«Είμαι εδώ για να δώσω την ψυχή μου ενάντια στα συμφέροντα, να στηρίξουμε τον λαό και τις λαϊκές δυνάμεις, ξαναφέρνοντας κοντά μας φίλους και συμπολίτες μας που πικράθηκαν και να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά της κοινωνίας μας».
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι στόχος της υποψηφιότητάς του δεν είναι απλώς η προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά «μια δυναμική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη, με μια αξιόμαχη κυβερνητική πρόταση απέναντι στη συντήρηση για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Αναφορικά δε με την πολιτική του για τον Ελληνισμό της διασποράς υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων:
«Αντιλαμβανόμαστε τον Ελληνισμό της Διασποράς ως εθνική δύναμη και διαχρονικά. Τώρα, απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που να εντάσσει και την αντιμετώπιση των τελευταίων ροών μετανάστευσής, ειδικά αυτή τη δεκαετία, που έφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό».
«Υποστηρίζουμε την πλήρη αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για να συνεχίσει την αδιαμεσολάβητη, ουσιαστική, παραγωγική και αποτελεσματική σχέση της με το άλλο μισό του έθνους μας, την Ελλάδα της Διασποράς».
«Θα ήταν παράλειψή μου να μην επισημάνω τον πολύ σημαντικό πυλώνα της πολιτικής μας για την διασπορά, που είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού είναι δημόσια αγαθά που δικαιούται ο καθένας να απολαμβάνει και που λειτουργούν ως καταλύτες δημοκρατικών, συμπεριληπτικών κοινωνιών και ως πηγή εμπλουτισμού της ελληνικότητας, της δημοκρατίας και της προόδου. Η δική μας πολιτική θα υπηρετήσει αυτά τα απαιτούμενα».
«Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα για την Πατρίδα μας, για τους Έλληνες που ζουν στην Επικράτεια και για εσάς στο Εξωτερικό και παραμένει παραγνωρισμένο από την Πολιτεία, είναι η ενσωμάτωση της ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε τη διάσταση της Οικουμενικότητας του Ελληνισμού, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των Ελλήνων».
Πηγή: Νέος Κόσμος