Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την χαρακτηρίζει εορτή για τον απανταχού Ελληνισμό, επισημαίνοντας ότι από αυτήν την εορτή δεν αποκλείεται κανείς.

“Φυσικά, συμμετέχουμε ολόψυχα άπαντες οι Χριστιανοί, αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το όχημα για τη διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου και της αλήθειας του Χριστού στην Οικουμένη”, τονίζει ακόμη, ενώ προσθέτει ότι η Ομογένεια της Αυστραλίας έχει επιπλέον λόγους να εορτάζει τη σημερινή ημέρα.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ιερό χρέος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των δεσμών της Ομογένειας με τη μητέρα Πατρίδα, χρέος το οποίο υπηρετεί και με τον άοκνο αγώνα της για την προάσπιση και αναζωογόνηση της ελληνικής γλώσσας.

Ακολουθεί αναλυτικά το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας:

Την Δευτέρα, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια, για τέταρτη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κι από αυτήν την εορτή δεν αποκλείεται κανείς. Τουναντίον, συμμετέχουν όλοι – και είναι πολλοί – όσοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, αναγνωρίζουν τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στην εδραίωση του ευρωπαϊκού, όσο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Και, φυσικά, συμμετέχουμε ολόψυχα άπαντες οι Χριστιανοί, αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το όχημα για τη διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου και της αλήθειας του Χριστού στην Οικουμένη.

Έναν λόγο παραπάνω να εορτάζει τη σημερινή ημέρα έχει η Ομογένειά μας στην Αυστραλία, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε την προσπάθεια για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Προσωπικά, εξάλλου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ομογενείς μας εδώ στους Αντίποδες αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, που κρατάει ζωντανή τη σχέση του με τη μητέρα Πατρίδα, τιμώντας τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ορθόδοξη πίστη και φυσικά τη γλώσσα των προγόνων μας.

Για την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας συνιστά πρώτιστο καθήκον και ιερό χρέος να εργάζεται για τη διατήρηση και ενδυνάμωση των ισχυρών αυτών δεσμών. Με βαθιά πεποίθηση ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί δομικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, έχουμε ταχθεί με αφοσίωση στον στόχο της προάσπισης και της αναζωογόνησής της. Στόχος που υπηρετείται σταθερά και συστηματικά από τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, δια των αξίων εκπαιδευτικών που τα στελεχώνουν, όσο και από τις ενορίες μας, με τη μέριμνα των καλών μας ιερέων και των μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων. Και, επιπλέον, υπηρετείται σε κάθε έκτακτη περίσταση και ανάγκη, όπως προσφάτως απεδείχθη, όταν η τοπική μας Εκκλησία πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης.

Τιμώντας λοιπόν τον ρόλο και την ευθύνη της απέναντι στην Ομογένεια, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας θα συνεχίσει να είναι παρούσα καθημερινά σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ιερού αγώνα για τη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Χρειαζόμαστε όμως αρωγούς και όλους τους ομογενείς μας, για να κάνουν προσωπική και οικογενειακή τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά και σε γωνιά της πέμπτης ηπείρου όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού. Προσωπική μου παράκληση, με την ευκαιρία της σημερινή ημέρας, ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή του ποιητή μας, Κωστή Παλαμά: “Για τη μητέρα γλώσσα μας τα λάβαρα κρατήστε”!

Πηγή: Νέος Κόσμος

RELATIVE ARTICLES

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σύδνεϋ
Σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. ...
“Τα μπουζούκια” μια εκδήλωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα (audio)
Ta Bouzoukia είναι μια μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί (δωρεάν) στην Πλατεία Παύλου (Sint-Paulusplaats) στην Αμβέρσα το Σαββατοκύριακο στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του πολυετούς έργου πολιτιστικής κληρονομιάς IN ΣKIPPERΣTREET για την παρουσία των...
Ιάσων Αποστολόπουλος: Θα τελειώναμε σε μια μέρα με τους διακινητές αν δημιουργούσαμε ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες (audio)
Για τις πολιτικές που θα χτυπούσαν καίρια τα κυκλώματα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, που ήταν καλεσμένος στη Φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. “Θα τελειώναμε με τα κυκλώματα διακίνησης, αν δημι...
Μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο – Τιμώντας τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες
Σημαντικοί καλλιτέχνες τιμούν το «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού» μέσα από έργα σπουδαίων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών. Η σύγχρονη μουσική σύνθεση αγκαλιάζει αισθαντικά απαγγελίες και ερμηνείες μελοποιημένης ποίησης, αναδεικνύοντας έργα κοσμαγάπητων ποιητών όπως οι: Λόρδος Βύρων, Alexander Pushkin, ...
Έκθεση «Κύπρος: Αρχιτεκτονική ταυτότητα και πολιτισμική κληρονομιά» στο Λουβεμβούργο
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή κοινότητα του Λουξεμβούργου παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση για την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της, από σήμερα 4 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα La Chapelle,...
Βοστώνη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Άγιον Όρος & Μετέωρα 1929: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Πανεπιστημίου Princeton»
Πραγματοποιήθηκαν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Βοστώνη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Άγιον Όρος & Μετέωρα 1929: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Πανεπιστημίου Princeton». Πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν για πρώτη φορά δύο σημαντικούς προσκυνηματικούς χώρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησία...