Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου κ. Παναγιώτης Ματλής.
Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου είναι, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός ελληνικός σύλλογος του Βερολίνου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον Ελληνισμό της Διασποράς και επιτελεί ένα σημαντικό έργο στον τομέα της αυτοοργάνωσης και αυτοβοήθειας των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής στο Βερολίνο. Ιδρύθηκε το 1976 με την ονομασία “Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα”, σε συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας της δεκαετίας του 1960.
“Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 25.000 Έλληνες. Μιλάμε για τέσσερις γενιές Ελλήνων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματλής που μένει στη γερμανική πρωτεύουσα εδώ και 30 χρόνια ενώ σκιαγράφησε το προφίλ των Ελλήνων της περιοχής, από το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 μέχρι το πρόσφατο από τη δεκαετία του 2010 έως και του 2020. “Όλοι οι Έλληνες που έρχονται στο Βερολίνο, περνούν και από τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας για χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για ουσιαστική βοήθεια. Τα χρόνια της κρίσης δεχόμασταν περισσότερες από 1500 επισκέψεις ετησίως. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των νεοφερμένων είχαν να κάνουν με την εύρεση στέγης – που είναι πολύ δύσκολη υπόθεση στο Βερολίνο – αλλά και με ζητήματα εργασιακά για τα οποία συνεργαζόμαστε με νομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια”.
Στο Βερολίνο εδρεύει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στο Steglitz, δίπλα στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ συστεγάζεται με το ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο FILIA. Από το 1992 αποτελεί την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και 15 ελληνικών Συλλόγων (όπως η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου, η Ελληνογερμανική Χορωδία Πολυφωνία, ο Σύλλογος Ποντίων, ο Σύλλογος Μακεδόνων κ.λ.π.) ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Ματλής σύντομα θα ιδρυθεί και ο Σύλλογος Ελλήνων Γιατρών Βερολίνου.
Στο ίδιο κτήριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Κ. Βερολίνου, κύριος Ματλής, από τις αρχές Οκτωβρίου θα διεξάγονται οι εβδομαδιαίες συναντήσεις της Παιδικής Παραδοσιακής Χορωδίας της Ελληνικής Μουσικής Σχολής “Καναρίνι”, που ιδρύθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο και παραδίδει μαθήματα ελληνικής μουσικής και οργάνων.
Ο κ. Ματλής αναφέρθηκε ακόμη στις δύσκολες στιγμές που έζησαν οι ομογενείς στη γερμανική πρωτεύουσα, ειδικά “στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου πολλοί Έλληνες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, έζησαν τον αποκλεισμό” και ευτυχώς, οι εθελοντικές ομάδες της κοινότητας τους παρείχαν μεγάλη βοήθεια.
Αυτές τις μέρες, η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου έχει προσκαλέσει όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ενόψει των ερχόμενων γερμανικών εκλογών στα γραφεία της κοινότητας. Παράλληλα, διοργανώνουν χρηματικό έρανο για να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους στην πατρίδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού που έπληξαν την Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, ο κ. Ματλής αναφέρθηκε στην έκθεση “Threads of Freedom” που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ομογενειακό καλλιτεχνικό φορέα “Tecnhe Berlin” και υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 1821-2021” με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων εικαστικών του Βερολίνου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε. Κ. Βερολίνου, “περίπου 220 Έλληνες καλλιτέχνες ζουν στο Βερολίνο“.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου στην απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση και ενημέρωσαν τους Γερμανούς πολίτες στην πύλη του Βρανδεμβούργου.
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Matlis.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]