Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Εκδήλωση του Τμήματος Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie για την Ελληνική Γλώσσα

Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ, με επικεφαλής τη Δρα Πατρίσια Κορομβόκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Eλλήνων Φοιτητών (MUGA), πραγματοποίησε την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο ‘Pathway stories in careers through Greek language’ (Επαγγελματικοί δρόμοι που ανοίγονται μέσω της ελληνικής γλώσσας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απόφοιτοι αλλά και σπουδαστές του Τμήματος, κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις σπουδές τους στα Ελληνικά αλλά και τα οφέλη που αποκόμισαν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η επικεφαλής του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, ανοίγοντας τη συζήτηση, έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης τονίζοντας ότι στόχος «δεν είναι η προώθηση της έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητης αξίας της ελληνικής γλώσσας αλλά η απάντηση σε υπαρκτά και καίρια ερωτήματα».

«Η παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας μας καλεί να στοχαστούμε πάνω στη σημασία των νεοελληνικών σπουδών σήμερα, όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και παντού στον κόσμο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε τη σημασία των νεοελληνικών σπουδών ως «βασικό κομμάτι της ευρύτερης εικόνας που αποτυπώνει αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα. Άρα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δίνουμε μια καλή έξωθεν μαρτυρία και να λαμβάνουμε τη συνεχή ανατροφοδότηση», είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Χρήστος Καρράς, αναφερόμενος στην ελληνική γλώσσα, είπε χαρακτηριστικά ότι «πέραν του ρόλου που μία γλώσσα μπορεί να έχει στην επαγγελματική μας διαδρομή είναι προπάντων ένας τρόπος σκέψης, ένα όραμα ζωής και αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την ελληνική γλώσσα που με ιστορία άνω των 35 αιώνων, είναι αποδεδειγμένα η μακροβιότερη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα».

Εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας (Hellenic Initiative Australia), ο κ. Γιώργος Γιοβάς ανέπτυξε σύντομα δύο τρέχουσες πρωτοβουλίες του Οργανισμού, πολύ σημαντικές για τους νέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου, πτυχιούχοι από την Ελλάδα έρχονται στην Αυστραλία για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε διάφορους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί έως και έξι μήνες και οι νέοι που συμμετέχουν πληρώνονται κανονικά με όρους Αυστραλίας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Στόχος είναι, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χώρας, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Η άλλη πρωτοβουλία αφορά φοιτητές της Αυστραλίας, οι οποίοι, για να υποστηρίξουν την Ελλάδα, εργάζονται εθελοντικά σε διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Tipping Point» το οποίο συνδέει μαθητές από απομακρυσμένα και μειονεκτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα με ειδικευμένους μέντορες από όλο τον κόσμο.

Ο Αναπληρωρτής Κοσμήτωρ του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie, κ. Πάνος Βλαχόπουλος, επικεντρώθηκε στο ζήτημα των ευκαιριών καριέρας που προσφέρει στους αποφοίτους το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και το πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών.

«Σπουδάζοντας ανθρωπιστικές σπουδές και εντάσσοντας στις σπουδές σας τις γλώσσες και κυρίως την ελληνική, ετοιμάζεστε για μία και περισσότερες καριέρες στην Ελλάδα και στην Αυστραλία» είπε. Στη συνέχεια, ο κ. Βλαχόπουλος μίλησε για το άνοιγμα του πανεπιστημίου προς τα έξω, εστιάζοντας στη συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στην Ελλάδα.

Τέλος, το λόγο πήραν απόφοιτοι και σπουδαστές του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquerie, οι οποίοι στο σύνολό τους περιέγραψαν την εμπειρία τους από τις σπουδές τους ως πολύ θετική. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία των ελληνικών, ενώ άλλοι βρήκαν εξαιρετικά χρήσιμες τις γλωσσικές σπουδές τους είτε για την πρόσληψή τους είτε για την ενίσχυση του βιογραφικού τους.

Πηγή: Νέος Κόσμος

RELATIVE ARTICLES

O «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης και η μητρόπολη Σουηδίας τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε χθες Κυριακή 18 Μαΐου ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης μετά τη θεία λειτουργία από τον εφημέριο του ναού αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Ιατρίδη. Τους ύμνους τη...
Χρ. Βούλγαρη: Η Ελληνίδα που γεφυρώνει τέχνες και σύνορα στην Ολλανδία
Από την Ελλάδα στην Ολλανδία. Μια Ελληνίδα πρεσβευτής της τέχνης στη χώρα της τουλίπας. Η Χριστίνα Βούλγαρη, επέλεξε την Ολλανδία για να σπουδάσει στη σχολή Καλών Τεχνών, ερωτεύτηκε τον σύντροφο της Πολ και μοιράστηκαν μαζί την αγάπη τους για την τέχνη. Αποφάσισαν να ζήσουν μόνιμα στο Άμστερνταμ και να δημιου...
Απονομή υποτροφιών από την PeopleCert σε νέους επιστήμονες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη
Έλληνες φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή, 16 Απριλίου, το εμβληματικό σχολείο «Ζάππειο» στην Κωνσταντινούπολη, που με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου βραβεύτηκαν με υποτροφίες από τον επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαϊδη, πρόεδρο και ιδρυτή της PeopleCer...
Άρωμα Ελλάδας στο φεστιβάλ Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άρωμα, χρώματα και ήχοι Ελλάδας πλημμύρισαν την «καρδιά» του Μπεϊσάιντ στην έδρα της κοινότητας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, με το ετήσιο φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 15 Μαΐου έως την Κυριακή 18 Μαΐου, στο πάρκινγκ και τον ιδιωτικό περιβάλλοντα χώρο της ενορίας. Με ελλ...
Διαδικτυακή συνάντηση του προγράμματος Χαρτογραφήσεις της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ελβετία και τη Σερβία
Στο πλαίσιο του προγράμματος "Χαρτογραφήσεις" της διεθνούς ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 και ώρα 14:00–16:00 (ώρα Ελλάδας), με δύο τοποθετήσεις από τον κ. Βόικαν Στόιτσιτς για την Ελλ...
“Φορολογικές Δηλώσεις 2024″ – Ημερίδα από την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών
Ημερίδα με θέμα "Φορολογικές Δηλώσεις 2024″, διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (ΕΚΒ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 και ώρα 18.00, στην έδρα της Κοινότητας ( Rue de Suede 37, 1060 Saint-Gilles). Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Φίλιππος Κοτσαρίδης, φοροτεχνικός Α” ...