Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

ON AIR 02:00 - 03:00
Time In Greece
Nikolas Angelidis
NEXT 03:00 - 04:00
Greek Music Express
Hercules Economou
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Εκδήλωση του Τμήματος Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie για την Ελληνική Γλώσσα

Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ, με επικεφαλής τη Δρα Πατρίσια Κορομβόκη, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Eλλήνων Φοιτητών (MUGA), πραγματοποίησε την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο ‘Pathway stories in careers through Greek language’ (Επαγγελματικοί δρόμοι που ανοίγονται μέσω της ελληνικής γλώσσας).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απόφοιτοι αλλά και σπουδαστές του Τμήματος, κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις σπουδές τους στα Ελληνικά αλλά και τα οφέλη που αποκόμισαν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η επικεφαλής του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, ανοίγοντας τη συζήτηση, έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης τονίζοντας ότι στόχος «δεν είναι η προώθηση της έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητης αξίας της ελληνικής γλώσσας αλλά η απάντηση σε υπαρκτά και καίρια ερωτήματα».

«Η παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας μας καλεί να στοχαστούμε πάνω στη σημασία των νεοελληνικών σπουδών σήμερα, όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και παντού στον κόσμο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε τη σημασία των νεοελληνικών σπουδών ως «βασικό κομμάτι της ευρύτερης εικόνας που αποτυπώνει αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα. Άρα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δίνουμε μια καλή έξωθεν μαρτυρία και να λαμβάνουμε τη συνεχή ανατροφοδότηση», είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Χρήστος Καρράς, αναφερόμενος στην ελληνική γλώσσα, είπε χαρακτηριστικά ότι «πέραν του ρόλου που μία γλώσσα μπορεί να έχει στην επαγγελματική μας διαδρομή είναι προπάντων ένας τρόπος σκέψης, ένα όραμα ζωής και αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την ελληνική γλώσσα που με ιστορία άνω των 35 αιώνων, είναι αποδεδειγμένα η μακροβιότερη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα».

Εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας (Hellenic Initiative Australia), ο κ. Γιώργος Γιοβάς ανέπτυξε σύντομα δύο τρέχουσες πρωτοβουλίες του Οργανισμού, πολύ σημαντικές για τους νέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου, πτυχιούχοι από την Ελλάδα έρχονται στην Αυστραλία για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε διάφορους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί έως και έξι μήνες και οι νέοι που συμμετέχουν πληρώνονται κανονικά με όρους Αυστραλίας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Στόχος είναι, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χώρας, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Η άλλη πρωτοβουλία αφορά φοιτητές της Αυστραλίας, οι οποίοι, για να υποστηρίξουν την Ελλάδα, εργάζονται εθελοντικά σε διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Tipping Point» το οποίο συνδέει μαθητές από απομακρυσμένα και μειονεκτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα με ειδικευμένους μέντορες από όλο τον κόσμο.

Ο Αναπληρωρτής Κοσμήτωρ του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie, κ. Πάνος Βλαχόπουλος, επικεντρώθηκε στο ζήτημα των ευκαιριών καριέρας που προσφέρει στους αποφοίτους το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και το πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών.

«Σπουδάζοντας ανθρωπιστικές σπουδές και εντάσσοντας στις σπουδές σας τις γλώσσες και κυρίως την ελληνική, ετοιμάζεστε για μία και περισσότερες καριέρες στην Ελλάδα και στην Αυστραλία» είπε. Στη συνέχεια, ο κ. Βλαχόπουλος μίλησε για το άνοιγμα του πανεπιστημίου προς τα έξω, εστιάζοντας στη συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στην Ελλάδα.

Τέλος, το λόγο πήραν απόφοιτοι και σπουδαστές του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquerie, οι οποίοι στο σύνολό τους περιέγραψαν την εμπειρία τους από τις σπουδές τους ως πολύ θετική. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία των ελληνικών, ενώ άλλοι βρήκαν εξαιρετικά χρήσιμες τις γλωσσικές σπουδές τους είτε για την πρόσληψή τους είτε για την ενίσχυση του βιογραφικού τους.

Πηγή: Νέος Κόσμος

RELATIVE ARTICLES

Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του New York Greek Film Expo 2024
Λαμπερή ήταν η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Ν. Υόρκης, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης 3ης Οκτωβρίου 2024 στο ιστορικό κινηματοθέατρο «Village East Cinema» στο Μανχάταν. Το φεστιβάλ με την επωνυμία «New York Greek Film Expo 2024» διοργανώνεται από την Ελληνική Κινηματογραφι...
Ελληνική Συμμετοχή στη 19η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη 19η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που διεξήχθη στο Παρίσι και προέβη στην εξής δήλωση: «Η Ελλάδα είναι παρούσα στη 19η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, αυτού του σημαντικού...
Παρουσίαση του βιβλίου «Η Έξοδος των Θρακών» από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος»
Ο Θρακικός Σύλλογος Μονάχου και Περιχώρων ο «Δημόκριτος», παρουσιάζει το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Α. Τριανταφυλλάκη, με τίτλο «Η Έξοδος των Θρακών». Πρόκειται για ένα βιβλίο «φόρο τιμής» στην εκατόχρονη επέτειο από τον βάναυσο ξεριζωμό του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης· ένα έργο ζωής, μία «υποχρέωση», ό...
Με τον Αυστραλό πρωθυπουργό συναντήθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σύδνεϋ: Χθες Σάββατο 5 Οκτωβρίου το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Anthony Albanese, στην επί...
Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα εορτάσει η ομογένεια της Βοστώνης
Την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, θα τιμήσει η Ομογένεια της Βοστώνης και γενικότερα της Νέα Αγγλίας, με εορτασμό την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ο οποίος θα γίνει στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη, από τις 3 έως τις 5 μ.μ.. Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση που αναρτήθηκε στην...
“Hellenic Dreaming” 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης σ’ ένα βιβλίο (audio)
Από το Σίδνεϋ στην Αγία Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο στούντιο της "Φωνής της Ελλάδας" βρέθηκε η Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, όπου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Η φωνή που μας ενώνει" καλεσμένη της Γιάννας Τριανταφύλλη. Η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σύ...