“Praxis 9” Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής επιστρέφει στην Οξφόρδη (audio)

Την Κυριακή 19 Μαΐου στο Simpkins Lee Theatre, Lady Margaret Hall στην Οξφόρδη, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Θεατρικής Γραφής που διοργανώνει η ελληνική θεατρική ομάδα της Οξφόρδης “Praxis”.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre Lab Company με έδρα το Λονδίνο, Αναστασία Ρεβή, φιλοξενήθηκε χθες Τετάρτη 25 Μαΐου, στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” στη “Φωνή της Ελλάδας” το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, και μίλησε για το Φεστιβάλ.

Όπως ανέφερε φέτος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα 63 Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς, στέλνοντας έργα τους με τη θεματική “Στον καιρό των κρίσεωνThe Time of Crises“.
Φέτος διαλέξαμε ως θεματολογία την κρίση, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτυπωθεί η συνολική κρίση που ζούμε στον πλανήτη γενικότερα” είπε η Αναστασία Ρεβή και συμπλήρωσε: “Το ελληνικό θεατρικό έργο έχει ανθίσει, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Έλληνες Θεατρικοί συγγραφείς, με πολύ ωραίο λόγο… Μέσα από το φεστιβάλ αυτό, δεν περπατάμε σε φολκλόρ μονοπάτια, τολμάμε το καινούριο και ας είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Το 70% του κοινού είναι αγγλόφωνο. Το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία – η Οξφόρδη το αγκάλιασε – γιατί με αυτόν τον τρόπο εκπροσωπείται η Ελλάδα στη “μεγάλη εικόνα” και όχι στον μικρό ενδοοικογενειακό κύκλο

Συνολικά θα παρουσιαστούν με τη μορφή του θεατρικού αναλογίου, στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Ρεβή και με διαφορετική διανομή το καθένα, εννέα σύγχρονα ελληνικά θεατρικά έργα.

Συγκεκριμένα:

ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ – ALL IS FINE της Ευγενίας Μαραγκού (υπαρξιακή κωμωδία)
Σε ένα ίδρυμα/χώρο πειραμάτων δύο άνθρωποι έρχονται με έναν κωμικοτραγικό τρόπο αντιμέτωποι με την υπαρξιακή τους κρίση της οποίας την καθημερινότητα οδηγεί ο/η ειδικός.

H ΣΧΕΔΙΑ THΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ – THE RAFT OF THE MEDUSA του Θεόδωρου Εσπίριτου (ποιητική καταγγελία).
Μια εξερεύνηση στην κρίση της τραγωδίας ενός ναυαγίου με διπλό πρόσημο, ατομικής και μαζικής καταστροφής.

ΔΕΣΜΩΤΗΣ – BOUND της Νατάσσας Σιδέρη (κοινωνικό δράμα)
Πως η οικονομική κρίση οδηγεί σε κρίση αξιών, ηθών και σχέσεων.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ – THE GREAT MISSION της Ειρήνης Σοφιανού (δυστοπικό δράμα)
Η σοκαριστική δυστοπική εικόνα μιας κοινωνίας σε περιβαλλοντική κρίση.

ES KOCHT των Μιχάλη Δαρνάκη-Μαρίας Λαφτσίδου (μονόλογος)
Η κρίση της προετοιμασίας μιας αυτοκτονίας.

Η ΒΔΕΛΛΑ – THE LEECH της Ειρήνης Δερμιτζάκη (μαύρη κωμωδία)
Η απόλυτη εργασιακή κρίση σε ένα γραφείο του σήμερα.

ΓΟΥΡΟΥΝΑ/ΑΘΩΟΣ – YOU, SOW. NOT GUILTY της Τζένης Δάγλα (εξομολογήσεις του συνειδητού ασυνείδητου)
Η κρίση των διλημμάτων του ηθικού ή νομικού δικαίου μέσα απο δύο απλούς καθημερινούς χαρακτήρες.

ΕΣΠΑΣΕ – IT BROKE του Στέλιου Χατζηαδαμίδη (εσωτερικοί διάλογοι)
Η κρίση της ενηλικίωσης

ΦΙΛΕΜΑ – HOSTING του Μάνου Κουνουγάκη (θεατρικό ντοκιμαντέρ)
Στην κρίση της ζωής και του θανάτου που στέκεται η ανθρωπιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεατρική ομάδα Praxis Oxford δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια και στην έναρξη του φεστιβάλ την Κυριακή 19 Μαΐου θα γίνει μια αναφορά σε αυτή τη δεκαετή πορεία. “Η Praxis δημιουργήθηκε το 2014 όταν η Ελλάδα είχε ένα προφίλ στο εξωτερικό που ζωγράφιζε μια Ελλάδα σε αποσύνθεση… Έτσι οι Έλληνες της Οξφόρδης αποφάσισαν να κάνουν κάτι στον αντίποδα και δημιούργησαν την πρώτη τους παράσταση. Το 2015 άρχισε η συνεργασία μου μαζί τους” είπε η Αναστασία Ρεβή και τόνισε ότι το Φετσιβάλ αναμένεται να μεταφερθεί τον Νοέμβριο του 2024 στο Λονδίνο, όπως έγινε και με το Φεστιβάλ “Praxis 8”.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας