Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

ON AIR 09:05 - 10:00
Listen and See, Look and Hear
NEXT 10:00 - 11:00
Take Your Time
Prokopis Angelopoulos
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Έντονο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό «αποτύπωμα» στο Κάιρο – Το ΕΡΤΝews στην ελληνική κοινότητα

Βαθιά και πολυδιάστατη είναι η παρουσία του ελληνισμού στην Αίγυπτο, και ιδίως στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, καθώς οι σχέσεις των δύο λαών χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το ΕΡΤNEWS βρέθηκε στην ελληνική κοινότητα του Καΐρου, η οποία παραμένει ενεργή, συνεχίζοντας τις οικονομικές, τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές της δραστηριότητες. 

[iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/tv/202504/20250501-DELTIO09-ELLHNES-AIGYPTOY.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2025/04/20250501-DELTIO09-ELLHNES-AIGYPTOY.jpg”]


Το ελληνικό αποτύπωμα παραμένει έντονο ακόμη και σήμερα στην Αίγυπτο. Ωστόσο, οι ελληνικές κοινότητες με το πέρασμα των χρόνων περιορίστηκαν αριθμητικά στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Δύο πόλεις οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

«Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στη μορφή της που είναι σήμερα έχει ιδρυθεί το 1856. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά με τα σχολεία της, τις εκκλησίες της, το νοσοκομείο της, το γηροκομείο της, τα ιδρύματά της, τις φιλοπτώχους της» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o Xρήστος Καβάλης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

«Η ελληνική κοινότητα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά με τα σχολεία της, τις εκκλησίες της, το νοσοκομείο της, το γηροκομείο της, τα ιδρύματά της, τις φιλοπτώχους της», είπε στο ΕΡΤΝews.

Μία από τις σπουδαιότερες και ιστορικές επαύλεις του Καΐρου, στην περιοχή του Ζαμάλεκ, είναι το μέγαρο της πρεσβευτικής κατοικίας, κτίριο με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και ομορφιά, που ήταν η έδρα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο της Κατοχής. Ως έδρα της Ελλάδας σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό της Αιγύπτου.

«Οι σχέσεις, οι δεσμοί των δύο λαών είναι πολύ παλαιότεροι, έχουν ιστορικό βάθος. Ο ένας λαός γνωρίζει ότι ο άλλος έρχεται από μακριά στο παρελθόν και αυτό δημιουργεί μία γλώσσα κοινή που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς», ανέφερε ό Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Στην Ηλιούπολη, ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά προάστια του Καΐρου, δεσπόζει το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο, ένα επιβλητικό νεοκλασικό όπου στεγάζονται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή.

«Αυτό το σχολείο είχε και μαθητές Έλληνες και μαθητές Άραβες και διδασκόταν και η ελληνική γλώσσα προπαντός, η ελληνική παιδεία και έχει γίνει αυτό που είναι σήμερα, ένα σχολείο καθαρά ελληνικό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής, Δαμιανός.

«Τα σχολεία έχουν πάρα πολύ μακρά ιστορία και ο Ελληνισμός και η ελληνική γλώσσα είναι η αιχμή πάνω στην οποία προσαρμόζουμε όλη τη δουλειά ώστε η ζωή του σχολείου να είναι μία προέκταση της προσωπικής ζωής των παιδιών και η ελληνική γλώσσα να μιλιέται, να ακούγεται, να καλλιεργείται, να αναπτύσσεται», επισημαίνει ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής, Γιώργος Κοκορέλης.

«Υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από μεικτούς γάμους και η μοναδική τους ενασχόληση με την ελληνική γλώσσα είναι μέσα στους χώρους του σχολείου», εξηγεί ο εκπαιδευτικός της Αχιλλοπούλειου Σχολής, Βασίλης Λάγιος.

Οι πρόσκοποι με ιστορία από το 1913 στο Κάιρο, έχουν τη δική τους θέση στην ελληνική παροικία, βοηθώντας στη διατήρηση του Ελληνισμού στο πέρασμα των χρόνων.

«Αν ρωτήσεις τις πιο πρόσφατες γενιές του 60, 70 και πεις για το Προσκοπείο θα δεις και μία συγκίνηση στα πρόσωπά τους, διότι το Προσκοπείο ήταν σημείο συνάντησης και έγινε σημείο αναφοράς για τη ζωή του τη μαθητική και την εφηβική, μέσα από αυτό καταφέραμε να διατηρήσουμε και τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και τη γλώσσα», επισημαίνει ο Γιάννης Μελαχροινούδης, στέλεχος των προσκόπων.

Ο πολιτισμός έχει μία ιδιαίτερη πτυχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο μεταξύ των δύο λαών.

«Μαθαίνουμε την ελληνική γλώσσα στους Αιγύπτιους ενήλικες που θέλουν να γνωρίσουν και να μάθουν την ελληνική γλώσσ, αναφέρει η Γεωργία Σταματοπούλου, υπεύθυνος τμήματος ελληνικής γλώσσας στο Πολιτιστικό Κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, περισσότεροι από 100 Αιγύπτιοι ετησίως, κάθε ηλικίας, φοιτούν και μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα τον ελληνικό πολιτισμό.

Αποστολή Κάιρο: Κώστας Νούσης

Σχετική είδηση:

RELATIVE ARTICLES

Κωνσταντινούπολη: Το Ζωγράφειο επιστρέφει στη μορφή του 1893
Με μείον δύο ορόφους, όπως ήταν κατά τα εγκαίνιά του το 1893, θα παραδοθεί μετά την ανακαίνισή του το Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την αντισεισμική θωράκιση του κτηρίου, με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Εθνι...
Έναρξη της 1ης Οικουμενικής Συνδιάσκεψης Ελλήνων Νομικών στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας, θα κηρύξει σήμερα (Δευτέρα 7/7), στις 19.00, στο Μουσείο της Ακρόπολης την έναρξη της 1ης Οικουμενικής Συνδιάσκεψης Ελλήνων Νομικών. Το θέμα της συνδιάσκεψης είναι «Προασπίζοντας τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη - παγκόσμιες προκλήσεις και ο ρόλος της...
«Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» ξεκίνησε στο Σανσιντούι της Κίνας
Σε μια μοναδική συγκυρία για τις ελληνοκινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί (Δευτέρα 7 Ιουλίου), στο Μουσείο Σανσιντούι (Sanxingdui) της ομώνυμης πόλης της νοτιοδυτικής Κίνας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα», παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας τ...
Στο Αργυρόκαστρο το 6ο «Μικρό Θερινό: ΓλώσσAI και τεχνητή νοημοσύνη»
Ο Διαδικτυακός Όμιλος Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Eqrem Cabej και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, διοργανώνει, στις 25-28 Αυγούστου 2025, στο Αργυρόκαστρο, το «6ο Μικρό Θερινό» με θέμα «Γλ...
Αυγουστίνος Γαλιάσος: Οι “Έλληνες στο Λονδίνο” και τα γλυπτά του Παρθενώνα
Της Eliana Nunes Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «Greek List» και της ομάδας «Έλληνες στο Λονδίνο» στο Facebook – η οποία, με περισσότερα από 73.000 μέλη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική διαδικτυακή κοινότητα εκτός Ελλάδας – μίλησε στην εκπομπή “Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο” της Φωνής...
Αυγουστίνος Γαλιάσος: Οι “Έλληνες στο Λονδίνο” και τα γλυπτά του Παρθενώνα (audio)
Της Eliana Nunes Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «Greek List» και της ομάδας «Έλληνες στο Λονδίνο» στο Facebook – η οποία, με περισσότερα από 73.000 μέλη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική διαδικτυακή κοινότητα εκτός Ελλάδας – μίλησε στην εκπομπή “Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο” της Φωνής...