“Μικρές Κορωνοιστορίες” τα παραμύθια μιας δύσκολης εποχής

της Χρυσάνθης Φραντζεσκάκη

Οι Μικρές Κορωνοϊστορίες γεννήθηκαν μια… δύσκολη εποχή, όταν στα μέσα Μαρτίου, η αυστριακή πολιτεία αποφάσισε το μέτρο περιορισμού των μαθητών στα σπίτια. Η ρουτίνα των παιδιών άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς τη φυσική παρουσία στο σχολείο αντικατέστησε η εκπαίδευση από απόσταση.

Για τα μικρότερα παιδιά, και ειδικότερα για το νηπιαγωγείο της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, αυτό έθετε νέες δυσκολίες, όπως αναφέρει μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδας» η νηπιαγωγός Αργυρώ Βασιλοπούλου. «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα νήπια θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση. Θα ήταν πολύ εύκολο με ένα πάτημα πλήκτρου να μοιραστούν διάφορα link και με ένα άλλο πάτημα πλήκτρου γονείς και παιδιά να καθηλωθούν μπροστά σε μια οθόνη. Παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά δεν ταιριάζει. Σκέφθηκα να αξιοποιήσω μια σειρά από παραμύθια και να τα αφηγηθώ. Με χαρτί, χρώματα και μουσική αρχικά χτίστηκε ο σκελετός. Μπήκε το πρώτο παραμύθι και φτιάχτηκε το κανάλι στο youtube. Από αυτό το κανάλι από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι σήμερα εκπέμπουν οι Μικρές Κορωνοϊστορίες. Το νηπιαγωγείο της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης έως σήμερα έχει αφηγηθεί πάνω από δεκαεννιά κορωνοϊστορίες! Και θα συνεχίσει! Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

Σύμφωνα με την κ. Βασιλοπούλου, τα περίπου πενήντα παιδιά του νηπιαγωγείου δέχτηκαν ευχάριστα την αφήγηση των ιστοριών και έγινε συνήθειά τους κάθε Τρίτη και Παρασκευή να περιμένουν να ακούσουν και μια διαφορετική κορωνοϊστορία. Οι αφηγήσεις εμπλουτίστηκαν με τη συμμετοχή των παιδιών, τα οποία μετά από κάθε αφήγηση ζωγράφιζαν κάτι που τους είχε κινήσει το ενδιαφέρον από το παραμύθι και όχι μόνο. Συμμετοχή είχαν και οι γονείς που μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έστελναν τις ζωγραφιές των παιδιών, οι οποίες προβάλλονται στο video της επόμενης Κορωνοϊστορίας.

Όπως φαίνεται, οι Κορωνοϊστορίες, παρότι γεννήθηκαν στην εποχή της καραντίνας, κατάφεραν γρήγορα να κυκλοφορήσουν όχι μόνο έξω από την πόλη της Βιέννης, αλλά και πέρα από τα σύνορα της Αυστρίας. Συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο έχει λάβει ζωγραφιές παιδιών από την πόλη Darmstadt της Γερμανίας που ανακάλυψαν και παρακολούθησαν τις Κορωνοϊστoρίες και τα σκίτσα τους έχουν ήδη παρουσιασθεί σε βίντεο. Για την Αργυρώ Βασιλοπούλου, ο σημαντικότερος ρόλος σε όλη αυτή την πορεία ήταν εκείνος των παιδιών, τα οποία ήταν και οι πρωταγωνιστές, καθώς χωρίς αυτά και τη συνεργασία των γονιών το δρώμενο των Κορωνοϊστοριών δεν θα μπορούσε να παιχτεί και να επιβιώσει.

Οι Μικρές Κορωνοϊστορίες προβάλλονται στο παρακάτω link:
https://www.youtube.com/channel/UCdkGxpH-AJgaIEok46CS1PQ