ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
Το πολιτιστικό Ίδρυμα «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» συμμερίζεται την αγωνία γονέων και μαθητών για τη στέγαση του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου στο Μόναχο. Προειδοποιεί ότι τυχόν «ολιγωρία η επιπόλαιες εκτιμήσεις» σε σχέση με τις δυνατότητες στέγασης στην απαιτητική αγορά ακινήτων στο Μόναχο, θα έχει «ολέθριες συνέπειες για τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο μονάδων που αποτελούν το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ελλάδας εκτός ελληνικών συνόρων. Σημειώνεται ότι, εκτός των μαθητών των δύο σχολικών μονάδων, οι σημερινές εγκαταστάσεις στεγάζουν και τα αυτοχρηματοδοτούμενα, σαββατιάτικα «Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας», καλύπτοντας συνολικά ανάγκες σχεδόν 900 μαθητών.
Το «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ», το ίδρυμα που συστάθηκε το 1995 από τους οργανωμένους φορείς και συλλόγους των Ελλήνων στο Μόναχο για την υποστήριξη της παιδείας των Ελληνοπαίδων και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, τέχνης και γλώσσας, καλεί την ελληνική πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιμετωπίσουν το στεγαστικό ζήτημα των δύο σχολικών μονάδων «με τη δέουσα προσοχή» και πέραν του Ιουλίου του 2025, που λήγει η ισχύουσα μισθωτήρια σύμβαση.
Στην ανακοίνωσή του το «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» επισημαίνεται ότι «η λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο Μόναχο έχει ιστορία δεκαετιών και είναι αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας των Ελλήνων της παροικίας Μονάχου να προσφέρουν και ελληνόγλωσση εκπαίδευση στα Ελληνόπουλα, στο πλαίσιο ενός δίγλωσσου προγράμματος σπουδών για τους μαθητές».
Επισημαίνεται μάλιστα ότι «το λειτουργικό κόστος των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, όπως και των άλλων σχολείων στη Βαυαρία – και για λόγους ιστορικών σχέσεων Ελλάδας-Βαυαρίας – επιδοτείται από την κυβέρνηση της Βαυαρίας, γεγονός που διαμορφώνει μία μοναδική ιδιαιτερότητα σε σχέση με την επιβάρυνση της ελληνικής πολιτείας για το κόστος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό».
Το πολιτιστικό ίδρυμα «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ», τονίζει ότι «η προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης του επιπέδου των σχολείων δεν πρέπει να σταματήσει, αλλά να ενταθεί. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η συνέχιση ύπαρξης και λειτουργείας των σχολείων σε μία πόλη όπως το Μόναχο, με τη μεγαλύτερη ελληνική παροικία στην Ευρώπη».
Επισημαίνεται σχετικά ότι το καλοκαίρι 2023 έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας», λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλης στέγης. «Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί με το Δημοτικό «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο που έχουν πολλαπλάσιο αριθμό μαθητών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Καμπανάκι από τα «Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας»
Τη «μεγάλη ανησυχία» τους εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας «ΤΕΓ» που λειτουργούν κάθε Σάββατο στις ίδιες σχολικές εγκαταστάσεις από το 2006. Τα «ΤΕΓ» συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια λειτουργίας και παρουσιάζουν αύξηση του αριθμού μαθητών, είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τους γονείς και σήμερα τα επισκέπτονται 406 μαθητές, που έχουν επιλέξει για την υποχρεωτική εκπαίδευση το γερμανικό σχολικό σύστημα.
Με ανοιχτή επιστολή, το ΔΣ των «ΤΕΓ» υποστηρίζει «απεριόριστα» τα αιτήματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού και του 1ου Γυμνασίου. Επισημαίνει ότι ενδεχόμενη απώλεια της δυνατότητας στέγασης των «ΤΕΓ» στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα θα επιφέρει «βραχυπρόθεσμα την άμεση αύξηση των διδάκτρων, μεσοπρόθεσμα την αναζήτηση νέας στέγης και μακροπρόθεσμα τη μείωση ζήτησης και πιθανώς τη συρρίκνωση και παρακμή των ΤΕΓ. Καλεί δε τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία «να συλλογιστούν ότι σ΄ αυτό το άψυχο κτήριο φωλιάζουν ψυχές που χτυπούν για την πατρίδα τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και αγωνιούν για το μέλλον».