Στην Κωνσταντινούπολη “των λίγων αλλά αμέτρητων Ρωμιών” – όπως συνηθίζει να λέει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος – εδώ και 14 χρόνια, οι μαθητές του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου, κάθε Παραμονή Χριστουγέννων, λένε τα κάλαντα στην κεντρική οδό του Πέρα, στην Αγία Τριάδα, στο Πατριαρχείο, στο Ελληνικό Γηροκομείο Βαλουκλή και στην Παναγία του Μπαλίνου.
Την πρωτοβουλία για αυτή τη δράση, που πλέον είναι θεσμός, έχει ο δραστήριος διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου που συνοδεύει τους μαθητές με το ακορντεόν του. Όπως αναφέρει στη σελίδα του στο facebook «Χάρη στους μαθητές και τους φίλους του Ζωγραφείου, ακούγονται πάλι κάθε χρόνο τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων στο Πέρα, μια συνήθεια που μετά τα Σεπτεμβριανά ατόνησε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Τα τελευταία 14 χρόνια, από τα Χριστούγεννα του 2010, ακούγονται και πάλι».
Φέτος όμως προχώρησαν και σε μία ακόμη χριστουγεννιάτικη δράση. Χθες Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, “οι μαθητές του Ζωγραφείου, ένωσαν τις φωνές τους, με τις χαρούμενες παιδικές φωνές των μαθητών του Παιδικού κήπου της Χαλκηδόνος, αλλά και των ενοριτών της Χαλκηδόνος και έψαλαν τα κάλαντα στη Μητρόπολη, στον Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Πρέσβη κ. Κούτρα στην οδό Μπαχαριγιέ και στον ναό της Αγίας Τριάδας…” αναφέρει ο πρωτεργάτης κ. Δεμιρτζόγλου.
Σημειώνεται ότι η Γεροντική Ιερά Μητρόπολις Χαλκηδόνος είναι μια εκ των ενεργών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Τουρκία. Στη Χαλκηδόνα (σημερινό Καντίκιοϊ) άλλωστε, αναπτύχθηκε η σημαντικότερη κοινότητα των Ρωμιών της ασιατικής πλευράς. Είναι πολλοί οι ελληνικοί χριστιανικοί ορθόδοξοι ναοί που σώζονται σήμερα με γνωστότερο τον ναό της Αγίας Τριάδας στην παλιά ελληνική γειτονιά του Μπαχάριγιε, που έψαλαν τα κάλαντα οι μαθητές του Ζωγραφείου.
Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και ιδρύθηκε το 1893, συμπληρώνοντας φέτος 130 χρόνια λειτουργίας. Το όνομά του πήρε από τον ηπειρώτη ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου που προσέφερε 10.000 χρυσές λίρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Πηγή: Facebook Γιάννη Δεμιρτζόγλου