Με αφορμή την έκθεση «Αργαλειοί της Ελλάδας – Looms of Greece», η οποία παρουσιάζεται έως τις 25 Φεβρουαρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, η καθηγήτρια φιλολογίας και ιδρύτρια του μουσείου, κα Χρυσούλα Μελισσινάκη.
Όπως είπε η κα Μελισσινάκη, “το Ελληνικό Μουσείο Αδελαϊδας, το οποίο ιδρύθηκε το 2019 ως ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, είναι ένας χώρος που θέλουμε να φιλοξενεί, κι αυτό έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, όλα τα αντικείμενα που έχουν έρθει από την Ελλάδα μέσω των μεταναστών των παλαιότερων γενεών, ακόμα όμως και των σημερινών μεταναστών που έρχονται στην Αυστραλία. Αντικείμενα που έχουν όμως άμεση σχέση με την ελληνική κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό”.
Η κα Μελισσινάκη ανέφερε πως από τότε που ιδρύθηκε το μουσείο, έχουν διοργανωθεί επιτυχώς δεκατρείς τουλάχιστον εκθέσεις με διαφορετικές θεματικές. “Τα αντικείμενα αυτά τα έχουν δωρίσει ελληνικές οικογένειες που κατοικούν στην Αυστραλία αλλά έχουμε δωρρεές κι από Έλληνες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και από μουσεία”.
“Σκοπός μας είναι όλοι οι άνθρωποι που κατοικούν στην Αδελαϊδα ή την επισκέπτονται, ανεξαρτήτως θρησκευτικής, εθνολογικής προέλευσης και καταγωγής, να επισκέπτονται τις εκθέσεις μας γιατί σίγουρα θα έχουν να μάθουν κάτι σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία”, σημείωσε η κα Μελισσινάκη.
Η έκθεση «Αργαλειοί της Ελλάδας – Looms of Greece » η οποία παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, έναν καθιστό αργαλειό που έφτασε στην Αυστραλία από την Κρήτη, το 1950.
Από τότε ο αργαλειός ύφαινε στην Αδελαΐδα, και το τελευταίο διάστημα το μουσείο προχώρησε στην αναπαλαίωσή του, προκειμένου να εκτεθεί μαζί με υφαντά σε διάφορες μορφές, όπως τραπεζομάντηλα, σεντόνια, κουβέρτες, κιλίμια, χαλιά κ.ά.,που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στα αντιά του, τους ξύλινους κυλίνδρους που πάνω τους τυλίγονταν το νήμα και το ύφασμα.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και λειτουργεί κάθε Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή, από τις 11:00 έως τις 15:00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Ακούστε τη συνέντευξη της κας Μελισσινάκη στη “Φωνή της Ελλάδας” εδώ: