Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Άγνωστα παραδοσιακά τραγούδια έρχονται στο φως από ομογενείς μουσικούς

 

 “Τραγουδιστή, τραγούδησε, και πες μας ‘να τραγούδι,
ν’ ανοίξεις τις καρδούλες μας ‘πως ανοίγει το λουλούδι!”

Με αυτούς του στίχους ξεκινάει το “σαν τι τραγούδι να σου σε πω”, το νέο πόνημα του ομογενή μουσικού Λάμπρου Κάππα το οποίο περιλαμβάνει προσφυγικούς καημούς από τις περιοχές Στράντζας, Μήδειας και Πλαγιαρού Ανατολικής Θράκης.

Τραγούδια που, τα περισσότερα, ακούγονται για πρώτη φορά παγκοσμίως καθώς η ύπαρξή τους ήταν άγνωστη και ήρθε στην επιφάνεια μετά από την αξιοποίηση αρχειακού υλικού που χάρις σε μία σειρά ευτυχών συγκυριών βρέθηκε στη Μελβούρνη.

“Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο με αναφορά στο ερευνητικό υλικό και τις αρχειακές ηχογραφήσεις της Ευδοκίας Σταυρακούκα. Στο άρθρο αυτό υπήρξε και μία έκκληση, να μην χαθούν για πάντα τα αρχεία της” εξηγεί ο Λάμπρος Κάππας.

Η ιστορία της Ευδοκίας και της καταγραφής του υλικού αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αφοσίωσης για τη διάσωση της ιστορίας και παράδοσής μας.

Η Ευδοκία ήταν πρόσφυγας, και είχε μεγαλώσει σε γειτονιά με πρόσφυγες. Έζησε την καθημερινότητά τους, άκουγε τις ιστορίες και τα τραγούδια τους. Με το πέρασμα των χρόνων κατάλαβε ότι αν κάποιος δεν βρεθεί να καταγράψει την ιστορία τους, τότε οι μνήμες αυτές των ανθρώπων θα χάνονταν.

Έτσι άρχισε να καταγράφει τις ιστορίες και τα έθιμά τους τους, να συλλέγει φωτογραφίες και να επιμελείται την έκδοση δύο βιβλίων. Όταν τελείωσε με την έκδοση των βιβλίων, αυτό που απέμεινε για να ολοκληρώσει το έργο της ήταν η μουσική επένδυση, η ηχογράφηση των τραγουδιών με όργανα και βασισμένα στις μελωδικές γραμμές και στίχους που είχε πρόχειρα ηχογραφήσει.

Όπως μας εξηγεί ο Λάμπρος, η Ευδοκία άρχισε να προσεγγίζει μουσικούς από την Ελλάδα αλλά δεν εντόπισε το πρόσφορο έδαφος που επιζητούσε. Έμελλε η απάντηση στην πρόσκλησή της να έρθει από την μακρινή Μελβούρνη.

“Εκτίμησα αυτό που είχε η Ευδοκία. Θα ήταν κρίμα για όλους να αφήναμε αυτό το σπάνιο υλικό να χαθεί”.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στη Μελβούρνη, ενώ τον Λάμπρο συνοδεύουν οι μουσικοί Αντώνης Ηλίου, Γιώργος Κυριακίδης και Paddy Montgomery.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, και με το πέρασμα και άλλων εμποδίων, το “σαν τι τραγουδι να σε πω”, κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, με το ΚΕΠΕΜ-Σύλλογος Σίμωνα Καρά, να το χαρακτηρίζει “διαμάντι το οποίο περιέχει άγνωστα ακούσματα από την άγνωστη Ανατολική Θράκη”.

Βασικά θέματα είναι ο πόνος, ο έρωτας, η ξενιτιά και η θρησκεία, ενώ οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την κυκλοφορία λειτουργούν ως το ιδανικό συνοδευτικό της μουσικής, για να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση των προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα.

*Το συγκρότημα Mayhane που ηχογράφησε το «σαν τι τραγούδι να σου σε πω», θα παρουσιάσει τα τραγούδια την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, στο Ελληνικό Κέντρο, 168 Lonsdale Street, Melbourne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATIVE ARTICLES

Νέα σχολική βιβλιοθήκη στο Νέο Σκοπό Σερρών, δωρεά του Ελληνοαμερικανού Εμμ. Σαββόπουλου
Μια νέα σχολική βιβλιοθήκη απέκτησε το ιστορικό δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού Σερρών, η οποία αποτελεί δωρεά ενός καταξιωμένου Ελληνοαμερικανού ομογενή, Σκοπηνού, του Εμμανουήλ - Ευστάθιου Σαββόπουλου (Emanuel Efstathios Savas, E.S. (Steve) ή αλλιώς «Savas», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και οι γνωστοί σ...
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Με την κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ να είναι αφ...
Μελβούρνη: Εκδήλωση για την 200ή επέτειο από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα, με αφορμή την 200ή επέτειο από τον θάνατό του, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Η εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Λόρδος Βύρωνας, ο Φιλέλληνας Π...
“Ηχώ” Μια νέα σελίδα για την ομογένεια της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής
Η οικογένεια του Hephaestus Wien, της ομογενειακής σελίδας και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Βιέννης μεγαλώνει με τη νέα ομογενειακή ιστοσελίδα την "Ηχώ Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής" Mετά το Hephaestus Wien, που απευθύνεται σε όλη την ομογένεια, το Pyramis News, που εστιάζει στους Ομογενείς της Αφρικής κ...
Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Η Τσακωνική διάλεκτος
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νίκου Λιόση, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Τσακωνική διάλεκτος». Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αν...
ΠΣΕΚΑ για Famagusta: «Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του»
Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για τον Κυπριακό Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση για την επιλογή του Netflix να περιορίσει τη διανομή της σειράς “Famagusta” αποκλειστικά σε Κύπρο και Ελλάδα, υπό το βάρος πιέσεων από την Τουρκία. Η συγκεκριμένη σειρά, που αναφέρεται στην τουρκική εισβολ...