Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Κορυφαία παγκόσμια διάκριση στη Φαρμακολογία για Έλληνα επιστήμονα της Αυστραλίας

Ο ομογενής καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος, πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash, ανακοινώθηκε ως ο φετινός αποδέκτης του βραβείου της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Πειραματικής Θεραπευτικής (ASPET) 2024 Louis S. Goodman και Alfred Gilman Award in Receptor Pharmacology.

Ο ομογενής καθηγητής είναι ο πρώτος Αυστραλός που λαμβάνει το υψηλού κύρους βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε το 1980 για την αναγνώριση και την ενθάρρυνση της εξαιρετικής έρευνας στη φαρμακολογία των βιολογικών υποδοχέων.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως φαρμακοποιός και μοριακός φαρμακολόγος, ο καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος, έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του σχετικά με τις νέες θέσεις πρόσδεσης φαρμάκων στους υποδοχείς που συνδέονται με πρωτεΐνες G (GPCR), τη μεγαλύτερη κατηγορία όλων των φαρμακευτικών πρωτεϊνικών στόχων.

Ο ομογενής καθηγητής λαμβάνει το Βραβείο της ASPET σε αναγνώριση των ιδιαίτερα σημαντικών μελετών του στους GPCRs, ιδίως για τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της αλλοστερίας των υποδοχέων (σ.σ. αλλοστερία: τα μέσα με τα οποία η βιολογική πληροφορία διαδίδεται σε αποστάσεις) και της προκατάληψης των συνδέσμων. Η έρευνά του έχει μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτονται φάρμακα για τους GPCR στην ακαδημαϊκή και βιομηχανική κοινότητα.

Το 2023, για ένατη συνεχή χρονιά, ανακηρύχθηκε ως ένας από τους ακαδημαϊκούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στον τομέα της Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στον κατάλογο Clarivate των Highly Cited Researchers. Το 2021, εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών για τη θεμελιώδη συμβολή του στην ανακάλυψη φαρμάκων και το 2022, μαζί με τον συνεργάτη του στο Πανεπιστήμιο Monash, καθηγητή Patrick Sexton και τον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή Robert J. Lefkowitz (Πανεπιστήμιο Duke), ο καθηγητής Χριστόπουλος ήταν ακαδημαϊκός συνιδρυτής της Septerna Inc. μιας νέας εταιρείας βιοτεχνολογίας GPCR.

Ο καθηγητής Χριστόπουλος συνέβαλε σημαντικά στην πορεία της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη QS World University Rankings by Subject για τη Φαρμακευτική και τη Φαρμακολογία το 2022, ενώ το 2021 ίδρυσε το Κέντρο Ανακάλυψης Νευροφαρμάκων για την ενίσχυση της έρευνας σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, φέρνοντας ελπίδα σε όσους οι τρέχουσες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές.

«Είναι πραγματικά τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο και να αναγνωρίζομαι μεταξύ εκείνων που το έχουν λάβει από την ίδρυσή του το 1980, τους οποίους θαυμάζω πολύ», δήλωσε ο ομογενής καθηγητής.

«Νιώθω ταπεινός για το ότι θα ενταχθώ στον κατάλογο των άλλων ερευνητών που επιλέχθηκαν από την ASPET κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να λάβουν αυτή τη διάκριση – ο καθένας με τον τρόπο του έχει συμβάλει πραγματικά σημαντικά στον τομέα της φαρμακολογίας».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ASPET για την τιμή αυτή, καθώς και για τη συνεχή δέσμευσή της να προάγει την επιστήμη των φαρμάκων και των θεραπευτικών ουσιών, ώστε να επιταχυνθεί η ανακάλυψη θεραπειών για τις ασθένειες».
Advertisement

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ομογενής καθηγητής Άρθουρ Χριστόπουλος λαμβάνει Βραβείο της ASPET. Το 2013 ήταν επίσης ο πρώτος Αυστραλός που τιμήθηκε με το βραβείο John J. Abel Award in Pharmacology της ASPET, το οποίο δίνεται σε νέους ερευνητές για την πρωτότυπη και σημαντική συνεισφορά τους στο πεδίο της φαρμακολογίας.

Το Βραβείο Louis S. Goodman και Alfred Gilman Award in Receptor Pharmacology απονέμεται κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της ASPET.

Πηγή: Νέος Κόσμος
Φώτο: Monash University

RELATIVE ARTICLES

Η βραβευμένη σκηνοθέτης θέατρού Αναστασία Ρεβή στη “Φωνή της Ελλάδας” (audio)
της Elianas Nunes Η Αναστασία Ρεβή είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της διεθνούς θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Από το 1995, ζει και εργάζεται στην αγγλική πρωτεύουσα, όπου έχει σκηνοθετήσει πάνω από πενήντα θεατρικές παραγωγές, πολλές απ...
1o Συνέδριο Νέων της Διασποράς στην Αθήνα
Όμορφα, χαρούμενα, διψασμένα για Ελλάδα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά στα πρόσωπα που γεμίζουν, αυτές τις ημέρες, την αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" στην Πειραιώς, στο διήμερο Συμπόσιο της Νεολαίας της Διασποράς, που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι τα πρόσωπα των παιδιών της Ομ...
Σε γκαλερί του Παρισιού έκθεση με έργα του Έλληνα γλύπτη Takis
Στην γκαλερί WHITE CUBE του Παρισιού εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες, παρουσία πλήθους κόσμου, έκθεση έργων του Έλληνα γλύπτη Takis (1925-2019), αφιερωμένη στη σχέση του με το Παρίσι όπου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1954. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση έργων του Takis στο Παρίσι μετά τον θάνατό του. Σ...
«Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξος Εκκλησία» – Β´ Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κρήτη
Από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, μεταξύ της 29ης Νοεμβρίου και της 1ης Δεκεμβρίου 2024, το Β´ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με το γενικό...
Μόναχο: Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου με θέμα “Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο”
“Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο” είναι το θέμα της ομιλίας που θα παρουσιάσει η ομότιμη Καθηγήτρια κ. Μαρία Ευθυμίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Μονάχου. Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Γεν...
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Mαθήματα νέας ελληνικής από απόσταση για ενήλικες αρχάριους εκτός Ελλάδας
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής από απόσταση: για ενήλικες αρχάριους εκτός Ελλάδας. Το ΚΕΓ, με εικοσαετή και πλέον εμπειρία στα πεδία • της αξιολόγησης, αφού διενεργεί τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, • της επιμόρφωσης διδασκόντων της ελληνική...