21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας  και  Οινολογίας της CEUCO στον Πειραιά

Στον Πειραιά θα «χτυπήσει» η  καρδιά της γαστρονομίας,  με γεύσεις και εκλεκτά κρασιά, στο 21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας  και  Οινολογίας της CEUCO (Conseil Européen des Confréries Enogastronomiques), οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο. Περισσότεροι από 500 σύνεδροι – επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, οινολογίας και εστίασης, αναμένεται  να  φιλοξενηθούν και να περιηγηθούν στην πόλη.

Οι στόχοι και οι προοπτικές του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου, που  πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας  του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης,  ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις»  και  Αντιπρόεδρος της CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης και ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας. 

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 120 σύλλογοι, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και από Μακάο της Κίνας, όπου ο καθένας θα παρουσιάσει τη γαστρονομία της περιοχής τους, ενώ σε  ένα κεντρικό σημείο θα βρίσκονται προϊόντα και πιάτα της πειραιώτικης  γαστρονομίας, αλλά και της ελληνικής κουζίνας εν γένει.

Επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Πειραιά επελέγη κατά τη διάρκεια του 20ου συνεδρίου της CEUCO που έλαβε χώρα στην πόλη Castellon της Ισπανίας, για την φιλοξενία του 21ου  Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας  και Οινολογίας, μεταξύ έξι  χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και τον Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Μουζάκη για το ρόλο και τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με την ανάληψη της διοργάνωσης από τη χώρα μας. Υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει δράσεις για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο, καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο ήπιας και αποτελεσματικής ισχύος της χώρας μας. Όπως τόνισε, η γαστρονομική διπλωματία ως συνιστώσα της Πολιτιστικής και Δημόσιας Διπλωματίας έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της στρατηγικής επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας.

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη Εβδομάδα Ελληνικής Γαστρονομίας που οργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Νέο Δελχί από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ινδία και διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Συνεδρίου της CEUCO με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Με πληροφορίες από ΥΠΕΞ (mfa.gr) και www.piraeus365.gr