Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης ο ελληνιστής καθηγητής, μεταφραστής και συγγραφέας Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος τόσα πολλά προσέφερε στη μεγάλη υπόθεση της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Ηταν επίσης ο ιδρυτής, τo 1988, του Ελληνικού Ινστιτούτου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και προαγωγής του Ελληνισμού στο Κέμπριτζ, το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το επιφανές πανεπιστήμιο του Harvard.
Δίδαξε στα πανεπιστήμια Tufts της Βοστώνης, στο Boston University, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Συνέβαλλε καθοριστικά στην ίδρυση της Έδρας του Γεωργίου Σεφέρη στο Harvard ενώ εμπλούτισε τη Βιβλιοθήκη του Harvard αλλά και του Boston University με εκατοντάδες βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων.
Κατά τα έτη της διδασκαλίας του στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού ήταν ιδιαίτερα σεβαστός και αγαπητός από τους φοιτητές τους οποίους μυούσε στην ποίηση και τον λόγο του Γεωργίου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου με τους οποίους συνδεόταν με φιλία και γνωριμία και των οποίων έχει μεταφράσει στην Αγγλική έργα.
Θέσπισε το Ίδρυμα «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» στο οποίο στη δεκαετία του 1990 η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη παραχώρησε νεοκλασικό κτίριο στην Οδό Θρασύλλου κάτω από την Ακρόπολη. Επιδόθηκε στη συγκέντρωση, καταγραφή των Βυζαντινών και Νεοελληνικών κειμένων τα οποία κωδικοποίησε σε μορφή CD-ROM.
Ο αείμνηστος σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην Αθήνα, ενώ το 1961 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Βοστώνη όπου ακολούθησε τον κλάδο των Κλασσικών Σπουδών, στα πανεπιστήμια Boston University Tufts όπου έλαβε και το διδακτορικό δίπλωμα, ενώ ταυτόχρονα κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές ξεκίνησε να κάνει και μεταφράσεις. Έγινε βοηθός του διευθυντή στο Ελληνικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης του Harvard, μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων της Βοστώνης, ενώ την ίδια εποχή μετέφρασε «Τα Τρία Κρυφά Ποιήματα» του Σεφέρη τα οποία εκδόθηκαν από το Harvard.
Ο αείμνηστος καθηγητής και συγγραφές Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος έχαιρε ευρέως του σεβασμού και της εκτίμησης του ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος, αλλά και της ευρύτερης Ομογένειας, ενώ συνέβαλλε στην πολιτιστική μαρτυρία του Ελληνικού Πολιτισμού στη Βοστώνη.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου