O γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) ετοιμάζει τη βαλίτσα του για την Οττάβα και το Μόντρεαλ του Καναδά. Μια βαλίτσα που θα περιέχει τα graphic novel «Αϊβαλί», «21- Η Μάχη της πλατείας» και κυρίως το πιο πρόσφατο: «Ζοrμπάς, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Ομογένεια του Καναδά προσκάλεσε τον Soloup, o οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Οττάβα στις 6 Φεβρουαρίου, για το καζαντζακικό σύμπαν και τον ήρωα Ζορμπά. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την ελληνική παροικία στο Μόντρεαλ, ως καλεσμένος των ελληνικών σχολείων «Σωκράτης – Δημοσθένης», όπου, παράλληλα με τις εκδηλώσεις (παρουσιάσεις των graphic novel «Ζοrμπάς, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη», «Αϊβαλί» και «21- Η μάχη της πλατείας») θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια κόμικς.
Ο Soloup μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στη Νατάσα Βησσαρίωνος για τη δημιουργία του graphic novel «Ζοrμπάς, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη», για την επαφή του με τους Έλληνες της Διασποράς και το επικείμενο ταξίδι στον Καναδά.
«Ο Ζορμπάς είναι ένα κομβικό έργο, όχι μόνο για την πορεία του Καζαντζάκη αλλά για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Έλληνες του εξωτερικού καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα από τους Έλληνες εντός της ελληνικής επικράτειας, τι σημαίνει «Ζορμπάς» ως ελληνική ταυτότητα σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ήρωας που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο τις φτερούγες του με την ταινία του Κακογιάννη όπου έγινε πια ένα κομμάτι ταυτότητας των Ελλήνων. Έχει μια πολύ βαριά κληρονομιά σαν μυθιστόρημα, θα το παρομοίαζα με τα αρχετυπικά μυθιστορήματα όπως είναι ο Δον Κιχώτης ή ο Γαργαντούας του Ραμπελαί γιατί είναι ένας ήρωας που ξεφεύγει από τον συγγραφέα του και γίνεται κάτι πολύ ευρύτερο…» ανέφερε ο Soloup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο καταξιωμένος δημιουργός κόμικς ταξιδεύει στο εξωτερικό. Έχει προηγηθεί μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ το 2019, με την κυκλοφορία του graphic novel «Αϊβαλί» από τις εκδόσεις Somerset Hall Press, σε μετάφραση του καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Stockton στο Νιου Τζέρσι, Τομ Παπαδημητρίου. Μία περιοδεία που όπως ανέφερε ο ίδιος τον έφερε σε επαφή με την Ομογένεια της Αμερικής αλλά και με πολλούς ξενόγλωσσους που δεν γνώριζαν τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές και βιβλία με γελοιογραφίες και κόμικς και 4 graphic novels. Το graphic novel Αϊβαλί (Κέδρος, 2014) έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμιξ 2015» και «Καλύτερο σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, καθώς και με το Coup de coeur 2016 στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du carnet de voyage (Clermont-Ferrand, Γαλλία) και έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, στα τουρκικά, στα ισπανικά και στα αγγλικά. Με αφορμή το “Αϊβαλί” και τον “Συλλέκτη” έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Μουσείο Teriade στη Λέσβο.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας