Έπειτα από ένα πετυχημένο διαδικτυακό ντεμπούτο το 2019-2020, εν μέσω πανδημίας, η 6η Διεθνής Διαδικτυακή Συνάντηση/Φεστιβάλ «Θέατρο μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο» – “YOUTH THEATRE ON AIR” συνεχίζει πλέον ως θεσμός προσκαλώντας τα παιδιά / εφήβους / φοιτητές και νέους να λάβουν μέρος στην καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία ετοιμάζοντας ένα ραδιοφωνικό θεατρικό έργο, δρώμενο και αποστέλλοντας το στους διοργανωτές.
Το Φεστιβάλ “YOUTH THEATRE ON AIR” πραγματοποιείται από το Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο “Πούπουλο” (Θεσσαλονίκη-Ελλάδα) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Motivation in Arts (Πάφος – Κύπρος) και το Creative Drama & Arts Centre (Μελβούρνη-Αυστραλία).
Στόχος του είναι να ταξιδέψει η ελληνική γλώσσα, ο πολιτισμός και η θεατρική έκφραση μέσα από τις ραδιοσυχνότητες και το διαδίκτυο στις απανταχού Ελληνικές Κοινότητες. Το ιδιαίτερο και συγκριτικό πλεονέκτημα της δράσης βρίσκεται στον “τόπο” υλοποίησής της, αφού αυτή έχει ψηφιακή οντότητα και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει σύνορα. Παράλληλα, είναι ανοιχτή προς όλους στον παγκόσμιο ιστό και ενώνει τα Ελληνόπουλα από διαφορετικά σημεία του κόσμου, δημιουργώντας “δορυφόρους” για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα μέχρι τώρα “Youth Theatre on air” συμμετείχαν πάνω από 3,5 χιλιάδες παιδιά και νέοι, Α/θμιας, Β/θμιας εκπαίδευσης και νέοι από την Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και ελληνόπουλα νέων μεταναστών (1ης, 2ης και 3ης γενιάς) της Μελβούρνης, της Πολωνίας και της Τσεχίας.
Η διοργάνωσή στηρίζεται σταθερά από τρεις μεγάλους δημόσιος ραδιοφωνικούς σταθμούς – ΕΡΤ3, SBS Αυστραλίας και ΡΙΚ – οι οποίοι, εδώ και πέντε χρόνια, προβάλλουν τη φωνή των παιδιών σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό.
Οι υποστηρικτές του Φεστιβάλ είναι το ΚΘΒΕ, το ΑΠΘ, το ΔΙ.ΠΑ.Ε., το εργαστήρι γλώσσας, γλωσσικής διδασκαλίας & πολιτισμού Τ.Α.Φ.Π.Π.Η. και το La Trobe University στην Αυστραλία.
Παράλληλα, όλα τα έργα ακούγονται μέσω: https://zeno.fm/radio/youth-theatre-on-air/ και https://www.dramacenter.gr/copy-of-theatro-mprosta-apo-ena-mik
Φέτος, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με ηχητικά θεατρικά δρώμενα να καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ακούσει και να ψηφίσει εδώ Η ψηφοφορία άρχισε από χθες Σάββατο 26 Απριλίου.
Φέτος, η Διαδικτυακή Τελετή Έναρξης προγραμματίζεται για το Σάββατο 3/5 , θα παραβρεθούν οι συντελεστές της επιτροπής, όπως: Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης. Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ. Κυριάκος Παστίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός ΡΙΚ1, Νατάσα Βησσαρίωνος, αρχισυντάκτρια και ραδιοφωνική παραγωγός της “Φωνής της Ελλάδας”, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και συγγραφείς που θα χαιρετίσουν την έναρξη του Φεστιβάλ και θα αναδείξουν τη σημασία της ραδιοφωνικής τέχνης στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα ανακοινωθούν τα βραβεία, οι διακρίσεις και το αγαπημένο έργο που ψήφισαν οι ακροατές (αποτελέσματα της ψηφοφορίας).
Κριτική Επιτροπή – Βραβεία και Διακρίσεις
ΒΡΑΒΕΙΑ
- 1ο, 2ο, και 3ο Βραβείο Πρωτοβάθμιας – Πελτέκης Αστέριος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ
- 1ο, 2ο, και 3ο Βραβείο Δευτεροβάθμιας – Παστίδης Κυριάκος, Παραγωγός Ραδιοφώνου ΡΙΚ
- Βραβείο Κοινού – Ψηφοφορία Ακροατών
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
- Ελληνικός Λόγος και Θέατρο στη Διασπορά – Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη (La Trobe, Μελβούρνη)
- Μοντάζ Σπύρος Καβακόπουλος, Ηχολήπτης ΕΡΤ
- Ηχητικά Εφέ – Θέμης Καλλός (SBS Radio)
- Μουσική Επένδυση Β/θμιας – Δρ. Ρενάτα Δαλιανούδη (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
- Μουσική Επένδυση Α/θμιας – Γιάννης Αϊβαζόγλου, μουσικοσυνθέτης, Παιδαγωγός
- Δημιουργική Γραφή – Σμαράγδα Παπαδοπούλου Μανταδάκη (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)
- Θεατρική Έκφραση Α/θμιας – Άντρη Χ. Κωνσταντίνου (Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία)
- Θεατρική Έκφραση Β/θμιας – Εκπρόσωπος από την Κύπρο
Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να συνομιλήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία τους από τη διαδικασία της ηχητικής ηχογράφησης, δημιουργώντας έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών, καλών πρακτικών και έμπνευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ πραγματοποιούνται Διαδικτυακά/ βιωματικά εργαστήρια για τους φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που στοχεύουν στην εξοικείωση των μαθητών με τις ραδιοφωνικές τεχνικές και τον ήχο ως εργαλείο αφήγησης:
2021: Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής (ΠΕ91) σε σχολικές μονάδες Π/Ε και Δ/Ε με συμμετοχή θεατρολόγων από όλη την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Αιγαίου.
2022: Διαδικτυακό εργαστήρι 10 ωρών για θεατρολόγους εκπαιδευτικούς «Μαζί δημιουργούμε και ηχογραφούμε τη δική μας (ηχητική) παράσταση».
2023: Φουαγέ στο ΚΘΒΕ «Εικόνα και ήχος».
2023: MUNI Masaryk University, Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας «Έκφραση λόγου στο μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου».
2024: Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ «Δημιουργούμε ήχους για το θεατρικό δρώμενο στο ραδιόφωνο».
2025: Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ «Ήχος στο ραδιόφωνο».