Αδελαΐδα: Οι ομογενείς βίωσαν εκτός από την απομόνωση και την έλλειψη της πολιτιστικής τους κουλτούρας

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας κ. Θοδωρής Παναγόπουλος, όπου μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στη Νότια Αυστραλία με την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε, η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει αρκετά καλά το ζήτημα της πανδημίας, συγκριτικά με άλλες χώρες, αν συλλογιστεί κανείς ότι “σε μια χώρα 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν από τον Φεβρουάριο 97 θάνατοι από τον κορονοϊό, 6964 κρούσματα και 6229 άνθρωποι έχουν αναρρώσει”.

Ήδη στην Αδελαΐδα έχουν ανοίξει από τις 11 Μαΐου οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι κοινοτικές λέσχες, και τα υπαίθρια γυμναστήρια αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους και πάλι με τον περιορισμό των 10 ατόμων ανά τοποθεσία. Σε ισχύ είναι και ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 4 τ.μ. ενώ τον επόμενο μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 20 άτομα ανά τοποθεσία. Το ίδιο μέτρο ισχύει και για τις εκκλησίες και για αυτό πολλές Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Ν. Αυστραλίας έχουν δηλώσει ότι ακόμη δεν θα ανοίξουν γιατί ο αριθμός των πιστών που μπορούν να προσέλθουν είναι πολύ μικρός…” δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Μπορεί η Αδελαΐδα να μην μπήκε σε καραντίνα, όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, όμως και εδώ έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά οικονομικά προβλήματα και σε ομογενείς, ενώ ο πρωθυπουργός ο κ. Morrison ανακοίνωσε ότι αναμένεται να υπάρξει ζημιά στο κράτος της τάξεως των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων  μέχρι και τον Αύγουστο” επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους νεοαφιχθέντες συμπατριώτες μας και σε όσους έχουν άδεια προσωρινής διαμονής στην Αυστραλία, “Πάρα πολλοί Έλληνες που είτε είχαν προσωρινή visa είτε μόλις είχαν έρθει στη χώρα και εγκλωβίστηκαν στην Αυστραλία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, αφού πολλοί  δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, που μπήκαν σε αναστολή και λόγω της προσωρινής visas δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν κάποιο οικονομικό επίδομα από την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς απευθύνθηκαν στις ελληνικές κοινότητες για να τους βοηθήσουν. Επειδή όμως τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν και ανοίγουν σιγά σιγά οι επιχειρήσεις, φαντάζομαι ότι τα “δύσκολα”  έχουν περάσει και θα έχουν κάποιο εισόδημα….Το πρόβλημα για όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα είναι ότι οι πτήσεις γίνονται μόνο μέσω Qatar, το εισιτήριο είναι υπέρογκο (γύρω στα 3000 δολάρια) και το κυριότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αυστραλία, οπότε οι επιλογές των νεοαφιχθέντων Ελλήνων για να επιστρέψουν στην πατρίδα είναι ελάχιστες”

Οι ομογενείς έχουν βιώσει εκτός από την απομόνωση και την πολιτισμική απομόνωση διότι κλεισμένοι στα σπίτια τους τόσο καιρό, ειδικά οι ηλικιωμένοι, με δεδομένο ότι ήταν κλειστές οι κοινοτικές λέσχες και οι εκκλησίες όπου σύχναζαν και αντάμωναν, βίωσαν και την απομόνωση της ίδιας της κουλτούρας τους, της ελληνικής κουλτούρας. Δυστυχώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας του κ. Morrison, οι πτήσεις για την Ελλάδα δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου στη διάρκεια του καλοκαιριού”  κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Φωτογραφία από Βικιπαίδεια