Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

ON AIR 01:00 - 02:00
Our Town
Themis Rodamitis
NEXT 02:00 - 03:00
My Wandering Heart
Άννα Προκόβα
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Γ. Αγγελοπούλου: «Είμαστε περήφανοι για την ομογένεια μας, είναι πλούτος για τη χώρα»

Για τη συμμετοχή της ομογένειας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Οι Έλληνες στον κόσμο», στο Πρακτορείο FM 104.9.

‘Οπως αποκάλυψε η κ. Αγγελοπούλου, η Επιτροπή έχει λάβει 314 προτάσεις από 46 χώρες από πέντε ηπείρους. Προτάσεις φορέων της ομογένειας αλλά και Ελληνικών Αρχών του εξωτερικού, πρεσβευτικών και προξενικών, οι οποίες καλύπτουν ευρύτατο πεδίο ενδιαφερόντων.

«Έχει υποβληθεί πρόταση για διαγωνισμό αρχαίων ελληνικών μεταξύ μαθητών στην Γερμανία, ενώ το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αϊτής, σε συνεργασία με Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, σχεδιάζει να τιμήσει τον ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821. Ακόμη, η ελληνική κοινότητα της Ιταλίας θέλει να αναδείξει το ρόλο της χώρας αλλά και της Βενετίας και του Λιβόρνο στην Επανάσταση, ενώ στην Βοστώνη, με αφορμή τα 200 χρόνια, υπεβλήθη πρόταση για διαδικτυακό σεμινάριο για την καινοτομία, την γενετική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα πραγματοποιηθεί από το Hellenic Innovation Network», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προτάσεις προέρχονται όχι μόνο από χώρες με μεγάλους ομογενειακούς πληθυσμούς, αλλά και από μέρη που δεν θα φανταζόταν κανείς εύκολα ότι χτυπά ο παλμός του Ελληνισμού. «Πήραμε προτάσεις από τη Βραζιλία τη Χιλή, την Αργεντινή αλλά και την Ελβετία, την Νότια Αφρική, την Ουκρανία, τον Καναδά. Ακόμη κι από το Βιετνάμ».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, από τις 314 προτάσεις που έχει λάβει η Επιτροπή από το Εξωτερικό, οι 224 έγιναν από φορείς της ομογένειας, «μικρούς και μεγάλους συλλόγους, ανθρώπους που θέλουν να θυμηθούν τους χορούς, τα τραγούδια, τον τρόπο ζωής μας, τη γαστρονομία μας, την ιστορία, τις σχέσεις του καθενός με τον τόπο του», ενώ 90 προτάσεις υπεβλήθησαν από Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού.

«Δεν θέλαμε να γίνουν δράσεις κεντρικά σχεδιασμένες από λίγους. Θέλαμε η ίδια η κοινωνία, οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας να μας πουν πώς θέλουν να τιμήσουμε την επέτειο. Θέλαμε το πρόγραμμα να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Περιφέρειες, δήμοι, φορείς, σύλλογοι, επιχειρήσεις, πολίτες, έχουν καταθέσει στην Επιτροπή συνολικά 1.801 προτάσεις δράσεων για την επέτειο», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής σχετικά με τις επετειακές εκδηλώσεις, ενώ επέμεινε στη σημασία του 2021 ως ορόσημου που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της χώρας.

«Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι μια συναρπαστική πρόκληση. Καλούμαστε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο της χώρας. Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια και να κάνει θαυμαστά βήματα μέχρι τώρα. Είμαστε μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης. Μια χώρα με ποιότητα ζωής που αξίζει να έρθει κανείς να ζήσει και να επενδύσει. Ένας λαός που όταν συνεργαζόμαστε και βγάζουμε τον καλό μας εαυτό μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα που μοιάζουν αδύνατα. Πρέπει, λοιπόν, να τιμήσουμε το παρελθόν μας, αλλά και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε προτάσεις που ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, προτάσεις για έργα που αφορούν τη διαχείριση ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμης αστική κινητικότητα, την ανάδειξη τοπόσημων, τη δημιουργία ψηφιακών μουσείων και πολιτιστικών κέντρων. Και, για αυτό ακριβώς, η Κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει τέτοια έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και να τα χρηματοδοτήσει. Είναι πράγματα που θα μείνουν στον τόπο και μετά το 2021».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη υπενθύμισε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση, καθώς τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή προχώρησε, με την ευγενική προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδας ως χορηγού του Νομισματικού Προγράμματος, στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού». Τη διάθεση του μεταλλίου έχει αναλάβει ως αποκλειστικός διαθέτης η Εθνική Τράπεζα, που ήταν και η πρώτη τράπεζα του Ελληνικού Κράτους. «Αυτός είναι ένας τρόπος για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις. Θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η ανακοίνωση του Νομισματικού Προγράμματος, που ελπίζουμε ότι μέσα από τις απεικονίσεις των νομισμάτων θα συγκινήσει τους Έλληνες» υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στους Έλληνες. «Η χώρα περνά αυτήν τη περίοδο μια δύσκολη δοκιμασία. Στη σύγχρονη αυτή πορεία των 200 χρόνων, όμως, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει πολλές δυσκολίες. Θα κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν. Με ψυχραιμία, με πειθαρχία και με αίσθημα σύγχρονου πατριωτισμού», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στους Έλληνες ομογενείς: «Είμαστε περήφανοι για την ομογένεια μας, είναι πλούτος για τη χώρα. Και ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας. Να ξέρουν ότι αυτοί έχουν εμάς και εμείς έχουμε αυτούς. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα και να φύγουν με μια γλυκιά νοσταλγία. Και γιατί όχι να επενδύσουν, αυτό θα είναι κέρδος και για εμάς και για εκείνους. Η ενίσχυση των σχέσεων με την ομογένεια θα ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα στην οικονομία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην επιστήμη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

RELATIVE ARTICLES

“Hellenic Dreaming” 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης σ’ ένα βιβλίο (audio)
Από το Σίδνεϋ στην Αγία Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο στούντιο της "Φωνής της Ελλάδας" βρέθηκε η Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, όπου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Η φωνή που μας ενώνει" καλεσμένη της Γιάννας Τριανταφύλλη. Η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σύ...
Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...
Ιάσων Αποστολόπουλος: Θα τελειώναμε σε μια μέρα με τους διακινητές αν δημιουργούσαμε ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες (audio)
Για τις πολιτικές που θα χτυπούσαν καίρια τα κυκλώματα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, που ήταν καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. “Θα τελειώναμε με τα κυκλώματα διακίνησης, αν δημι...
Μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο – Τιμώντας τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες
Σημαντικοί καλλιτέχνες τιμούν το «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» μέσα από έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση αγκαλιάζει αισθαντικά απαγγελίες και ερμηνείες μελοποιημένης ποίησης, αναδεικνύοντας έργα κοσμαγάπητων ποιητών όπως οι: Λόρδος Βύρων, Alexander Pushkin, ...
Έκθεση «Κύπρος: Αρχιτεκτονική ταυτότητα και πολιτισμική κληρονομιά» στο Λουβεμβούργο
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή κοινότητα του Λουξεμβούργου παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση για την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της, από σήμερα 4 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα La Chapelle,...