και αρχαίας τραγωδίας, την ίδια στιγμή που ποωθούσε με πάθος το έργο του Άγγελου Σικελιανού. Ο γάμος της με τον Σικελιανό ωστόσο ακυρώθηκε το 1934 και ο ποιητής αργότερα ξαναπαντρεύτηκε στην Ελλάδα με την Άννα Καραμάνη.

Το 1950 η Εύα σχεδίαζε την επιστροφή της στην Ελλάδα και την αναβίωση των Δελφικών Εορτών. Την πρόφτασε ο θάνατος του ποιητή το 1951. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά η Εύα θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που τόσο περίμενε για τελευταία φορά. Επέστρεψε στην Ελλάδα την άνοιξη του 1952 ουσιαστικά για να πεθάνει. Δύο εβδομάδες μετά την άφιξή της υπέστη ένα μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση στην αναβίωση των Δελφικών Εορτών και έσβησε σε ηλικία 77 ετών.

 

Πηγή: ΙΣΝ, wikipedia

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

RELATIVE ARTICLES

Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...
Χρ. Καβαλής: Είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι (audio)
O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές». «Στόχος της κοινότητας είναι να διατηρηθεί αυτή η «μικρή Ελλάδα» στην Αί...
Στη Βιέννη ταξιδεύει το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά”
To Filmarchiv Austria, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη, παρουσιάζει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, στο METRO Kino, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, στις 7:00 μ.μ. Οι ταινίες του Βασίλη Λουλέ έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ, έχουν προβληθε...
Ελληνική συμμετοχή στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες
H 24η διοργάνωση του Cinemamed, του Μεσογειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες, είναι γεγονός. Από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, το φετινό πρόγραμμα προσφέρει -σε μια εορταστική ατμόσφαιρα- μια σειρά προβολών, με καλεσμένους, συναυλίες και αξέχαστες βραδιές στους κινηματογράφους Palace και Aventur...
Ξεκίνησαν τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες, στο πλαίσιο προγράμματος του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σχεδόν 200 άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, με ελληνικές ρίζες ή απλά αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, εκδήλωσαν το ενδια...
Αυστραλία: Η εξάχρονη Χρύστα Βικτωρία κέρδισε το βραβείο «Major Bursary Winner» στο Science Talent Search 2024
Η εξάχρονη Ελληνοαυστραλή Χρύστα Βικτωρία, μαθήτρια του Lower Hall Anglican Grammar School, κέρδισε πρόσφατα το βραβείο «Major Bursary Winner» στον Διαγωνισμό Επιστημονικού Ταλέντου 2024 (Science Talent Search 2024), για το βίντεο-πρότζεκτ της σχετικά με την επιβίωση των ειδών. Το πρότζεκτ της, το οπ...